youcek Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Jako, że mój pierwszy post na forum - WITAM WSZYSTKICH! A teraz do sedna.... Zamierzam kupić swój pierwszy "poważniejszy" rower. Z racji swoich gabarytów: 198 cm, 80 kg (noga 98 cm) szukam czegoś na kołach większych niż 26 '' Na dotychczas użytkowanej Meridzie Kalahari 530 19'' czuje się w wielkim skrócie powiedzmy... niekomfortowo ;-). Czas więc na zmiany. Rower służyć mi będzie głównie jako transport do pracy, choć nie ukrywam, że na lepszym sprzęcie chętniej wybierałbym się na dalsze wycieczki, może lekki teren, żadnych gór. Co może okazać się istotne, jeżdżę cały rok, powiedzmy 70% szosa; 30% las itp. Na początku nie mam zbyt dużych wymagań co do roweru. Chciałbym jednak, żeby rama była przyszłościowa, tak abym mógł w miarę zdobywanej wiedzy co jakiś czas wprowadzać usprawnienia w osprzęcie. Zwyczajnie lubię sobie podłubać przy sprzęcie. Wczoraj oglądałem coś takiego: http://allegro.pl/je...2561801755.html Warto za tą cenę?? Rama spora 22'', siedziałem na nim ale nie dane mi było się przejechać nie był kompletny. Zastanawiam się też nad: http://mountain-bike...Aspect-29-Trail Cena niska, wiadomo osprzęt marnej klasy, co z mozliwością rozbudowy? Np. hamulce tarczowe? Sprzedawca zapewniał, że do mojego wzrostu rama XL będzie odpowiednia.... ale mam co do tego wątpliwości.... No i ostatni: http://www.specializ.../hardrockdisc29 - mają duże rozmiary ram 23'' no i podobają mi się te spece :-) Może coś więcej o nim?? Chętnie wysłucham waszych rad Pomóżcie :-)
mansua Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Moim zdaniem rama 23" w góralu czy 29-er to przesada, 21" lub "małe 22" bedzie zupełnie ok. W rowerze Crossowym na 28" zdecydowanie większa, 22" - 23" bedzie ok. Jakkolwiek, jeśli chcesz kupić rower wszechstronny za ponad 2kafle, to góral jest dużo fajniejszy, niż rower crossowy, który nie nadaje się nawet na bardziej ambitną wycieczkę do lasu, a ewentualnie jako baza na trekinga. Ten Scott jest miej ciekawy od Speca, który ma bardziej sportową geometrię (jest dłuższy i rozmiar 21" bedzie zupełnie ok dla Ciebie), poza tym fajniej wygląda Ma jakieś byle jakie hample tarczowe, wiec wymiana kół na lepsze nie bedzie aż tak bolesna finansowo jak w Scottie, gdzie trzeba by też wymienić hample na tarczówki, ewentualnie możesz tez kupić lepszą wersję apecta z hydrauliką, chyba taniej wyjdzie niż Spec z hydrauliką, ale rama moim zdaniem mniej ciekawa. Moim zdaniem ten Specialized nawet ten najtańszy, to fajna, opcja jeśli zdajesz sobie sprawę z tego, że bedziesz musiał jeszcze dużo władować ( w zasadzie drugie tyle) w ten rower, żeby to fajnie jeździło.Co nie zmienia faktu, że z fajnym napedem, kołami i amorem wyjdzie z tego zacny przecinaczek, szczegolnie w tym czarnym macie bedzie ogień, jak dasz piasty i troche dupereli w czerwonej anodzie
nemo2009 Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Chętnie wysłucham waszych rad Może Kross na kołach 29",Level B3? Taki rower,to połączenie mtb z crossem.Ma lepszy osprzęt w porównaniu do Twoich modeli.
mansua Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 L-ka, B3., bedzie za krotka, po to takie 20" jest, o długości 19-stki. To nie rower na 2 metry chłopa.
Mateusz30 Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Jestem od Ciebie niższy o 4 cm, noga krótsza o 5cm za to mam rozpiętość ramion osoby ponad 2metrowej. Zdecydowanie szukaj roweru 21" z długą górną rurą. 23" będzie za duża na 100%. Do 2500 możesz kupić np 29era z Decathlonu za 1999. A resztę wydasz na buty spd i pedały. Sam mam 21" 29era i na kilku siedziałem. Bez problemu dobierzesz pozycję na siodełku i do kierownicy będzie w sam raz.
yhek Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Bierz Speca to fajna baza do rozbudowy, której nie unikniesz przy przydziale cenowym, który podałeś aczkolwiek może ci spasować na tyle, że upgrade nie będzie konieczny. Moja rada, nie daj się omamić w kwestii rezygnacji z koła 29" i bierz to co ci się najbardziej podoba i wygodnie siedzi. Komponenty można zawsze zmienić.
youcek Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Tak jak sugerujecie postawie na MTB ze względu na jego "uniwersalność" Dzięki za rozjaśnienie w kwestii wyboru rozmiaru ramy bo z tym mam największą bolączkę. Co do krossa b3 29er L w sklepie również sprzedawca sugerował że będzie za mały, więc odpadł w przedbiegach... Wczoraj zrobiłem sobie małą przejażdżkę szwagrowym Specem Carve comp 29 rama 19, wydał mi się ciut za mały więc faktycznie będę celował w 21, powinno wystarczyć. Zostanę chyba przy Specu. W tym momencie potrzebuję czegoś niedrogiego a rozwojowego bo brak większej gotówki mnie ogranicza. Niemniej tak jak pisałem lubię podłubać przy sprzęcie, wiec sukcesywna wymiana komponentów nie jest czymś co mnie odstrasza. Z koła 29 nie zrezygnuję na pewno. W planach miałem właśnie złożenie Speca 23 na małych kołach. Zakupiłem nawet fajną ramę, ale jak przejechałem się na 29 er stwierdziłem, że to jest rozwiązanie dla mnie :-) Mateusz30, możesz jakiegoś linka podesłać z tym rowerem? Coś nie mogę go odnaleźć. Edit: Obdzoniłem wszystkie sklepy w wawie i nigdzie nie ma już tych speców :/ nawet w magazynach. Konia z rzędem temu, kto znajdzie mi taki rower
youcek Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 2i regulaminu Ściągną, ale tylko droższy model ten za 2449. Wiem, że kwota śmiesznie przekraczająca mój i tak mocno naciągnięty budżet ale to 2400 które napisałem to absolutny max maxów i się poważnie zastanawiam :-) Bo wiadomo, że jakieś pierdoły jak licznik, zapięcie trzeba będzie zakupić.
mansua Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Szczerze powiedziawszy, to warto dopłacić i mieć już hydrauliczne hample, bo bardzo szybko przy Twojej wadze i gabarycie, poczujesz potrzebe czegoś co hamuje a nie zwalnia rower, a nawet na najprostrze hydrauliki wydasz więcej jak wynosi ta dopłata. O licznik, lampki i zapięcie się targuj, kupujesz nowy rower, klasy średniej a nie makrokesza za 500zł, takie pierdoły powinni Ci dać jak nie schodzą nic z ceny katalogowej. Do Scotta na hydraulice z podobnym osprzetem dostajesz takie pierdoły za free, a rower jest suma sumarum tańszy wyjściowo o 200zł
youcek Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 Jutro do nich podjadę, spróbuję coś urwać z ceny lub jakiś dodatek wycyganić jak mówisz :-) zawsze to inaczej niż na telefon, osobiście porozmawiać. W międzyczasie od innego sprzedawcy pojawiła się propozycja Speca Hardrocka disc 29 z 2013 na które będzie niebawem można składać zamówienia o takiej oto specyfikacji: RAMA: Specialized A1 Premium Aluminum 29er, fully butted, 6061 alloy, ORE downtube, externally relieved headtube, forged dropouts and reinforced disc mount, alloy replaceable der. hanger WIDELEC: SR Suntour SF13-XCT-MLO 29", coil/MCU spring, 1-1/8" steel steerer, mechanical lock out w/ preload adj., 28mm stanchions, post mount disc STERY: 1-1/8" threadless, loose ball MECHANIZM KORBOWY: CRANKSET: SR Suntour XCT, 8-speed, square taper spindle CHANIRINGS: KMC X-8, 8-speed w/ reusable Missing Link ZĘBATKI: Square taper, cartridge bearing, 68mm shell WKŁAD SUPORTU: Shimano Altus, 8-speed, 34.9mm clamp, low mount, top-swing, dual-pull PRZEDNIA PRZERZUTKA: Shimano Acera, 9-speed, SGS Cage TYLNA PRZERZUTKA: Shimano Altus, 8-speed Rapidfire plus, SL type w/ optical display MANETKI: Sunrace, 8-speed cassette, 11-34 KASETA: KMC X-8, 8-speed w/ reusable Missing Link ŁAŃCUCH: Alloy disc hub, double sealed loose bearing, steel axle, QR, 32h PRZEDNIA PIASTA: Alloy disc hub, double sealed loose bearing, steel axle, steel cassette body, QR, 32h TYLNA PIASTA: Tektro HDC 300, hydraulic disc, dual piston, Lightwave style rotor, 160mm PRZEDNI HAMULEC: Tektro HDC 300, hydraulic disc, dual piston, Lightwave style rotor, 160mm TYLNY HAMULEC: Tektro, hydraulic lever DŹWIGNIE HAMULCOWE: HR Disc 29", alloy double-wall, disc, pin joint, 25mm, 36h OBRĘCZE: FRONT TIRE: Specialized Fast Trak Sport, 29"x2.0", wire bead, 40TPI REAR TIRE: Specialized Fast Trak Sport, 29"x2.0", wire bead, 40TPI SZPRYCHY: Composite platform, w/ reflectors, 9/16" PRZEDNIA OPONA: Specialized flat bar, alloy, 640mm & 660mm wide, 8? backsweep, 4? upsweep, 25.4mm DĘTKI: Specialized Body Geometry XCT, Kraton w/ gel, 132mm PEDAŁY: Alloy, 4 bolt clamp, 10? rise, 25.4mm KIEROWNICA: Alloy two bolt, 12.5mm offset, micro adjust, 30.9mm, 350mm or 400mm SEDLO: Specialized Body Geometry Hardrock, steel rails, 143mm width Koszt 2400 pln A ma on wyglądać tak: Niestety nie znam geometrii ramy. Warto czekać na ten model?? Porównując go już z tym o którym wspominałem post wyżej czyli ten z hydrauliką.
mansua Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Większych różnic nie ma, od poprzedniego rocznika, poza chyba korba i malowaniem. Ja bym się targował o model 2012 z hydrauliką, jest juz połowa sierpnia, powinni ci spokojnie opuścić 10%, o ile go mają. Jak nie ma, to nic nie poradzisz, czekaj na 2013, tylko pewnie rabatu nie bedzie .
youcek Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 Czekanie mi się właśnie nie widzi :/ Jestem zmuszony zakończyć kupno roweru w tym tygodniu i szukam alternatyw. Oto jedna z nich: http://allegro.pl/merida-big-nine-29er-tfs-100d-21-gratis-i2572277471.html warto za tą cenę?
Darek14 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Jakkolwiek, jeśli chcesz kupić rower wszechstronny za ponad 2kafle, to góral jest dużo fajniejszy, niż rower crossowy, który nie nadaje się nawet na bardziej ambitną wycieczkę do lasu, a ewentualnie jako baza na trekinga. Opinia -oględnie pisząc- dziwna: na rowerach crossowych zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy kilometrów (w tym wiele w trudniejszych warunkach niż "bardziej ambitna wycieczka do lasu") i na coś takiego bym nie wpadł. Czy jeździłeś kiedykolwiek na rowerze crossowym? Poza tym autor wątku pisze: żadnych gór, 70% szosa; 30% las.
mansua Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 2i regulaminu Tak, jeździłem, i mam nawet taki rower w domu, służy mi do jazdy po mieście bo carbonowego górala strach zostawić pod biurem czy sklepem. Dla mnie jazda tym rowerem po lesie czy nawet wyboistych szutrach gdzie wozi mnie na byle piasku to męczarnia, a dać to da się i płaski maraton na holenderce przejechać, co niewiele wnosi do tematu . Do ninera możesz założyć slicki i masz praktycznie rower crossowy z większym skokiem i sportową geometrią , jak nie pasuje komuś pochylona sylwetka i woli siedzieć na rowerze jak na kiblu, może zmienić mostek na długi z regulowaną wysokością - wywalic go do góry i jeszcze dać długie rogi na sztorc do góry i ma praktycznie to samo co w crosso-treking rowerze. O ile 29-er średnio przyjął się jako zastapienie 26-er do XC i Maratonów bo wielu osobą nie odpowiada mułowaty charakter tych rowerów, to moim zdaniem jest świetna alternatywą dla roweru cross-treking, ze względu na wiekszą uniwersalność. Ta Merida jest zupełnie ok, podobne uwagi co w stosunku do specialized . Gościu troche mało z ceny schodzi bo ten rower katalogowo kosztuje 2800zł, jak bys się troche potargował bliżej 2kafli to moim zdaniem warto.
Darek14 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 2i regulaminu Jeśli jazda rowerem crossowym "po lesie czy nawet wyboistych szutrach (...) na byle piasku to męczarnia" to bez wątpienia jesteś bardzo delikatny. I jednak porządnego crossa na którym zajmujesz sportową pozycję to chyba nawet nie widziałeś- najwyraźniej mylisz taki rower z holenderką albo jakimś dziadkowym trekkingiem (to odnośnie Twojego roweru, który "masz nawet w domu" i na którym "siedzisz jak na kiblu") Oprócz tego po co "większy skok" na asfalt (po którym będzie jeździć autor wątku) - to ma być wg Ciebie zaleta?
mansua Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Moj rower crossowy to wheeler cross 1600 , imho identyczny rower ma mój dziadek , wiec nie przeczę, jest to dziadkowy sprzęt Jak uważasz że wąska opona z crossie wcale się nie ryje w piachu, szutrach i tłuczniu , i że takim rowerem przyjemnie jeździ się po leśnych szlakach rowerowych, z kamieniami i korzeniami, to jest to bardzo oryginalna teoria Po to większy skok??, a po co mniejszy ??, i to nawet bez korzyści w postaci redukcji masy roweru ??, na "polski asfalt" na którym łatwiej połamać obręcze niż w terenie?? Zresztą nie widzę sensu za bardzo w dyskusji, gdyby budżet autora postu był połowę mniejszy to cross miał by jakieś uzasadnienie, a przy 2k plus można kupić coś co ma cechy górala i właśnie takiego crossa . Równie dobrze przy Twojej argumentacji można by autorowi polecić jakąś tanią szosę i wymiane opon na przełajowe ;] przynajmniej ważyła by z 5kg mniej od jakiegoś crossa czy ninera, a to jest jakiś argument, w terenie wjedzie tak samo daleko co ten cross, no i na szosie był by ogień Niby jakie widzisz argumenty za crossem za 2400zł?? manetki lepsze i przerzutke z tyłu ??, co faktycznie baaaaardzo jest istotne podczas pokonywania tych 70% trasy na szosie, bez XTR-a do wyprzedania traktora na wiejskiej drodze ani rusz
Darek14 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Ale po co wypisujesz banały? Odnosiłem się do twierdzenia "rower crossowy (...) nie nadaje się nawet na bardziej ambitną wycieczkę do lasu, a ewentualnie jako baza na trekinga" co jest oczywistym bzdetem dla każdego kto nie jest delikatny jak panienka i jeździ na narmalnym crossie, a nie na takim jak Twój z pozycją jak "na kiblu".
mansua Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 2i regulaminu A jaki (marka model) jest Twoim zdaniem rower crossowy o sportowej geo ??
Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2012 Ludziska ogarnijcie sie trochę cytowanie nie służy to powielania wypowiedzi kolegów ... każdy jak chce to i tak przeczyta nie trzeba tego 2 razy pisać ...
youcek Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Napisano 29 Sierpnia 2012 Spokojnie pany ;-) mansua - kolo od Meridy chyba nie chce zejść z ceny bo unika moich propozycji cenowych. Odpuściłem... Jako, ze zakup 29er'a z 2012 jest już niemal niemożliwy. Zaproponowano mi: http://www.scott-sports.com/global/pl/products/227716009/bike-scale-970-xl/ jeśli nie pomyliłem linka, jest to chyba najtańsza propozycja scott'a na 2013. Chcą ok 2050 pln + jakiś rabat dla zdecydowanego klienta. Planowany odbiór na wrzesień. Tyle wytrzymam. Chętnie bym na spece nowe poczekał ale nikt mi jeszcze nie zdradził żadnych szczegółów, kiedy, co i jak. Zadzwonię jutro i jeśli wszystko się potwierdzi złoże zamówienie :-)
mansua Napisano 30 Sierpnia 2012 Napisano 30 Sierpnia 2012 Jesteś pewien że to ten rower Ci zaproponowali za 2050zł ?? Jeśli tak to świetna okazja, bo to całkiem sensowny rower ( o dwie grupy lepszy osprzęt jak w specu) i niewiele drożej niż ta rama kosztuje w wersji "box".
youcek Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 No pomyłka niestety :/ Prawidłowy link: http://www.scott-sports.com/global/pl/products/227754009/bike-aspect-950-xl/ Niemniej jednak skuszę sie na niego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.