Skocz do zawartości

[Rama szosowa] problem z rozmiarem

Samel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z rozmiarem ramy szosowej, znalazłem korzystne oferty na ramy accent via montana i trek 1500 w rozmiarze 56.

Mam ok. 187 cm wzrostu, chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie czy taka rama nie będzie za mała, czy będzie odbierała przyjemności z jazdy bo o to mi przede wszystkim chodzi :)

Napisano

Jestem identycznego wzrostu co Ty - jeżdżę na ramie 56 i jak dla mnie jest idealna (mostek 120 mm).

chyba, że masz bardzo długie nogi wtedy lepsza byłaby 58

Napisano

nogi mam chyba przeciętnej długości :P a chodzi o to że spodobały mi sie akurat te dostępne akurat w tym rozmiarze

Napisano

zastanawiam się czy warto spróbować i zainwestować czy poszukać czegoś bardziej odpowiedniego, ale ciężko mi coś znaleźć w takim przedziale cenowym

Napisano

W Treku rozmiar 56 to 560mm dlugosci gornej rury, a to jest najwazniejszy element w doborze rozmiaru ramy.

Co do Twojego wzrostu, 56cm moze byc troche malo. Wydaje mi sie ze 58 z 573mm bedzie odpowiedni.

• Mod Team
Napisano

Rama 56 będzie zdecydowanie za mała. Sam mam 185cm, od niedawna jeżdżę na Treku 58 i rama jest dla mnie idealna.

• Mod Team
Napisano

Czytałem kiedyś, że część pro szosowców jeździ właśnie na bardzo małych ramach, ale nie wszyscy. Dla każdego wygodniejsza jest inna pozycja, dlatego właśnie najlepiej mierzyć przed zakupem. Ja akurat się wstrzeliłem w "standard".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...