Skocz do zawartości

[kaseta] kompatybilność 9rz i 10rz oraz DynaSys

arw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Jestem swieżym posiadaczem maszyny Cube AMS100. Posiada on napęd 3x10.

Przymierzam się do zmiany kasety na napęd 9 rzędowy i stąd moje pytanie czy bez problemu kaseta z koronkami w tej ilości będzie współpracować z ultracienkim łańcuchem HG-X ?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie manetki, bo też bede zmuszony zmienić - mam w zapasie manetkę 9rz DeoreLX model z 2007r, nówkę nieśmiganą i czy będzie współpracować z systemem DynaSys? Jaka to innowacja jest dokladnie w stosunku do starszej wersji?

Obecny osprzęt to:

- manetka Deore Rapidfire plus dynasys

- kaseta CS-HG62

- łancuch HG-X

- korba SLX dynasys

- przerzutka XT M770

PS. Jesliby ktoś potrzebował 10-rzedowej kasety, to mam na sprzedaż za połowę ceny, jest to wersja 11-36T, manetkę Deore Rapidfire plus 10rzędów, również mogę sprzedać. Są to modele 2012, praktycznie nówki, przejechały jedną traskę próbną. Szczegóły na mail.

Pozdrawiam

Napisano

Lancuch może zostac, prawą manetke i przerzutke musisz wymienić.

Dlaczego przerzutkę?

A to nie czasem manetka decyduje o skoku przerzutki?

Jak patrzę po przerzutkach, to nie ma rozgraniczeń, że ten XT jest do 9 rzędów, a tamten do 10.

Dlaczego przerzutkę?

A to nie czasem manetka decyduje o skoku przerzutki?

Jak patrzę po przerzutkach, to nie ma rozgraniczeń, że ten XT jest do 9 rzędów, a tamten do 10.

Aha, przerzutkę to mam XT M-780 jednak, przepraszam za błąd.

Napisano

No jest fatalnie jak patrzę. Dyna-sys oferowany jest wyłącznie dla 10rz :(

Nawet manetek nie kupię dyna-sys dla 9rz.

A skłoniło ku temu, że w starym rowerze z kasetą 8 biegów miałem ostatnie koronki w takiej ilości: 11-13-15....

Brakowało mi tzw półbiegów dla tych trybów, a kasety 10rz mają te ostatnie koronki dokladnie w takiej samej ilości.

Natomiast 9-rzędów można znaleźć w takiej konfiguracji: 11-12-13-14-16....,poza tym, nie potrzebuje koronki 36T, której nigdy nie bede uzywał i tylko zwiększa mi niepotrzebnie już i tak dużą jak za tą kwotę za rower, masę.

Napisano

No jest fatalnie jak patrzę. Dyna-sys oferowany jest wyłącznie dla 10rz :(

Nawet manetek nie kupię dyna-sys dla 9rz.

A skłoniło ku temu, że w starym rowerze z kasetą 8 biegów miałem ostatnie koronki w takiej ilości: 11-13-15....

Brakowało mi tzw półbiegów dla tych trybów, a kasety 10rz mają te ostatnie koronki dokladnie w takiej samej ilości.

Natomiast 9-rzędów można znaleźć w takiej konfiguracji: 11-12-13-14-16....,poza tym, nie potrzebuje koronki 36T, której nigdy nie będę używał i tylko zwiększa mi niepotrzebnie już i tak dużą jak za tą kwotę za rower, masę.

Zbić masę możesz wyższej klasy kasetą z mniejszą rozpiętością zębów.

Sama wymiana na 9 rzędów jest moim zdaniem bez sensu.

Ogólnie dla lepszego dopasaowanei kasety do preferencji chces zmienić manetki, przerzutkę tylną, kasetę i łańcuch do tego na standard przez shimano skazany po wejściu dyna sys na niskie grupy z alivio jako topowym modelem ?

Swoja drogą argument masy kasety przy tanim fullu to jest nieco zabawny ;)

Można tyle zbić na kołach, kokpicie , siodle , sztycy i 150 innych częściach...

Napisano

czemu bez sensu? Bez sensu jest 10 koronek, podczas gdy przełożenia najcięższe są wciąż tak samo mało precyzyjne, jak w kasecie 8 biegów.

10 rzędów w wersji 11-32 ma wciąż na małych koronkach zestawienie 11, 13, 15T, dopiero gdzies w srodku sie to rozklada lepiej.

Na samej kasecie zbiłbym 100g, a to dużo, ponadto uwaga zbijania masy w 'tanim fullu' jest nieco żenująca. Czyli dopiero jakbym dał za rower 10k to mógłbym się masą martwić? Prosze cie...

Gdy zejde do 12....11.8kg bede zadowolony, nizszej masy nie potrzebuję, a przy okazji mam pozytek z precyzji biegów.

Niestety zabieg jak patrzę nie uda się z uwagi na pokaleczenie rowerzystów przez Shimano wprowadzając Dyna-sys :(

Napisano

W 11-32 dyna sys masz 11-12-14-16...(tak samo jak w mega 9), blat na korbie dyna sys ma 42 zęby a nie 44 jak w mega 9 więc różnice są jeszcze mniejsze. Ale jeśli wolisz zmieniać manetkę, kasetę i przerzutkę to zmieniaj ;)

Napisano

A tak, zgadza się, jest 11-12-14-16, ale w 9 rzędowej mam 11-12-13-14-16...

Manetki i przerzutki na pewno zmieniał nie bede, za dużo straty będzie w tym finansowej, więc wychodzi na to, że zostanę przy napędzie 3x10 z kasetą 11-32T

PS. Moja stara korba Suntour również miala blat 42T ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...