Skocz do zawartości

[Tylnia przerzutka]Problem z naciągiem linki i manetką

elolve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio wymieniałem linkę oraz pancerze od tylniej przerzutki do tego robiłem to pierwszy raz w życiui po drodze miałem kilka dużych problemów. Po pierwsze musiałem niestety praktycznie rozebrać całą prawą manetkę by przewlec nową linkę i dość długo się męczyłem, żeby ją z powrotem złożyć(w szczególności przez te przeklęte sprężyny) i teraz gdy wydawało mi się, że wszystko będzie dobrze mam parę problemów. Dodam odrazu na wstępie, że mój model manetek to shimano st-ef29-8. Po pierwsze tak ajkby najniższy bieg teraz to 5 i nie mogę zejść w dół. Do góry idzie normalnie do 8 potem znowu do 5 i koniec. Nie mam pojęcia dlaczego. prawdopodobnie coś źle złożyłem tylko nie wiem gdzie mogłem popełnić błąd, ale jak się tak dłużej zastanowie to była tam taka zębatka i mogłem ją źle ustawić lecz niechcę znowu w ciemno tego rozkręcać bo może to się gdzieś indziej ustawia. Problem drugi to naciąg linki, na dole przy kole za przerzutką naciągam za pomocą kombinerek linkę dokręcam śrubkę zmieniam przerzutkę i linka wisie. Problem nr. to właściwie pytanie czy zbyt długi pancerz (ten ostatni przy przerzutce znajdującej się na kole tylnim) może powodować, że linka się nieodwracalnie wygnie(starałem się ciąć pancerz na wymiar starych)? Bo wydaje mi się, że jest lekko zgięta(jakby co to mam jeszcze drugą na zamianę) Proszę o jakieś rady bo myślałem, że zrobie to już wczoraj lecz rower niestety dalej leży niesprawny. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

• Mod Team
Napisano

WIdzisz tak to jest jak sie nie wiem nie czyta nie pyta tylko robi. No i sobie zepsułeś manetke :P A nie trzeba tego rozbierać by wymienić linke :P Coż masz nauczkę.

Co do reszty ciezko powiedzieć, ale za długi pancerz na pewno nie spowoduje takich objawów no chyba ze jest o 1m za długi to moze. Problem wydaje sie być w lince i manetce która popsułeś.

Napisano

WIdzisz tak to jest jak sie nie wiem nie czyta nie pyta tylko robi. No i sobie zepsułeś manetke :P A nie trzeba tego rozbierać by wymienić linke :P Coż masz nauczkę.

Co do reszty ciezko powiedzieć, ale za długi pancerz na pewno nie spowoduje takich objawów no chyba ze jest o 1m za długi to moze. Problem wydaje sie być w lince i manetce która popsułeś.

Zrbobiłem właśnie manetkę :) Nie powiem, żeby to było łatwe, ale jakoś się udało. Powiem ci Puklus, że mnie wystaszyłeś tym swoim postem, że po manetce. I musiałem ją niestety całą rozkręcać przez to właśnie, że stara linka się tam zakleszczyła i nie dało się jej przeciągnąć.A problemem okazała się zębatka którą umieściłem do góry nogami :(. I teraz został mi problem z linką. Wyjąłem ją całkowicie i jest cała poskręcana pozaginana. Mam jeszcze tylko jedną linkę i na razie nie chcę jej zakładać by się i ona nie pogieła. I jeszcze się tu zapytam: linkę się naciąga na najwyższym biegu, tak?

Dziękuję.

• Mod Team
Napisano

No poskładałeś manetkę to dobrze ;) bo wiele osob by nie podołało :P jeżeli masz normalną przerzutkę(normalna sprężyna), to manetke ustaw na ostatni bieg i wtedy naciągaj linkę. Linka nie moze byc załamana w żadnym miejscu bo będzie sie zacinać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...