Skocz do zawartości

[napęd] Na przednie koło

Bogdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem zapytać odnośnie przeniesienia napędu na koło przednie (tak jak w monocyklu)

jak zrobić ośkę tak aby sie kręciła .

Mam w planach zrobić taki rower jak na zdjęciach a raczej TRIKE nie rower :)

i interesuje mnie przeniesienie napędu na przód ponieważ normalnie to kręci się koło a ośka stoi w miejscu .

Wie ktoś jak to rozwiązać?

chodzi o to aby było tanio jak najmożliwiej :) już zastanawiałem sie nawet nad kupnem monocykla i przerobienie jego widelca do tego sprzętu lecz jest to kosztowne ( monocykl minimum 70zl ) mam w garażu taki rower dziecięcy który ma posłużyć za przód ( kierownica koło część ramy.

PROSZĘ O POMOC i z góry DZIĘKUJE !

post-157740-0-76871500-1344937145_thumb.jpg

post-157740-0-60171100-1344937146_thumb.jpg

post-157740-0-38249600-1344937147_thumb.jpg

Napisano

Hej. zrobienie tego tak jak Ty chcesz - czyli przerobienie koła zwykłego na Uni jest prawie niemożliwe - mam nadzieje że ten link Ci pokaże co mam na myśli : http://blog.modernme...icycle/1/#mmGal - to zupełnie inaczej skonstruowany widelec i piasta. Zwykłej piasty nie przerobisz.

Czyli pozostaje tylko kupic jak najtaniej monocykl i przyspawac (przerobic) na widelec do TRIKE?

Moze masz jakies pomysly jak to zrobic?

a ten na zdjeciach? wyglada na widelec z BMX'a dla mnie

no nie wiem :)

Napisano

A gdyby użyć tylnej piasty?

Ale w tylnej piascie takze kreci sie kolo a nie oska - tak mi sie wydaje :) napisz co o tym sadzisz bo moze nie rozumiem pomyslu :D

Napisano

Ah no tak .. Wyobraziłem sobie napęd łańcuchowy. Z tą taniością może być problem.

Naped lancuchowy odpada bo przy skrecie spadnie lancuch ';/

jutro skocze do rowerowego i popytam co sadza o tym zeby kupic monocykl

jak ma ktos jeszcze jakies pomysly prosze pisac bo bardzo potrzebna pomoc ;/

Napisano

Skoro kompletnie nie masz pomysłu, spróbuję wytłumaczyć Ci to w najprostszy sposób: to musi działać jak suport. Żadna oś, musisz mieć wałek. Przerabianie zwykłego widelca i piasty (zakładając, że spasujemy wałek tak, że nie zacznie obracać się w korpusie) wiąże się z następującymi rzeczami:

- usunięcie osi i łożysk z piasty

- zdobycie dwóch lewych ramion korb i dwóch lewych pedałów lub przegwintowanie/montaż tulejki z gwintem pod prawy pedał

- dorobienie, zakonczonego zapewne kwadratami - żeby było taniej, w wielowypusty nie ma się co bawić, wałka odpowiedniej długości i wprasowanie go w korpus piasty

- zdobycie odpowiednich łożysk (tu plus, że mogą być z suportu) i wprasowanie ich na wałek

- obcięcie haków widelca, zrobienie nowych z miejscem pod łożyska, przyspawanie ich w miejsce staryh

- wypiaskowanie i pomalowanie widelca.

Krótko mówiąc, jeśli za monocykl musisz dać 70zł, za takie zabawy policz sobie co najmniej 3-4 razy tyle. Nie jest to trudne. Ale pracochłonne i kompletnie nieopłacalne. Z monocyklem zaś może być zgrzyt ze średnicą i długością sterówki. Choć to jest zdecydowanie "lepszy" problem.

A to ze zdjęcia to pewnie jakiś projekt robiony od zera. Wykonanie widelca w takim kszałcie to żaden problem.

Napisano

dzieki za wybicie z glowy glupiego pomyslu wytlumaczyles to na tyle ze zrozumialem i szukam na allegro najtanszego monocykla ( nawet bez siodelka ) bo jest mi ono zbedne :) a spasuje wszystko bo mam wujka mechanika i mam w nim pomoc wrazie W :) dzieki bardzo za madra i wyczerpujaca odpowiedz ! SZEROKOSCI na drogach !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...