radziuwv Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Czołem. Rower 50% asfalt i 50%teren. Cross. Mam trzech faworytów: 1. Corratec x-vert cross http://www.corratec.com.pl/xvert-cross 2. Unibike Viper GTS http://www.unibike.pl/vipergts.html 3. Scott Sportster 40 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=586&id_prod=3105 Jaki doradzacie lub może jakiś inny w tej kwocie.? A i najważniejsze chce ten rower na dłużej taki przyszłościowy. Scott ma inna rame? tzw górna rura sie zweża ku tyłowi, i ram przy haku przerzutki tylniej jest do góry wygieta (w załaczniku foto) Unibike też troche zmienina, a Corratec normalne? czy to nie ma znaczenia?
mansua Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Z tych trzech Corratek jest najfajniejszy bo ma SLX-a z tyłu poza tym pełne deore. Scott ma fajne opony bo jazdy po szutrach i szosie, i ma nawet minimalnie lepszy osprzęt od Unibika (korba). Jak masz zamiar kręcić 50% po szosie i 50% w terenie to nie kupuj roweru crossowego, który nadaje się najwyżej na ubite szutry i nierówne drogi. Kup sobie sensownego górala za 2kafle, o sportowej geo jeśli interesuje Cie szybsza jazda i masz ambitne plany co do roweru. Zmień opony na Smart Sam-y albo Continentale Race King, i masz fajny rower na 50% asfalt 50% teren. Ramy się różnią od siebie, bo to odróżnia rowery jednych producentów od innych . Podgięte haki do góry skutkują obniżeniem prześwitu roweru, a wiec i środek ciężkości jest niżej, ale gorzej radzi sobie w terenie bo łatwiej np. przypikować blatem o jakiś kamień czy inną przeszkodę.
radziuwv Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 Ten "teren" to ubita ścieżka koło lasu i jest na niej pare dziur po kałużach . Sportowa jazda raczej nie chodz może czasami szybciej sie pokreci , bardziej spokojny dojazd do pracy a na weedend wypad za miasto. mansua; ten góral to nie wiem dla moich potrzeb to cross powinien starczyć.
radziuwv Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam dzisiaj byłem w sklepach i troche poprzymierzałem i sprawdziłem coś o cenach, wiec tak Scott sportster 40 z 2011r za 1990zł i fajnie pasuje do mnie Corratec X-vert cross rok 2011 za 2099zl i dopiero w środe test. Unibike. tak średnio i cieżki Tu najważniejsze pytanie o ramy sie troche różnia i na co zwracać uwage??
qwaq Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Najlepiej wypada Corratec, napęd o klasę wyższy od pozostałych, w tej cenie raczej ciężko będzie dorwać coś lepszego, jak rama i geo będzie ci pasować to weź.
qwaq Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 http://www.corratec.com.pl/xvert-cross-country Te tarcze nie są złe, pytanie na ile potrzebne, ma lepszy amor, przerzutki, korbę, siodełko, suport, koła, wg. mnie warto dopłacić.
radziuwv Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Napisano 8 Sierpnia 2012 Juto bede znał dokładna cene tych corrateców. Te hamulce tarczowe teraz nie beda aż tak potrzebne choć bede jeżdził codzienie nawet w deszcz i 50 % to na pewno bedzie lesna ścieżka(ubita, dosyć czesto uczeszczana przez pieszych roweżystów czasami samochody) a za dwa lata zamierzam zmienić miejsce zamieszkania na tereny pod lasem i ogólnie wiecej bezdroży, ale dojaz do pracy i tak połowa drogi bedzie asfalt. Wiec tak sięjuż tydzień zastanawiam chyba się przydadza?? Co do rowerów to jeden i drugi ma korbe 44 32 22 to nie wiem czy wymienić na wiekszą czy zostać przy tej ?? Moge wymieniać na poczatku, puki nowe. zapłace tylko różnice w cenie, wymiana free. Jeżdziłem dzisiaj na x vert cross rama 51cm i była jak dla mnie, a scotem to XL to jest 55cm, i pozycje prawie podobne. Mam wzrostu 188 a tu na forum niektórzy kupowali ramy innych producentów nawet 58 rozbieżność. Jutro bede wszystko wiedział (cena) wiec po 11-12 obiecuje napisać może coś jeszcze bym wymienił od razu żeby mieć rower na pare ładnych lat.
lajtspid Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Ja bym brał zdecydowanie Corrateca. Nie dość że ma lepszy osprzęt, to ma naprawdę dobry amortyzator (RSTki Vita i Vogue są o niebo lepsze niż tanie Suntoury) i porządne koła - a to podstawa.
radziuwv Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Napisano 9 Sierpnia 2012 Witam przepraszam że dopiero teraz pisze, jutro jade na urlop wiec mam mało czasu. A wiec do rzeczy model X-vert cross wyprzedany. wiec kupuje X-vert cross country. I na dodatek jest na niego bardzo dobra cena. (za te pieniadze i tak bym go wybrał) Z faktu że rower ma mi posłużyć długie lata, i jako nowy ma wartość. Bo moge zamienić osprzet, tylko za różnice w cenie osprzetu, wymiana za darmo. (klient nasz pan ) To pytanie do was forumowicze : Co byście wymienili na poczatku, Bo mi sie zdaje że to: - manetki zależy jakie są deore, może lepsze będą deore xt?? - i korba jest 44-32-22 w rowerze crossowym? Nigdy nie jeżdziłem takim dobrym rowerem wieć, lepiej na tym pojęzdzić i jak nabiore doświadczenia i formy (korba) to wtedy wymieniać http://www.corratec....t-cross-country każde słowo pomocy sie przyda i piście Dziekuje i pozdrawiam (ja się odezwe jak wruce z urlopu 17.08, bo z telefonu nie moge się zalogować na forum)
lajtspid Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Nie wiem jak manetki Deore (nie miałem z nimi do czynienia), ale nowe manetki XT (które aktualnie sam mam) maja fajny patent, że zrzucać biegi można zarówno pchając dzwigienkę do przodu, jak i ciągnąc do tyłu. Mała rzecz, a cieszy Jednak czy warto od razu wymieniać nowe, perfekcyjnie działające Deore na XT? Ja bym przede wszystkim wymienił siodło, na jakies porządne, dopasowane pod Ciebie. Co jeszcze można by zmienić. Może opony, na Schwalbe Marathon lub Marathon Cross? Nie znam tych Continentali, może i są dobre.. Korba 44-32-22 to raczej standart mtb, niż crossowy/trekkingowy, ale to już sam musisz zdecydować. Jeśli będziesz jeżdził sporo po szosie, z większymi prędkościami, to zębatka 44T moze okazać się za mała. Ja preferuję korby 48/36/26.
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 W rowerze crossowym w zupełności wystarczające są manetki Deore w warunkach szosowo/szutrowych dadzą sobie doskonale radę , korba 44/32/22 też może okazać się pasująca, to jednak bardzo indywidualna sprawa, z powodu większych kół przełożenia i tak są inne niż w góralu - ale to już sam jeżdżący musi zdecydowć.
qwaq Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Najpierw musisz na nim pojeździć, zobaczyć co ci wystarcza, a co nie, jak coś nie będzie dla ciebie odpowiednie to wtedy można pomyśleć o wymianie, na razie nic bym w nim nie wymieniał, a pieniądze przeznaczył na kask, bidon itp.
lajtspid Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 na razie nic bym w nim nie wymieniał, a pieniądze przeznaczył na kask, bidon itp. Słuszna uwaga. No i obowiązkowo porządne oświetlenie.
radziuwv Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam Co do manetek to te nowe xt to fajnie działaja ( jak bieg zmienia przy wciskaniu a nie w zwykłych deore przy puszczaniu) Korba może na poczatku starczy ale jak forme złapie to w dalsze trasy się wybrać , tylko teraz wymienić korbe to 100zł dopłace a za jakiś czas to bedę musiał kupić nową cześć i stara bedzie może warta 50 zł lu 100zł. ale trudno. opony ktoś może powiedzięc coś o nich?? jak jeżdziłe m to sie fajnie jechało ale na smart sam lepiej. te sa 42 może lepiej 35?? Hamulce 'Andrew' polecił mi M596, a te M445 starcza?? zy bedzie duża różnica w pracy, działaniu?? DZiekuje wszystki za pomoc. Pozdro
qwaq Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 M445 to podstawowy model Shimano, są niezłe, ale Deore mają lepszą modulację i siłę, ale przy twojej jeździe M445 spokojnie wystarczy, a jak będzie za słaby to wymienisz, choć wątpie, żeby była taka potrzeba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.