Tadzik Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam wszystkich! Mam takie pytanie odnośnie amortyzatora xcp 95 bo ostatnio miałem okazje kupić i kupiłem Jeździ się całkiem fajnie lecz za twardy jak dla mnie nie wyłapuje drobnych nierówności Rozkręciłem go cały i nasmarowałem lecz nadal nie nie ma dużej różnicy I słyszałem że jak się wyjmie jakiś elastomer (lecz nie wiem do końca który to) To lepiej chodzić powinien. Jak ktoś miał do czynienia z tym amortyzatorem lub zna się dobrze to prosił bym o opinie odnosnie tego amorka i co można by zrobić aby poprawić prace
Imadlo Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam. Jeździłem na XCP 75. Mój pewnej zimy przestał pracować. Stracił połowę skoku i był za twardy i mułowaty. Powodem był ten element: SR-Suntour / Remote-Lock Kartusche / für Axon/XCP/XC-PRO RL-Gabeln Rozwierciłem go tak jak rozwiercają tłumiki od Marzocchi FORUM DH-zone.com • Informacja Oczywiście stary olej wylałem z rozwierconego kartusza. Było też tam trochę sprężonego azotu, który powodował dodatkowe utwardzenie pod koniec skoku. Dolne śruby uszczelniłem, wlałem około 30ml oleju do każdej goleni. W prawej tłumik sam wciągnął olej, przez dolny otwór, który wywierciłem, więc dolałem jeszcze. Nie pamiętam już ile dokładnie. No i na spód lewej goleni włożyłem gumowy krążek bo te wynalazki nie mają nic na wypadek dobicia. Dało się tym jeździć. Widelec wyraźnie zmiękł i zaczął pracować. Przejechał tak jakieś 4000 km. Jedynym minusem takiej przeróbki jest pozbawienie się blokady. Blokada jedynie zamuli widelec, bo olej będzie się przedostawał przez otwory w rozwierconym tłumiku. Ps Po tym zabiegu widelec wykorzystywał cały skok - 110mm zmierzone. Oryginalnie miał ok. 70mm skoku.
Tadzik Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Ahaa, xcp 75 chyba nie nie szczególnie różni od 95 prawda?! Bo 95 ma skoku oryginalnie bodajże 95, Ja mojego podwyższyłem do 110 lecz i tak amortyzator wykorzystuje max 50 ... I jak Ja rozbierałem go to zdaje mi się że nie ma tam takiego elementu albo trochę inaczej wygląda? A coś czytałem o tych elastomerach, posiada takie coś w ogóle ten amortyzator? I jeśli tak to wyjęcie tego polepszy prace? PS: Sory ale nie znam się za bardzo jeszcze na amortyzatorach, jedynie co to rozkręcać potrafię wiec proszę o wyrozumiałość
Imadlo Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Były wersje XCP bez kartridża olejowego. Miały podajże dwie sprężyny. Co Twój widelec ma we wnętrzu prawej goleni? Elastomer to wałek z tworzywa w sprężynie. Jego wyjęcie może polepszyć pracę.
Tadzik Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Ja to tam mam w 2 goleniach to samo czyli: sprężyna, takie gumowe coś koloru żółtego i pręt taki metalowy jak by co idzie przez środek. I na samym dole jeszcze mam to co łączy golenie
Tadzik Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Napisano 23 Sierpnia 2012 A właśnie mam jeszcze jedno ważne pytanie, mam okazje kupić bardzo tanio amortyzator SR Suntour SF-11-XCT-V3 nowy. Prosił bym jak najszybciej jakieś opinie na temat który lepszy amortyzator! Z góry dzięki
Qba66 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Nie wiem jak pracuje Twoj obecny, ale na tego xct to szkoda wyrzucać pieniądze. Jeśli dobrze mi się zdaje to te Twoje "żółte gumowe coś" to właśnie elastomery. Możesz spróbować je wyjąć i zalać amor niewielką ilością oleju, po uprzednim uszczelnieniu śrub na dole goleni dolnych.
Tadzik Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Heh. Ale jak wyjmę te "elastomery" amortyzator się mniejsza o 40 skoku gdzieś... Wiec no, a ten amorek jednak wersja nowsza nie ten bo ten co mogę kupić ma regulacje i opcje zablokowania amortyzatora
PoleK Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Heh. Ale jak wyjmę te "elastomery" amortyzator się mniejsza o 40 skoku gdzieś... Wiec no, a ten amorek jednak wersja nowsza nie ten bo ten co mogę kupić ma regulacje i opcje zablokowania amortyzatora zamiana na xct jest czysta glupota... czekaj, odkladaj, kup cos porzadnego...
Tadzik Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 Hymmm, bo mam problem, spoorą sumkę wydałem na hamulce tarczowe (hydrauliczne) i z przodu nie mogę zamontować bo nie pasuje wejście, a w tych xct jest. I naprawdę za tanio mogę kupić, lecz właśnie rower służy mi do zjazdów lekkich. jak wiadomo w Polsce jest mało tras DH a jak są to daleko I nie wiem teraz co i jak żeby te amortyzatory coś ten tego ... PS: wiem że nie ma się co spodziewać i trzeba oszczędzać na coś lepszego, lecz potrzeba mi to chociaż na jakiś czas do puki nie uzbieram
rybciasum Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 xct do zjazdów? lepiej zakup dobre ubezpieczenie ewentualnie odwiedź swojego dentyste zawczasu ;X
Tadzik Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 Heh.. Tak do zjazdów... W Wiśle na stożku normalnie daje nawet rade i się nie połamał...(Oczywiści że praca amortyzatora nie jest doskonała ale...) Nie kupie jakiegoś RST za 1-2k bo nie wykorzystam potencjału roweru wiec po co? I tak dopiero zaczynam swoją przygodę ) PS: Znam ludzi co na gorszych jeżdżą a żyją.A takie pisanie moim zdaniem troszkę odstrasza początkujących
PoleK Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 i ma odstraszac... bo to nie jest tani sport. a do hamulca kup adapter...
Tadzik Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 Hymm nie moim zdaniem jest to dla dzisiejszej młodzieży bardzo dobra opcja, Żeby się wybrać w wolny czas do lasu pozjeżdżać, uważam że troszkę naciągane jest to że ten sport jest bardzo niebezpieczny (oczywiście że zawodowo to tak!) Ale nie jak się zjeżdża na przeciętnej trasie w Polsce lub na 4X dla przyjemności i z rozsądkiem :)A myślę że 2k wystarczy na dobry rower do takiej lekkiej jazdy Aha to czyli ten xcp jest leprze od tego xct?! A taki adapter to jaki koszt, jeśli się orientujesz?
adii22 Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Zrozum człowieku że fizyki nie przeskoczysz i XCP mniej lub bardziej efektownie zakończy swój żywot. Kup mu adapter, wywal elastomery (to coś ze sprężyn) i zbieraj na nowy amorek. XCT to straszne padło. Wiem co mówię - znajomi używają, rekreacja, turlanie się etc. a i tak padają te amortyzatory. Kup chociaż używane Duro, byle w dobrym stanie, dureń ma grubsze golenie, niektóre wersje tłumik (nierozbieralny starsze). Nie jest to w dalszym ciągu amorek do bardzo ostrego katowania, ale nie zrobi Ci krzywdy na zjeździe. Adapter to koszt od ok. 20zł w górę za nowy (przy czym można najtańsze brać), albo używany (jak gwinty dobre, to można brać). http://www.velo.pl/produkty/?m=7 - zjedź niżej, masz tam adaptery - niekoniecznie musisz te (drogie notabene) kupować, ale masz punkt odniesienia. Allegro i w cenie dobrego piwa nieraz ludzie oddają, podobnie jak tutaj na forum, nieraz oddają za piwo czy za koszty przesyłki.
Tadzik Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 Ja wiem ale chodzi że wydałem sporą sumę ostatnio i na razie nie kupie amortyzatora choć mam zamiar! Zauważyłem że ciężko się tu zapytać o coś bo odwracacie trosze kota ogonem(bez obrazy I tak tan amortyzator to na 1 miesiąc max 3 jak się uzbiera troszkę na coś lepszego A zapytałem odnośnie tego xct ponieważ miałem okazje kupić za sumkę którą mam wiec no Czyli xcp lepszy, kupić adapter i na jakiś czas będzie git tak? )
adii22 Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Adapter służy co założenia hamulca, to element który się nie zużywa, chyba że zerwiesz gwint. Poczytaj o tym, bo widzę że zielonego pojęcia nie masz. A amortyzator... Masz jedno padło, chcesz w kolejne się pchać? Jeśli na XCP nie masz koszmarnych luzów, zrób z nim to co mówiliśmy Ci i jeździj, zbierając na nowy amorek jednocześnie. Możesz potem zrobić jak pisałem, iść w Duro, ale to krótkofalowe, albo iść w coś lepszego, co polecam. Mam dobry dzień: jeśli nie możesz założyć zacisku hamulca (o czym pisałeś) nie zmienia się amortyzatora, a dokręca adapter i do niego dokręca zacisk. Plus taki, że jakby co, to najczęściej kosisz gwint w adapterze a nie ramie/widelcu. Masz wątpliwości - idź do serwisu
Imadlo Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Po co pchać się w kolejnego Suntoura jak na Allegro są tanie używki. Kup używanego Bombera (tylko made in Italy). Jak co jakiś czas zmienisz olej to przeżyje dłużej niż nowe Duro. No i z Bomberem nie strach jechać szybciej w terenie.
Tadzik Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 Adapter wiem co to jest i do czego służy ) Kolega wcześniej wysłał stronkę więc wiem co i jak. Z tym xct, piszę Wam że miałem okazje kupić bardzo tanio że wyszło by mnie tyle co ten adapter prawie A nówka dlatego pytałem!!! I akurat przykręcać i odkręcać potrafię 2 śruby :)A też pisałem że to tylko na parę miesięcy jak sobie poodkładam z wypłaty to kupie coś pożądanego
PoleK Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Po co pchać się w kolejnego Suntoura jak na Allegro są tanie używki. Kup używanego Bombera (tylko made in Italy). Jak co jakiś czas zmienisz olej to przeżyje dłużej niż nowe Duro. No i z Bomberem nie strach jechać szybciej w terenie. Kolejny ktory poleca Bombera zamiast suntoura, co ma kupic? MX? MZ? chłopie, to nie pracuje w polowie tak jak chociazby Raidon, ktory nowy kosztuje kolo 450zl, a uzywka bombera 250? 300? w stanie X... serio wypada najpierw pojezdzic na czyms lepszym niz XCT, XCM i XCR a potem sie wypowiadac co jade po wiekszych "dziurach" bo ciezkiej trasy to w wielkopolsce nie znajde, to mysle o was wszystkich i sie usmiecham szeroko, bo nie rozumiem gdzie widzicie wady w pracy suntourow od raidona w gore...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.