Skocz do zawartości

[Hamulce] Problem Shimano M485

botanic18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki oto problem z moimi hamulcami :P

Ostatnio jechałem sobie drogą i zahamowałem dość gwałownie przed pasami bo jakiś mózg wszedł mi pod rower i pękł mi zacisk w miejscu przyłączenia do adaptera. Mój problem polega na tym że te hamulce są dość stare i nie mogę ich znaleźć, na allegro są jakieś tam używane itd. ale jeden jest popsuty a druga aukcja jaką widziałem to zestaw na tył i przód a sprzedawca ni cholerę nie chce sprzedać osobno.

Moje pytanie brzmi, czy jest jakiś zamiennik tych hamulców który by pasował do mojego roweru? Mogę podać jego specyfikacje itd. ale głownie nurtuje mnie to czy warto jest kupować ten M485 czy jakieś nowsze i czy da się ten rozwalony naprawić (zespawać czy coś). Z tych starych pozostała nienaruszona klamka i przewód.

Mój budżet jest ograniczony, także mogę nawet kupić używane.

Proszę o rady :)

Pozdrawiam!

Napisano

Możesz kupić każdy zacisk hydrauliczny z logo shimano. Wszystkie hamulce tego producenta wykorzystują olej mineralny, więc są kompatybilne.

Jeśli nie chcesz mnożyć kosztów to zwróć uwagę by przewód był mocowany do zacisku w taki sam sposób jak w twoim hamulcu. Możesz kupić budżetowo np zacisk 525, 535, to ze starszych, nowszy 446/445, 596, 595, 575.

Napisano

To zacisk z grupy, jaką podałem. Ma takie samo wyprowadzenie przewodu, więc inwestycja będzie obejmowała tylko odpowietrzenie hamulca po założeniu nowego zacisku.

Tarczę możesz mieć dowolną jaką chcesz, w granicach założonych przez producenta czyli od 160 do 203 mm, z odpowiednim adapterem do takiego rozmiaru tarczy.

Napisano

Ok :) Jeszcze tylko to:

Czy klocki hamulcowe z m485 można przełożyć do tego m596? Kupiłem je niedawno, są prawie nowe więc szkoda je wyrzucać.

Czy mógłbyś polecić jakąś tarczę do tego zacisku? :)

Napisano

Klocki są inne.

Jeśli masz parę hamulców to chyba możesz je użyć w drugim?

Tarcze - to zależy czy masz mocowanie centerlock czy klasyczne na 6 śrub. W obu przypadkach tanią i cichą kombinacją z hamulcem shimano będzie tarcza shimano - możesz kupić najtańsze modele.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...