Skocz do zawartości

[max 3000zł]merida matts tfs 500-d 2012 vs cube analog 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.chciałbym zadać pytanie czy dla chłopca który ma 12 lat i trenuje kolarstwo nadał by się jakis z tych rowerów jeździ on 60%góry lasy 40%szosa oraz czy w tej cenie można znależć coś lepszego .

Napisano

Hmm super ja jestem 2 lata starszy a tez przechodząc do sedna sprawy to tak jeśli chłopak chce zacząć się ścigać z sprzętem za jakieś 3 tyś to super :) Ja bym polecał to co kolega wyżej . Ja mam też zamiary rower do XC ale postanowiłem swój modernizować też w budżecie jestem jakieś 3 tyś :)

Napisano

no osprzęt fajny ale ogólnie mi się nie podoba

sorki za pomyłke ta merida tfs to jednak 2011 rocznik

To kup wyrąbany w kosmos Cube na beznadziejnym osprzęcie :>

Napisano

Merida Matts 500D VS Merida Matts Trail 800D= Gorsze heble, kaseta, korba, amortyzator, przerzutka przednia, piasty, manetki, cięższe opony za tą samą cenę u 500D :)

A Cube Analog to już w ogóle inna półka- cały i pod każdym aspektem gorszy osprzęt o parę klas.

Napisano

dzięki za odpowiedzi ale jednak nie wiadomo czy nie będe kupował roweru za 1 rok jak kupię to napisze temat mój rower i bedziecie mogli go oglądnąć jak coś to napisze nazwy rowerów i powiedzie czy dobre.cześć narka.

Napisano

a myslisz ze ta merida trail radziła by sobie z trudnym terenem?

no wiem bo ja sie mało znam na rowerach

Średnio by sobie radziła, ma małą bazę kół, za małą jak na rower do jazdy trail, nazwał bym ten rower wynalazkiem, ponieważ to wynalazek dosyć mocno obniżają cenę żeby się go pozbyć ...

Napisano

Średnio by sobie radziła, ma małą bazę kół, za małą jak na rower do jazdy trail, nazwał bym ten rower wynalazkiem, ponieważ to wynalazek dosyć mocno obniżają cenę żeby się go pozbyć ...

Bazę kół ma taką jak rowery do XC, np. Cube Reaction.

Cannondale Trail SL3 ma o 3,8cm większą bazę, Wheeler Eagle 40 o 2cm- mowa cały czas o rowerze w rozmiarze +/- 19.

Nie wiem za bardzo w jaki sposób wpływa to na jazdę w cięższym terenie (zależy jeszcze co kto rozumie poprzez cięższy teren), ale raczej podobnie jest wepchać się Reactionem w "ciężki teren" co na tej Meridzie, przy czym na niej łatwiej z podjazdami.

Napisano
ale raczej podobnie jest wepchać się Reactionem w "ciężki teren" co na tej Meridzie,

No właśnie , a na Meridzie powinno być lepiej w "ciężkim terenie", ten rower nie jest nawet dostępny na wszystkich rynkach, a na innych modele są okrojone do niższych ...

Napisano

Tylko pytanie czy 2-3cm dają "aż" tyle powera w "ciężkim terenie"? Rama jest taka sama jeśli chodzi o wymiary we wszystkich Meridach sygnowanych jako Trail.

Tak czy siak geometria jest bardziej agresywna w Trailach w porównaniu do, dajmy na to, TFS'ów, rura podsiodełkowa bardziej odchylona do tyłu, rama wyższa- przód ramy wznosi się ku górze, większy skok amortyzatora- teoretycznie już te przymioty powinny wpływać na lepszą jazdę w ciężkim terenie.

Napisano

No jednak jest używany brał udział w testach :) A po drugie jakoś bardzo nie różni się ten rower prócz wagą ( Duży plus dla authora ) Ale jakoś super amora to on nie ma .

Aaa np ten kross level a8 którego da się kupić za 3.2 tyś z 2011 roku bije authora na głowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...