Skocz do zawartości

[do 400 zł] Rama amortyzowana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na początku powiem że jestem świrzak w temacie rowerów, tzn. dałbym radę sam złorzyć rower, wyregulować itp, ale nie znam się na markach osprzętu rowerowego. Nie wiem co warto kupić, czego nie. Przejdę do rzeczy:

Dotychczas jeździłem rowerem stricte marketowym tzn. Caledonia Hammer http://www.rowery.ib.biz.pl/rowery/mtb/art-23,caledonia-.html.

Mam go piąty rok. Wymieniałem w nim opony, wolnobieg z zębatką, łańcuch, i inne części które się naturalnie zużywają (dętki, klocki hamulcowe). Dokupiłem do niego tylko błotniki, oświetlenie, komputer pokładowy i nóżkę. Z roweru byłem całkiem zadowolony, denerwowała mnie tylko jego waga i kiepski widelec przedni (jest bardzo twardy i nie ma regulacji, jest to Suntour XCU). Roweru używam do jazdy miejskiej, po lesie (omijając szerokim łukiem obite szlaki :P) i w błocie. Czyli bez ekstremy. Niestety podczas wczorajszej wycieczki do lasu, pękł tylni widelec. Pomyślałem że to dobra okazja do zmiany ramy. Od ramy oczekuje żeby była lżejsza od obecnej (najlepiej aluminowa) i żeby miała miejsce na tylni amortyzator (fajnie by było jakby dało się wykorzystać obecny egzemplarz). Ważę 60-65 kilogramów i mam 175 wzrostu (jedno i drugie się szybko zmienia :E). Myślałem o Kross Sign FR2, Cyco FS52, i o tej http://m.allegro.pl/przedmiot,rama-aluminiowa-technikum,2500811220.html. Skłaniam się do tej ostatniej. To by było chyba na tyle. Proszę o wyrozumiałość :).

http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-rama-full-panther-proxr-011-gratisy-i2502544694.html Jeszcze ta wydaje mi się ciekawa.

http://allegro.pl/rama-full-panther-pro-xr-011-nowa-gratisy-i2490158373.html I ta.

Napisano

W tej cenie to kupisz dobrego HT, w takich warunkach jak mówisz na HT spokojnie sobie dasz radę, a na komforcie nawet zyskasz, gdyż ta marketowa rama waży i nic więcej (brak amortyzacji).

Napisano

Nie kupisz w tej cenie dobrej amortyzowanej ramy. To tak, jakbym ja na forum samochodowym napisał temat o poradę w sprawie kupna auta, do maks 1000 złotych, osiągającego 300 km/h, przyspieszającego do setki w 5 sekund. Kup sobie sztywną. Jeśli nie jeździsz po górach, to damper i tak nie jest Ci potrzebny.

Napisano

Jeździłem trochę na ramie aluminiowej twardej i to nie to samo. A z tych co podałem, jakakolwiek jest warta uwagi? Co jest z nimi nie tak? Szczególnie te dwie ostatnie są interesujące.

Rama nie musi być jakaś "wywalona w kosmos"... Poprostu ma się trzymać. Te ramy co podałem mogą się np. rozsypać, złamać?

I co to jest HT :P?

A bumper przydaje mi się najbardziej w mieście :D

Napisano

To coś o nazwie technium nie ma pivotów pod V-ki , czyli do wymiany idą hamulce. Jak hamulce to i piasta musi być pod tarcze , jak nowa piasta to kaseta pod 8-9 czyli do zmiany przerzutki , manetki , łańcuch kaseta. O drobiazgach typu suport ,sztyca czy stery nie mówię . No i koszt zakupu amora i dampera.

M

Napisano

Przyjacielu daj sobie siana z fullami w tej cenie, dla mnie wszystkie jedno zawiasy to kompletne nieporozumienie, a co dopiero coś takiego. Za 400zl możesz kupić przyzwoity=sensowy damper do ramy full, a nie rame full :) Jeśli Cie trzęsło- telepało na HT-ku to znaczy że miałeś gównianego HT-ka. Jesli chcesz kupić ramę która bedzie tlumić wibracje, poszukaj sztywnej ramy z Cr-Mo, wystarczy że zainwestujesz w amoryzator na powietrze , nawet najprostrzy Raidon, i dobre opony np Race King 2.2 do aluminiowej sztywnej ramy. i taki HT wciągnie nosem i wypluje tyłkiem taką padakę, ugniatającą się przy pedałowaniu.

Napisano

Dzięki za sugestie. Mam jeszcze dwa pytanka:

Jaki rozmiar ramy byłby dla mnie dobry (teraz mam 19")? Warto może kupić już 21" (mam zamiar jeszcze urosnąć :P)?

I pytanie drugie, postanowiłem że zmienie też przedni widelec. Jaki byłby dobry do 150-200 zł? Myślałem o Suntour XCM.

Napisano

Nie bierz xcm'a to tylko zwykła sprężynka, namiastka prawdziwego amortyzatora, już lepiej dołożyć trochę i kupić raidona albo spinnera sw7.

Napisano

Trochę? Musiałbym dołożyć 250 zł... Ja nie jestem jakimś hardkorowym rowerzystą. Chcę tylko amortyzator z bardziej miękki i z większym skokiem od XCU. Regulacja też by nie zaszkodziła :). Jaki jest najlepszy amortyzator w cenie 150-200 zł?

Napisano

To może wcale nie warto zmieniać mojego XCU?

Jeszcze jedno pytanie:

Który amortyzator jest lepszy Suntour XCM czy RST Capa? Suntour ma większy skok, ale na RST jeździłem i podoba mi się ich praca.

Kupiłem tą: http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-rama-full-panther-proxr-011-gratisy-i2502544694.html

Stwierdziłem że jeśli na taniej stalowej ramie marketowej jeździło mi się nieźle, to na tej nie powinno być gorzej, a może będzie lepiej :).

Napisano

Gila?

Mam możliwość kupienia używanego Mbike x-drive pro za 500 zł. Opłaca się? Czy sprawdzil by się on lepiej niż rower który mam zamiar złożyć? Jaki on ma amortyzator przedni?

Napisano

Co do amora to jest dobre pytanie, zapewne jakiś n/n, reszta osprzętu też jest słaba, po za tym full za 500 zł...... nie wiem czemu ciągle się upierasz, za tą kasę można mieć przyzwoitą ramę HT, ale o zdatnym do jeżdżenia fullu zapomnij.

Napisano

różni się jakością wykonania, a to jest najważniejsze..

co do ramy którą kupiłeś to po prostu zmarnowałeś kasę, nie wiem po co Ci słaby jednozawiasowy full

Napisano

Nie wiem co tutaj takie psioczenie na fulle za 500 zł jest, sam przejechałem na takim łódzką mazowię, potem, oraz przed, rama sprawowała się dobrze. Przy większej liczbie kilometrów trzeba dotoczyć tuleje w zawiasie gdyż się wyrabia, poza tym wszystko jest w porządku. Jak chce to sobie kupi fulla, a to że nie amortyzuje - gówno prawda, wyrażnie czuć różnicę między HT a FS za przysłowiowe 500 zł. Dobrze zrobiłeś, kup sobie full - będziesz król :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.