Skocz do zawartości

[wymiana napędu]Modernizacja Rockridera

marog6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad modernizacją swojego roweru. Zapewne rama nie ma szczególnie idealnej geometrii, ale mi odpowiada, więc pomyślałem, że warto wydać ok. 550-700zł na modernizację napędu, bo największa zębatka 28 w połączeniu z blatem 24 sprawia problemy na podjazdach.

Myślałem o zestawie z Shimano Alivio M430, z przodu mogłoby być coś gorszego, ale jestem zielony i nie potrafię złożyć sensownego zestawu, a raczej takiego, żeby niepotrzebnie nie dokładać kasy za nikłą różnice w jakości.

Jak oceniacie ten gotowy zestaw?

http://www.bikestacja.pl/grupa-osprzetu-shimano-alivio-m430-p-19765.html

I pytanie żółtodzioba, czy korba shimano, która obecnie pracuje w zestawie 3x7 dałaby radę pociągnąć kasetę 9cio rzędową? Niestety nie mam pojęcia co to za kaseta.

Proszę o wyrozumiałość i dziękuje za porady.

Napisano
I pytanie żółtodzioba, czy korba shimano, która obecnie pracuje w zestawie 3x7 dałaby radę pociągnąć kasetę 9cio rzędową? Niestety nie mam pojęcia co to za kaseta.

Nie polecam.Korby do kaset 9 rzędowych mają inną konstrukcję.

Polecam przeróbkę w serwisie,nie dasz rady.

• Mod Team
Napisano

Eeeee tam ja bym sie nie przejmował i jak korba nie jest zjedzona mozesz są ja sobie zostawić, ja mam napęd 9 rzędowy a korbe z minionej epoki i działa idealnie, jak komus nie działa znaczy ze nie umie sobie wyregulować :P

Napisano

Eeeee tam ja bym sie nie przejmował i jak korba nie jest zjedzona mozesz są ja sobie zostawić, ja mam napęd 9 rzędowy a korbe z minionej epoki i działa idealnie, jak komus nie działa znaczy ze nie umie sobie wyregulować :P

Długo się nie zastanawiałem i jednak kupiłem ten zestaw z linka powyżej. Do tego niestety muszę wymienić niemal nowiutkie koło, bo obecnie posiadam wolnobieg. Teraz tylko czekać na przesyłkę i marsz do serwisu, bo nie dorobiłem się jeszcze kluczy, które też kosztują nie mało. Satysfakcja byłaby większa, ale cóż.

Korba nie posiada jakichś śladów zmęczenia, ale swoje 6-7tys. pokonała, chociaż błota nie zaznała.

Mam nadzieję, że po zmianie napędu rower ożyje. Sam nie zacznie jeździć, ale zawsze lepiej pokonywać podjazdy na rowerze niż być zmuszonym wbiegać, bo skończyły się przełożenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...