Skocz do zawartości

[1800zł] Na dłuższe wyprawy, okazjonalnie lekki teren

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad kupnem rowerów do celów wycieczkowych (około 80 km dziennie przez 10 dni) a także żeby nadawał się do jazdy terenowej (nie jakiejś bardzo wymagającej, w każdym razie nie tylko na asfalt).

Na razie wybór padł na crossa.

Mój wzrost: 174, 56 kg, kobieta.

Waham się między Authorem -> Stratos ASL (1889zł) a Vista (1819zł).

Poza tym w Giancie doradzili mi jeszcze Roam 3W, ale po wypróbowaniu chyba lepiej się jeździ na Authorach.

Które z tych Wy byście polecili? Albo jakieś inne w tej klasie cenowej?

I która rama? Damska czy ASL, ma to jakieś znaczenie podczas jazdy?

Pozdrawiam

Napisano

Damska czy ASL, ma to jakieś znaczenie podczas jazdy? - chyba tylko estetyczne.

Też jeździłem na Authorze kumpla i prowadzi się fantastycznie. Osobiście mam Lazaro, jeżdżę nim po niemczech 60 - 80 km dziennie i nie widzę przeciwskazań.

Napisano

Hmm, a w sklepie pan mi powiedział, że lepsze są te z męską ramą lub asl, bo są jakieś sztywniejsze czy coś... że lepiej się na nich jeździ.

Napisano

Zgadza się, tyko, że wszystko zależy od sposobu użytkowania, przeznaczenia roweru. Jeśli będzisz skakać, ostro jeździć po lesie to trzeba do zakupu podejść inaczej niż do leśno parkowych wycieczek. Do spokojnej jazdy po lekkim terenie leśnym spokojnie wystarczy "damka".

Napisano

Jak to ktoś tutaj ładnie już kiedyś pisał.

Rowerów dla kobiet nie wymyślono z szowinistycznego punktu widzenia.

Macie dłuższe nogi proporcjonalnie do nas facetów i tego nie da się oszukać.

Przy pierwszej jeździe 1-5km różnicy nie zauważysz ale po 40-50km będziesz narzekała, że coś jest nie tak bo albo plecy, albo ręce, albo tyłek będzie bolał.

Są oczywiście damskie wersje z poziomą rurą i może o takich miły Pan w sklepie się mądrzył.

Nie bierz męskiego roweru "bo Ci się podoba i już".

Napisano

Różnice mogą występować w klasach wysokich, w rowerach bardzo drogich producentów. W klasie roweru z zaproponowanego przedziału cenowego różnice w geometrii ramy Damka - Męski będą znikome, lub nie będzie wcale różnic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...