Skocz do zawartości

[Napęd] Tylna przerzutka nie można wyregulować a było dobrze.

virus191

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, miesiać temu kupiełm od kolegi Scott Ascpect 45. Wszystko chodziło bez problemu. Pomyślałem oddam rower na przegląd bo od nowości czegoś takiego nie widział. Rozkręcili pokasowali luzy, wyregulowali. Po tych czynnościach tylna przerzutka zaczeła dziwnie chodzić, nie zmieniała od razu biegu albo trzeba było pomóc manetką. Oddałem do innego serwisu na regulacje, trochę lepiej ale dalej nie tak jak było. Gość wymienił linke i pancerz bo faktycznie była zdarta guma. Do tego Pan z 2 serwisu gdzie oddałem rower stwierdził, że była ugięta przerzutka ( w 1 też to stwierdzili) i ją naprostował. Do tego do wymiany tylna kaseta + łańcuch. (do łańcucha przystawił jakiś przyrząd) łańcuch faktycznie do wymiany bo od nowości nic nie było zmieniane. Czy wyciągniety łańcuch i starta kaset mogą się przyczynić do złego działania przerzutek ? Na aledrogo jest fajny zestaw Kaseta Shimano HG51+łańcuch HG50 w cenie 96zł. Czy warto kupić ten zestaw ?"

Jeżdzę 2,3 razy w tygodniu trasy po 20km wzniesienia itp, tylko asfalt. Rzadko utwardzone drogi.

Napisano

8 przełożeń. Jeżdże tak jak napisałem głównie po asfalcie ~20km, tak ze 2,3 razy w tygodniu, żeby się odstresować po pracy. Żadne zawody, agresywna jazda itp nie wchodzą w gre.

Napisano

Jeszcze jedno pytanko, otóż rozkręciłem przerzutkę w celu jej wyczyszczenia, i teraz jest problem którą stroną założyć małe zebatki do niej ?

Napisano

Kasa nie ma znaczenia, myślę, że nie najgorsze ale najlepszego też mi nie trzeba.

Weź tylko pod uwagę to,że po wymianie linek i regulacji dość szybko trzeba będzie to poprawić bo nowe linki jednak sie nieco ułożą i minimalnie wyciągną ;)

Swoją drogą jak wymieniasz napęd to pomyśl też o tylnej przerzutce- jeśli to alivio albo niżej to zapewne ma już duże luzy na mocowaniu. Koszt takiej przerzutki na allegro to raptem 30-40zł jak poszukasz.

Napisano

<p>

Weź tylko pod uwagę to,że po wymianie linek i regulacji dość szybko trzeba będzie to poprawić bo nowe linki jednak sie nieco ułożą i minimalnie wyciągną ;)

Poinformował mnie o tym Pan z serwisu i zaprosił za jakiś czas na ponowne darmowe "doregulowaie".

I jeszcze jedno pytanie. Policzyłem teraz zęby w obecnej kasecie 11-32T.Ta którą zamówiłem ma 11-30T (11-13-15-17-20-23-26-30T).Jaką będzie różnica ?

[

• 2 tygodnie później...
Napisano
Może ci zeskakiwać łańcuch na najwiekszej zębatce

Dlaczego tak uważasz?

Wystarczy mała regulacja przerzutki tylnej.

Dlaczego tak uważasz?

Mała regulacja przerzutki tylnej wystarczy.

Dlaczego?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...