Skocz do zawartości

[korba] pomoc w wyborze 430 vs 590 vs 521

rn6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie wiem którą wybrać,

Dzisiaj byłem w serwisie i do deore m590 musiałbym mieć frezowany suport - a to równa się dodatkowy czas i pieniądze, poza tym niezbyt pochlebne opinie o HT2 które słyszę od serwisantów skutecznie mnie zniechęcają do tego sprzętu. Chce zmontować sprzęt i jeździć a nie ciągle nasłuchiwać czy już padają łożyska.

Zastanawiam się nad octalinkiem m521 lub w ostateczności Alivio m430 jest jeszcze takie coś jak m442 ale nie wiem czy jest sens się w to pakować. Chyba najbardziej podoba mi się m521 z tym że nie mam zielonego pojęcia jaki suport kupić do tej korby ze specyfikacji wynika że to jakiś

bb-es25-AK o długości 121 mm dla lini łancucha 50, z tym że w żadnej ofercie sklepowej nie mogę znaleźć suportu który ma w nazwie te magiczną końcówkę AK, nie wiem może te literki są nieistotne ?

korba ma domyślnie pracować z przerzutką deore 590 przystosowaną do blatu 44/48 do obecnej korby 42 nie pasuje mnie interesuje 44.

rozjaśnijcie mi proszę trochę te mroki niewiedzy.

kasa wiadomo im mniej tym lepiej ;) ale tak do tych 250 zł max

Napisano

Witam, ja śmigam na korbie FC-M431 i dedykowany był do niej suport o długości 123mm, ale jednak, że kręcę z tą korbą po szosie przeszedłem na dwa blaty demontując najmniejszą tarczę pozostajac przy 48x38 i początkowo miałem do tego "dwublatowca" suport o długości 118mm, ale po kilkunastu wypadach stwierdziłem, że to jednak nie to i ostatnio przeszedłem na 113mm. Co do suportu to w obu przypadkach jest to BB-ES25, złego o tym nie mogę powiedzieć jednak BB-ES51 jest znacznie lepszy, ale kosztuje ok drugie tyle.

• Mod Team
Napisano

Jak ci sie podoba M521 to sobie ją kup, M442 na pewno gorsza nie będzie a kosztuje w okolicach 100zł bez suportu. ES 25 to najniższy z suportów :P zawsze mozesz kupić każdy inny, lepszy o odpowiedniej długości.

Napisano

Widzę że na powyższe nikt nie zna odpowiedzi

A co sądzicie o korbie fc-m540 ? warta zachodu czy szukać czegoś dalej ? mogę ją mieć w cenie około 150 zł , nadaje się do napędu 8/9 ? tutaj z suportem nie powinno być problemu bo chyba 118mm jest potrzebny do lini 50 :)

Napisano
A co sądzicie o korbie fc-m540 ? warta zachodu czy szukać czegoś dalej ?

Ja już prawie kupiłem tę korbę (teraz mam fc m552 z suportem XT) w sklepie rowerowym za całkiem dobre pieniądze, bo za około 130zł.

Ogólnie korba bardzo, bardzo lekka rowerowawaga. Jest ona zrobiona w systemie HT 1 (lżejsza od mojej o ponad 170g!), przez co jest sztywna, a zarazem lekka.

Jeżeli masz możliwość jej kupienia po taniości, to bierz śmiało. Do śmigania na trasie czy leśnych ścieżkach będzie akurat, a przy okazji odchodzisz trochę rower ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...