Skocz do zawartości

[składam rower] Proszę o małe podpowiedzi.

slawol8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem już kilka części.

Rama: Leader Fox Evolution

Przerzutka (tył): Sram x5

suport: Shimano BB-UN55

Planuję kupić:

Przerzutka (przód): Shimano Altus (40zł)

Korba: http://allegro.pl/korba-miranda-beta-3-alu-europe-altus-42-t-czarna-i2547348857.html (70zł)

Nie mam pomysłu na:

- Amortyzator (ok. 250)

- Mostek (max 50zł)

- Stery (max 50zł)

- Kierownicę (max 50zł)

- Manetki (wiem, że shimano i sram stosują różne technologie przy przerzutkach, shimano 2:1, a Sram 1:1, dlatego zastanawiam się jeszcze czy na pewno kupić altusa na przód) (kpl 150)

-Koła - na pewno chcę żeby tył był na kasetę 8/9 rzędów - max 150/200zł

- Kaseta

- Łańcuch

Najciężej mi wybrać jakikolwiek amortyzator. Co chwilę wymyślam coś innego, najbardziej mnie kusi http://allegro.pl/rock-shox-tora-2-jak-nowy-disc-i2544203562.html , ale mam obawy przed zakupem używanego amortyzatora oraz nie jestem pewien czy to faktycznie tora 2.

Dlaczego o tym piszę ?

Drodzy forumowicze ! Proszę Was o pomoc w wyborze. Sporo tego na rynku, nawet na tak skromny budżet jak mój.

PS. Mam nadzieje że wybrałem odpowiedni dział.

Napisano

Prezentowany amor na aukcji to nie Tora ... W podanej cenie Suntour XCR może być odpowiednim wyborem. Stery weź uszczelniane najlepiej na łożyskach maszynowych np marki VP, Necco albo Accenty. Prawdę mówiąc wszystkie są takie same.

PS pamiętaj że suport i jego długość dobierasz odpowiednio do korby!!

Napisano

Toż to nie "Tora 2" (nie ma takiego amortyzatora) a najwyżej Dart 2, w mocno złej cenie, zapewne w nielepszym stanie.

Korba? Ta to paść, lepszy sprawdzony set : Shimano Alivio na kwadracie (tanie suporty) albo na octalinku (sztywniejsze, nieco droższe, warte grzechu, musiałbyś jeszcze jeden suport kupić). W ogóle błąd zrobiłeś, najpierw się kupuje korbę, potem suport

- Amortyzator (ok. 250) - SrSuntour XCR LO albo sztywny stalowy wideł. Po czasie oba tak samo pracują, przy czym wideł nie zmienia charakterystyki

- Mostek (max 50zł) - zobacz na ofertę Accenta

- Stery (max 50zł) - Accent Airplane

- Kierownicę (max 50zł) - także popatrz w stronę Accenta

- Manetki (Shimano i Sram stosują odmienne technologie wyłącznie w kwestii tylnych zmieniarek, przód działa tak samo) - triggery X5 albo gripy X7

- Koła - w tej cenie nie ma za mocno wyboru, zobacz na allegro, są czasami za psie pieniądze komplety kół w secie typu obręcz Mach 1 EXE (bardzo mocno średnia, miękka, miałem, wytrzyma spokojną jazdę) + piasty podstawowe Novatech

- Kaseta - Shimano HG50-9

- Łańcuch - KMC Z9000 albo Z9200 - to to samo (ta sama fabryka etc., marka tylko inna, KMC robi dla sh*tmano łańcuchy) co odpowiednio Shimano HG50 / 73, z tym że na allegro jest sporo wyprzedarzy tychrze łańcuchów (przed chwilą widziałem KMC Z9200 za 34zł! Dla porównania, Sh HG73 kosztuje sporo więcej :D)

Jeśli chcesz sprawny sprzęt, dot ego trwały, zwiększ budżet na koła i amortyzator. Te opcje tutaj podane są... średnie i są bardziej półśrodkami.

Napisano

A co myślicie o tych amorkach ?

http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-judy-tt-tanio-i2537686707.html

http://allegro.pl/rock-shox-magnesium-21-sl-titanium-1-29-1-17-kg-i2548315124.html

Co do manetek to znalazłem taki wynalazek

http://allegro.pl/lekkie-manetki-suntour-durolux-esp-3x9-z-linkami-i2534130272.html :icon_confused: i nie wiem czy warto na tym oszczędzić... Niby w opisie jest napisane że ma indeksowanie 1:1 tak jak w Sramach

Co do łańcucha, wiem że kmc = shimano ;) ale dzięki, że zwróciłeś uwagę na te ceny bo myślałem że jak jeden producent to i ceny te same... Jednak się pomyliłem bo za logo sobie sporo liczą :)

Jakbym się uparł to bym mógł sprzedać stary rower i moją gitarę basową, ale mam wyrzuty sumienia jak myślę o sprzedaży mojej "Basi" pomimo że na niej już nie grałem od roku.

Napisano

Pierwszy.. Za tę cenę może i by obleciał, jeśli przesyłka za friko by była, jednak to też bardzo niski model. Skórka nie warta wyprawki.

Drugi... hym hym hym, jeśli chcesz pełnoletnie puzzle to dlaczego nie? Dodam jednak, że to nadaje się do klasyka, a nie do względnie nowoczesnej ramy. Poszukaj czegoś innego, jak na przykład używany Raidon (co prawda klocek, nie powiem, trwałość też nie taka jak starsze Marzocchi na przykład, ale i tak to będzie lepsza inwestycja niż pełnoletnie puzzle).

Możesz kupić starego Marzocchi MX Comp/pro czy jakiegokolwiek innego. To są trwałe amortyzatory, poczytaj na forum o ich wersjach, bo tego jest od groma, a może i więcej, niemniej to opcja, gdy masz dużo czasu na szukanie niezajechanej używki i potrafisz pojąć podstawy serwisu czegoś bardziej zaawansowanego niż montaż siodełka. W wypadku MX to niewiele bardziej zaawansowane :D

A.. co do sprzedaży instrumentów - zrób jak będziesz uważać, nic na siłę, możesz do zimy poczekać, kiedy ceny mocno opadną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...