Skocz do zawartości

[do 4000] XC/Full

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję możliwie najlepszego roweru do jazdy w terenie (i po mieście niestety) do 4000zł. Pomimo przeczytania dużej ilości tematów o nieopłacalności kupowania fulli poniżej 5k jestem mimo wszystko na takiego zdecydowany. Nie mam zamiaru startować w zawodach ale czasem lubię sobie szybko zjechać z jakiejś górki tak więc damper jest pożądany (pomijając to, że przy jeździe po mieście zmniejszy ilość rozwalonych dętek na miesiąc).

Przyglądałem się różnym propozycjom i jedna, która bardzo mnie zainteresowała to Univega Alpina SL-3. Wygląda solidnie i ponoć jest to przyzwoita firma i jest to sprzęt dobrej jakości. Jako, że na rowerach się nie znam tak więc zwracam się do grona znawców ( ;)) o potwierdzenie/sprostowanie takiej opini i ewentualne zaproponowanie lepszych rowerów.

Jeśli chodzi o inne wymagania co do roweru to dobrze by było gdyby miał 27 przełożeń i miejsce w które można wcisnąć trójkątną sakwę pod ramę (niekoniecznie musi być to przy sztycy, przy kierownicy też da radę a sakw pod siodełka nie toleruję).

Z tego co jeszcze kojarzę to przydatną informacją przy doborze roweru jest podanie masy i wzrostu użytkownika - tak więc: 176cm/65kg.

Napisano

Mogę Ci polecić Konę One20. Już jej nie robią (produkowali ten model tylko w latach 2009-2010), więc dzisiaj można ją dostać dużo taniej :) Ja na swoją wydałem 3000 zł, co wg mnie jest bardzo uczciwą ceną :) (w sezonie 2010 kosztowała 6300 zł). Rama ma skok 120 mm, więc jest dosyć uniwersalna. Co prawda osprzęt nie powala (trudno, żeby było inaczej w tej cenie), ale napęd na poziomie Deore to nie taka znów tragedia :) Tylko przedni amor (RS Dart 2) jest beznadziejny - nie wykorzystuje nawet połowy skoku (chyba, że świeżo po serwisie) i jest bardzo ciężki (2,8 kg). Mimo to uważam, że to świetny rower. Zwłaszcza wersja z 2010 roku, bo jest ładniejsza od tej z 2009 i ma hydrauliczne hample, w przeciwieństwie to starszej (i ten właśnie fakt dyskwalifikuje moim zdaniem wersję 2009).

Może i jestem subiektywny, ale od lat jeżdżę na Konach i jeździ mi się na nich świetnie :)

Napisano

Hmm mam pytanie po co ci do miasta i na górki full ? Wystarczy dobry hardtrail .

Jakoś nie widzę żeby hardtail wystarczająco dobrze dla mnie amortyzował nierówności. Poza tym przyjmijmy, że taki mam kaprys :) A panienki które lecą na rower z damperem to bym najchętniej odstrzelił :)

Wracając od pierwszego postu: może ktoś się wypowiedzieć na temat tej Univegi? Nawet jeśli nie dokładnie o modelu to przynajmniej czy "na papierze" wygląda przyzwoicie czy z góry jest do odstrzału.

Napisano

Jakoś nie widzę żeby hardtail wystarczająco dobrze dla mnie amortyzował nierówności. Poza tym przyjmijmy, że taki mam kaprys :)

:thumbsup: Dobra odpowiedź :)

Co do specyfikacji na papierze to szału nie ma. Amortyzator taki sobie. Damper nie wiadomo co to jest. Reszta może być. W tej cenie z pełnym zawieszeniem i nowy to faktycznie że RR chyba tylko będzie lepiej wyposażony. Ja za swojego Trance dalem podobne pieniądze ale wyposażony był gorzej. Z czasem dopiero powymieniałem i pewnie Ty też tak zrobisz jeśli rowerowanie Cię wciągnie.

Napisano · Ukryte przez durnykot, 27 Września 2012 - offtop
Ukryte przez durnykot, 27 Września 2012 - offtop

O ile się orientuję Kross A9 to HT... A autor tego wątku wyraźnie dał do zrozumienia że nie szuka HT.

Do sprzedaży roweru jest odpowiedni dział a nie każdy możliwy temat. Ja bym na miejscu administracji od ręki Cię stąd wywalił...

Napisano

Skromnie dodam coś od siebie.Od 6 m-cy czytałem i polowałem /allegro/ na fula.Czytałem bo chciałem kupić coś dobrego nie o osprzęt raczej chodzi bo to można z czasem zmienić lecz o zawieszenie.

Przekopałem wszystko i wybrałem maesto Giant,a.

O zaletach tej zawiechy można poczytać sporo.Nie ma złych opinii o tym zawieszeniu.

Zaznaczę jednak ,że rozglądałem się za używką.Dlaczego używka? ponieważ całkiem nowy rower możesz wyrwać za 60%-70% ceny.Fakt ryzyko istnieje,lecz kto nie ryzykuje nie ma nic.

Trance3 z roku 2008.Sprzedając tore i dokupując rebe race zmieściłem się w 3500zł

Więc cierpliwości życzę.

• 5 tygodni później...
Napisano

A co powiecie o Giancie Trance x4? Znalazłem go za 4200 (jak ktoś widział taniej to dajcie znać) i poważnie rozważam jego zakup. Wart jest dołożenia tych 900zł do RockRaidera 9.1?

Napisano

Podaj rozmiar jakiego szukasz. Pisałem gdzieś już że jest w Ck w Intersporcie po 3990zł. Rozmiar M.

Ogólnie jeśli chodzi o sam rower to na tym forum mnóstwo razy było już o tym pisane że to bardzo udana konstrukcja i świetny system zawieszenia. Osprzętowo szału nie ma ale płacisz tutaj za ramę i zawieszenie głównie.

Napisano

Właściwie to nie wiem jakiego rozmiaru szukam ponieważ się na tym nie znam. Wzrost 175cm waga 65kg wysokość do kroku ~81cm. Myślę że M-ka byłaby ok.

I co rozumiesz przez Ck?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...