Skocz do zawartości

[suport] Odkręcacanie się i luzy na gwincie

Maximilianus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Primum - ze względu na mój pierwszy post, mówię wszystkim: dzień dobry!

Secundum - mam problem z napędem. Nie jestem specem od rowerów, dlatego postaram się przedstawić problem dość obrazowo. Mam taki mechanizm, że po lewej stronie (patrząc z góry) mam dwie śruby/nakrętki - jedna (ta bardziej wewnętrzna) w rozmiarze 42 i druga (ta bliżej pedała) w rozmiarze 24. Od pewnego momentu z okolic suportu zaczęły dobiegać lekkie zgrzyty. Obadałem sytuację i wykryłem poluzowane te śruby/nakrętki - dokręciłem je, zgrzyty ustały, ale po godzinie jazdy znów się poluzowały i znów się pojawiły zgrzyty. Podejrzewam, że nieumiejętnie to dokręcam - trzeba jakoś zakontrować?

W związku z powyższym, będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam, Max

Napisano

w czym ten suport, jesli jest stary to ja bym wymienil i zaoszczedzil sobie nerwow - jakies 25zl i po problemie.

jesli chcesz sie bawic, to nalezy dokrecic miske (mniejszym kluczem) do momentu zeby toczylo sie ok, a potem ta wieksza dokrecic "do oporu" jak to sie mowi:P

rada kolegi wyzej moze byc sluszna :)

Napisano

w czym ten suport, jesli jest stary to ja bym wymienil i zaoszczedzil sobie nerwow - jakies 25zl i po problemie.

jesli chcesz sie bawic, to nalezy dokrecic miske (mniejszym kluczem) do momentu zeby toczylo sie ok, a potem ta wieksza dokrecic "do oporu" jak to sie mowi:P

rada kolegi wyzej moze byc sluszna :)

Dzięki za radę! Na tym suporcie już trochę przejeździłem, ale najpierw spróbuję to mocniej dokręcić, a jeśli to nie zniweluje tych zgrzytów to pewnie dopiero wtedy wymienię na nowy.

Chciałbym się jeszcze upewnić, czy dobrze odczytałem Wasze rady: ta mniejsza (rozmiar 24) śruba/nakrętka to miska suportu, natomiast ta większa (42) to śruba kontrująca?

I jeszcze jedno... czy przy okazji takiego poluzowania jakie teraz mam, można tam do wewątrz psiknąć jakimś wd40, albo włożyć trochę smaru/naoliwić? Może to by pomogło zniwelować te zgrzyty?

Napisano

możesz też odkręćić łozyska z suportu i je wyczyśćić , a smarować możesz a nie uzywaj wd-40 bo to nie jest środek smarujący

Napisano

Niestety dokręcanie suportu nic nie dało - trzaski słychać nadal. Co więcej, po dokładnym przyjrzeniu się napędowi dostrzegłem luzy na osi suporu - szczególnie odczuwalne (1-2 mm), gdy korby ustawione są na godzinę 6. Czy to oznaka, że ten supoert trzeba już wymienić?

Jakby jednak nie było, powoli przymierzam się do wymiany.

W związku z tym proszę o rady, czym zastąpić ten dotychczasowy suport (podobny do tego: http://img339.imageshack.us/img339/737/forum3n.jpg z wątku 'Świeżaka')?

Jaki typ suportu proponujecie do roweru arkus mtb 26? Przy okazji proszę o wskazanie plusów i minusów oraz orientacyjnej ceny Waszej propozycji.

Z góry wielkie dzięki!

Napisano

Kup zwykły suport na kwadrat tzw pakiet na maszynach i nie będziesz się bawił ze smarowaniem.

A jakiś konkretny model godny polecenia w niewielkiej cenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...