Skocz do zawartości

[manetki] Suntour Ice - pytanie o opinie

bolbol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Natknąłem się na ciekawe manetki, ale nie udało mi się znaleźć żadnych szczegółowych informacji o nich, ani opinii z użytkowania. Macie może z nimi jakieś doświadczenia?

http://allegro.pl/manetki-suntour-ice-shifter-3x8-z-linkami-tanio-i2501941085.html

Jak rozumiem występują w wersji 3x8 i 3x9. Cena jest jak widać zaskakująco niska, zastanawiam się tylko na ile odzwierciedla ona po prostu marną jakość, a na ile wynika z małej popularności.

Jeśli chodzi o system z tylną manetką obrotową, a przednią z "dzwignią" to bardzo mi to odpowiada, przy założeniu mikroindeksacji - z mojego doświadczenia wynika, że tak jest lepiej.

Sam zastanawiam się nad zakupem manetek pracujących w systemie 1:1, w moim przypadku z przerzutką Sram X-5. Myślałem o manetkach X-5 lub X-7, ale jeśli mógłbym zaoszczędzić pieniądze to czemu nie?

To mój pierwszy post, także z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Mylisz pojęcia, mikroindeksacja odnosi się do przodu a tu masz zwykłą manetkę bez tego. Co do gripa to też nie ma mikroindexacji bo i po co z tyłu?

Dla mnie jest to totalnie nie przemyślany zestaw, bo długi grip to murowane przypadkowe zmiany biegów a takie zestawienie miało by jedynie sens gdyby przód obsługiwał grip a tył manetka.

Napisano

Wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale chyba nie mylę pojęć. Pisząc o mikroindeksacji (czyli niemal płynności w ustawieniu manetki i co za tym idzie przerzutki) miałem na myśli oczywiście przód, z tyłu nie ma to sensu moim zdaniem.

Jak jest w tym zestawie nie wiem, ale mikroindeksowana lub zupełnie płynna zmiana za pomocą dzwigni z przodu miała by dla mnie sens - skąd wiesz że tu tak nie jest?

A co do gripa tej długości to faktycznie dziwna sprawa.

Tak czy inaczej czekam na opinie jeśli ktoś tego używa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...