arw Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Hej. Jestem swieżym posiadaczem maszyny Cube AMS100. Posiada on napęd 3x10. Przymierzam się do zmiany kasety na napęd 9 rzędowy i stąd moje pytanie czy bez problemu kaseta z koronkami w tej ilości będzie współpracować z ultracienkim łańcuchem HG-X ? Jeszcze jedno pytanie odnośnie manetki, bo też bede zmuszony zmienić - mam w zapasie manetkę 9rz DeoreLX model z 2007r, nówkę nieśmiganą i czy będzie współpracować z systemem DynaSys? Jaka to innowacja jest dokladnie w stosunku do starszej wersji? Obecny osprzęt to: - manetka Deore Rapidfire plus dynasys - kaseta CS-HG62 - łancuch HG-X - korba SLX dynasys - przerzutka XT M770 PS. Jesliby ktoś potrzebował 10-rzedowej kasety, to mam na sprzedaż za połowę ceny, jest to wersja 11-36T, manetkę Deore Rapidfire plus 10rzędów, również mogę sprzedać. Są to modele 2012, praktycznie nówki, przejechały jedną traskę próbną. Szczegóły na mail. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2012 Lancuch może zostac, prawą manetke i przerzutke musisz wymienić.
arw Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 Lancuch może zostac, prawą manetke i przerzutke musisz wymienić. Dlaczego przerzutkę? A to nie czasem manetka decyduje o skoku przerzutki? Jak patrzę po przerzutkach, to nie ma rozgraniczeń, że ten XT jest do 9 rzędów, a tamten do 10. Dlaczego przerzutkę? A to nie czasem manetka decyduje o skoku przerzutki? Jak patrzę po przerzutkach, to nie ma rozgraniczeń, że ten XT jest do 9 rzędów, a tamten do 10. Aha, przerzutkę to mam XT M-780 jednak, przepraszam za błąd.
Nastar Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 A co w ogóle skłoniło Cię do takiej zmiany ?
arw Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 No jest fatalnie jak patrzę. Dyna-sys oferowany jest wyłącznie dla 10rz Nawet manetek nie kupię dyna-sys dla 9rz. A skłoniło ku temu, że w starym rowerze z kasetą 8 biegów miałem ostatnie koronki w takiej ilości: 11-13-15.... Brakowało mi tzw półbiegów dla tych trybów, a kasety 10rz mają te ostatnie koronki dokladnie w takiej samej ilości. Natomiast 9-rzędów można znaleźć w takiej konfiguracji: 11-12-13-14-16....,poza tym, nie potrzebuje koronki 36T, której nigdy nie bede uzywał i tylko zwiększa mi niepotrzebnie już i tak dużą jak za tą kwotę za rower, masę.
99tomcat Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 No jest fatalnie jak patrzę. Dyna-sys oferowany jest wyłącznie dla 10rz Nawet manetek nie kupię dyna-sys dla 9rz. A skłoniło ku temu, że w starym rowerze z kasetą 8 biegów miałem ostatnie koronki w takiej ilości: 11-13-15.... Brakowało mi tzw półbiegów dla tych trybów, a kasety 10rz mają te ostatnie koronki dokladnie w takiej samej ilości. Natomiast 9-rzędów można znaleźć w takiej konfiguracji: 11-12-13-14-16....,poza tym, nie potrzebuje koronki 36T, której nigdy nie będę używał i tylko zwiększa mi niepotrzebnie już i tak dużą jak za tą kwotę za rower, masę. Zbić masę możesz wyższej klasy kasetą z mniejszą rozpiętością zębów. Sama wymiana na 9 rzędów jest moim zdaniem bez sensu. Ogólnie dla lepszego dopasaowanei kasety do preferencji chces zmienić manetki, przerzutkę tylną, kasetę i łańcuch do tego na standard przez shimano skazany po wejściu dyna sys na niskie grupy z alivio jako topowym modelem ? Swoja drogą argument masy kasety przy tanim fullu to jest nieco zabawny Można tyle zbić na kołach, kokpicie , siodle , sztycy i 150 innych częściach...
arw Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 czemu bez sensu? Bez sensu jest 10 koronek, podczas gdy przełożenia najcięższe są wciąż tak samo mało precyzyjne, jak w kasecie 8 biegów. 10 rzędów w wersji 11-32 ma wciąż na małych koronkach zestawienie 11, 13, 15T, dopiero gdzies w srodku sie to rozklada lepiej. Na samej kasecie zbiłbym 100g, a to dużo, ponadto uwaga zbijania masy w 'tanim fullu' jest nieco żenująca. Czyli dopiero jakbym dał za rower 10k to mógłbym się masą martwić? Prosze cie... Gdy zejde do 12....11.8kg bede zadowolony, nizszej masy nie potrzebuję, a przy okazji mam pozytek z precyzji biegów. Niestety zabieg jak patrzę nie uda się z uwagi na pokaleczenie rowerzystów przez Shimano wprowadzając Dyna-sys
cobraMC Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 W 11-32 dyna sys masz 11-12-14-16...(tak samo jak w mega 9), blat na korbie dyna sys ma 42 zęby a nie 44 jak w mega 9 więc różnice są jeszcze mniejsze. Ale jeśli wolisz zmieniać manetkę, kasetę i przerzutkę to zmieniaj
arw Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 A tak, zgadza się, jest 11-12-14-16, ale w 9 rzędowej mam 11-12-13-14-16... Manetki i przerzutki na pewno zmieniał nie bede, za dużo straty będzie w tym finansowej, więc wychodzi na to, że zostanę przy napędzie 3x10 z kasetą 11-32T PS. Moja stara korba Suntour również miala blat 42T
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.