xswistaqx Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Poszukuję możliwie najlepszego roweru do jazdy w terenie (i po mieście niestety) do 4000zł. Pomimo przeczytania dużej ilości tematów o nieopłacalności kupowania fulli poniżej 5k jestem mimo wszystko na takiego zdecydowany. Nie mam zamiaru startować w zawodach ale czasem lubię sobie szybko zjechać z jakiejś górki tak więc damper jest pożądany (pomijając to, że przy jeździe po mieście zmniejszy ilość rozwalonych dętek na miesiąc). Przyglądałem się różnym propozycjom i jedna, która bardzo mnie zainteresowała to Univega Alpina SL-3. Wygląda solidnie i ponoć jest to przyzwoita firma i jest to sprzęt dobrej jakości. Jako, że na rowerach się nie znam tak więc zwracam się do grona znawców ( ) o potwierdzenie/sprostowanie takiej opini i ewentualne zaproponowanie lepszych rowerów. Jeśli chodzi o inne wymagania co do roweru to dobrze by było gdyby miał 27 przełożeń i miejsce w które można wcisnąć trójkątną sakwę pod ramę (niekoniecznie musi być to przy sztycy, przy kierownicy też da radę a sakw pod siodełka nie toleruję). Z tego co jeszcze kojarzę to przydatną informacją przy doborze roweru jest podanie masy i wzrostu użytkownika - tak więc: 176cm/65kg.
Michauuu Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Może cannondale?:http://allegro.pl/cannondale-prophet-i2552104318.html
jkryniu98 Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Może giant yukon fx2? http://allegro.pl/giant-yukon-fx2-full-13-09-2011r-okazja-i2573644503.html
Venomiz Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Mogę Ci polecić Konę One20. Już jej nie robią (produkowali ten model tylko w latach 2009-2010), więc dzisiaj można ją dostać dużo taniej Ja na swoją wydałem 3000 zł, co wg mnie jest bardzo uczciwą ceną (w sezonie 2010 kosztowała 6300 zł). Rama ma skok 120 mm, więc jest dosyć uniwersalna. Co prawda osprzęt nie powala (trudno, żeby było inaczej w tej cenie), ale napęd na poziomie Deore to nie taka znów tragedia Tylko przedni amor (RS Dart 2) jest beznadziejny - nie wykorzystuje nawet połowy skoku (chyba, że świeżo po serwisie) i jest bardzo ciężki (2,8 kg). Mimo to uważam, że to świetny rower. Zwłaszcza wersja z 2010 roku, bo jest ładniejsza od tej z 2009 i ma hydrauliczne hample, w przeciwieństwie to starszej (i ten właśnie fakt dyskwalifikuje moim zdaniem wersję 2009). Może i jestem subiektywny, ale od lat jeżdżę na Konach i jeździ mi się na nich świetnie
Mlodziutki Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Hmm mam pytanie po co ci do miasta i na górki full ? Wystarczy dobry hardtrail . No chyba że tu chodzi o lans przed pannami i w ogóle to inna sprawa
xswistaqx Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 Hmm mam pytanie po co ci do miasta i na górki full ? Wystarczy dobry hardtrail . Jakoś nie widzę żeby hardtail wystarczająco dobrze dla mnie amortyzował nierówności. Poza tym przyjmijmy, że taki mam kaprys A panienki które lecą na rower z damperem to bym najchętniej odstrzelił Wracając od pierwszego postu: może ktoś się wypowiedzieć na temat tej Univegi? Nawet jeśli nie dokładnie o modelu to przynajmniej czy "na papierze" wygląda przyzwoicie czy z góry jest do odstrzału.
darezone Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Ja szukam tego samego i na razie z nowych nie widze nic lepszego w okolicach 4-4,3 tys. od Rockridera 9.1, tyle że z Decathlonu
Peterp079 Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Jakoś nie widzę żeby hardtail wystarczająco dobrze dla mnie amortyzował nierówności. Poza tym przyjmijmy, że taki mam kaprys Dobra odpowiedź Co do specyfikacji na papierze to szału nie ma. Amortyzator taki sobie. Damper nie wiadomo co to jest. Reszta może być. W tej cenie z pełnym zawieszeniem i nowy to faktycznie że RR chyba tylko będzie lepiej wyposażony. Ja za swojego Trance dalem podobne pieniądze ale wyposażony był gorzej. Z czasem dopiero powymieniałem i pewnie Ty też tak zrobisz jeśli rowerowanie Cię wciągnie.
xswistaqx Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 W innym temacie ktoś wspomniał o Kellys Beast 2012. Byłoby to lepsze czy gorsze rozwiązanie od RR?
darezone Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/harsenamn.php - to juz Poison lepszy mi sie wydaje. Chociaż nie wiem czy to sprawdzona marka. No i zakup wysyłkowy RR jednak ma chyba przewage ze swoim wirtualnym zawieszeniem.. To w fullu podstawowa sprawa. Tylko nie wiadomo na ile ono jest trwałe i jak jest z serwisowaniem jego w Decathlonie.
Venomiz Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/harsenamn.php - to juz Poison lepszy mi sie wydaje. Chociaż nie wiem czy to sprawdzona marka. W przypadku fulli marka ma duże znaczenie, bo każdy producent ma nieco inny system zawieszenia. Dlatego nie kupowałbym fulla nieznanej marki. Chyba, że zbiera pozytywne opinie, naturalnie.
Venomiz Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Poison to nieznana marka?? Dobre Ja przynajmniej o takiej nie słyszałem. No ale nie jestem znawcą, więc to pewnie tylko moja ignorancja :lol:
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 No faktycznie masz małą wiedzę, bo marka akurat znana choć nie wszystkie rowery ma porządne.
Peterp079 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 · Ukryte przez durnykot, 27 Września 2012 - offtop Ukryte przez durnykot, 27 Września 2012 - offtop O ile się orientuję Kross A9 to HT... A autor tego wątku wyraźnie dał do zrozumienia że nie szuka HT. Do sprzedaży roweru jest odpowiedni dział a nie każdy możliwy temat. Ja bym na miejscu administracji od ręki Cię stąd wywalił...
topol Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Skromnie dodam coś od siebie.Od 6 m-cy czytałem i polowałem /allegro/ na fula.Czytałem bo chciałem kupić coś dobrego nie o osprzęt raczej chodzi bo to można z czasem zmienić lecz o zawieszenie. Przekopałem wszystko i wybrałem maesto Giant,a. O zaletach tej zawiechy można poczytać sporo.Nie ma złych opinii o tym zawieszeniu. Zaznaczę jednak ,że rozglądałem się za używką.Dlaczego używka? ponieważ całkiem nowy rower możesz wyrwać za 60%-70% ceny.Fakt ryzyko istnieje,lecz kto nie ryzykuje nie ma nic. Trance3 z roku 2008.Sprzedając tore i dokupując rebe race zmieściłem się w 3500zł Więc cierpliwości życzę.
xswistaqx Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 A co powiecie o Giancie Trance x4? Znalazłem go za 4200 (jak ktoś widział taniej to dajcie znać) i poważnie rozważam jego zakup. Wart jest dołożenia tych 900zł do RockRaidera 9.1?
Peterp079 Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Podaj rozmiar jakiego szukasz. Pisałem gdzieś już że jest w Ck w Intersporcie po 3990zł. Rozmiar M. Ogólnie jeśli chodzi o sam rower to na tym forum mnóstwo razy było już o tym pisane że to bardzo udana konstrukcja i świetny system zawieszenia. Osprzętowo szału nie ma ale płacisz tutaj za ramę i zawieszenie głównie.
xswistaqx Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 Właściwie to nie wiem jakiego rozmiaru szukam ponieważ się na tym nie znam. Wzrost 175cm waga 65kg wysokość do kroku ~81cm. Myślę że M-ka byłaby ok. I co rozumiesz przez Ck?
xswistaqx Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 To dobrze W takim razie w najbliższym czasie odwiedzę intersport żeby się dowiedzieć na kiedy mi mogą sprowadzić rower.
Peterp079 Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Ck to Kielce. Odwiedź lub zadzwon do nich to sprowadza bez problemu a jak by nie chcieli to do Ck masz calkiem niedaleko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.