malanski Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 Zabieram się właśnie za odnawianie bardzo zaniedbanej holenderki. Dużego nakładu pracy wymaga m.in. układ napędowy. Chcę zaznaczyć, że budżet mam ograniczony i każda złotówka się liczy. Na początek może zdjęcie: Plan mam taki: - stary suport chcę wymienić na nowy maszynowy (jakiś podstawowy shimano lub neco). Ponieważ nowy suport będzie na kwadrat, to korby również trzeba będzie wymienić, gdyż aktualne są na kliny. Jako, że teraz i tak z przodu nie ma ma przerzutki, to nowa korba będzie typu single speed (np. http://allegro.pl/korba-prawa-1-rz-46z-kwadrat-wr18-i2554249320.html ). Fajnie by było znaleźć taką stylową korbę z zintegrowaną osłonką, ale nie wiem czy nadal takie robią. - tylna przerzutka najlepsze czasy ma za sobą i nie wiem czy uda mi się ją ładnie doczyścić. Załóżmy, że będę jednak ją wymieniał - co wybrać w zamian? Dodam, że na kierownicy jest stylowa manetka (tego typu: http://static2.skapiec.pl/3368190-1-1-0.jpg ) i chciałbym ją zostawić. Czy będzie ona mogła współpracować z jakaś współczesną przerzutką, np. shimano/sunrace (http://allegro.pl/przerzutka-tyl-sunrace-6-7-rz-hak-rdm2t-lb-shimano-i2553000676.html ) ? A może jednak reanimować tego starego sachsa? Kształt ma stylowy i psuje do tego roweru. - O ile się nie mylę to z tyłu zamontowany jest wolnobieg, a nie kaseta. Na moje oko zęby są jeszcze w porządku, więc jeżeli jest taka możliwość, to bym ją zostawił. Pytanie tylko, czy nie będę musiał jej wymieniać razem z nową przerzutką i łańcuchem? Jeżeli zajdzie taka konieczność, to co wybrać? Czy mógłbym wstawić taki prosty wolnobieg Shimano - http://allegro.pl/wolnobieg-shimano-mf-tz20-6rz-i2534541400.html ? Ten jest 6 rzędowy, a aktualny wolnobieg ma 5 rzędów. Nie wiem czy manetką (którą jak już wspomniałem chcę zachować) da radę go obsłużyć. Najwyżej któryś ze skrajnych biegów będzie wyłączony z użytkowania. Proszę o sugestie i rady -
cienkun Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 Fajnie by było znaleźć taką stylową korbę z zintegrowaną osłonką, ale nie wiem czy nadal takie robią. rower.com.pl/-p-329593.html Pytanie tylko, czy nie będę musiał jej wymieniać razem z nową przerzutką i łańcuchem? Jeżeli zajdzie taka konieczność, to co wybrać? rower.com.pl/-p-348063.html tylna przerzutka najlepsze czasy ma za sobą i nie wiem czy uda mi się ją ładnie doczyścić. Załóżmy, że będę jednak ją wymieniał - co wybrać w zamian? rower.com.pl/-p-347402.html no i Ci nie pomogę, bo jest cenzura na tym forum na sklep rower.com.pl wejdź na ich stronę i popatrz na komponentu sun race
prokson Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 moim zdaniem ładowanie do tego rowerku nowoczesnych przerzutek mija się z celem. zabijasz całego ducha tego roweru w ten sposób. Jeśli przerzutka jest prosta i dobrze działa spręzyna, to dokładnie ją wyczyść, ew postaraj się dopasować do niej nowe kółka. Wymień pancerze, linki - to już wiele zmieni. Jeśli chcesz zatrzymać manetki - spoko, ale tu masz manetkę też do przerzutki przedniej - pamiętaj o tym co do wolnobiegu - jeśli zęby wyglądają ok, to dobrze wyczyść, i powinno działać. Kupisz jakiś łańcuch przerzutkowy (bo jeśli rower jest starszy, to łańcuch ma też pewnie już swoje lata - lepiej załóż nowy ) i wszystko będzie dobrze. Pamietaj tez żeby dobrać dobrą długość suportu. A przed zmianą samego suportu - sprawdz jaki to jest suport, czy na pewno jest wkręcany, a nie wbijany (często w starszych rowerach jest spotykany). W ten sposób oszczędzisz sobie wiele czasu i pieniędzy
gandw1 Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Widziałem suport maszynowy dla korby na klin, także nie musiałbyś jej zmieniać. Marki Thompson, ale on był chyba wbijany, poszukaj na pewno go gdzieś znajdziesz w internecie. Poza tym po co ładować maszyny? Może wystarczy wyczyścić, dać nowe łożyska, nasmarować, luz wyregulować, skontrować i będzie hulało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.