Skocz do zawartości

[suport] problem, ogromne luzy

Bike4Fun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przede wszystkim witam, od dawna się zaczytuję w Wasze forum, jednak piszę pierwszy post. Mam problem z suportem, jeżeli dobrze mi się wydaje. Mam w nim straszne luzy i nie wiem, czy trzeba to dokręcić, czy już tylko wymiana. Chciałbym się dowiedzieć jak odkręcić ten mechanizm na foto i ewentualnie jaki suport kupić i/lub klucz do ściągania tego. Pozdrawiam!

sdc14417h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Potrzebny tzw ściągacz do korb, dostępny chyba w każdym w miarę sensownym sklepie rowerowym. Do klucza potrzebny będzie klucz płaski lub oczkowy, zależnie od tego jakie "podejście" ma ściągacz.

Potem potrzebny będzie jeszcze klucz do misek suportu, wielowypustowy, którym odkręcisz miski wkładu. Do kręcenia tym kluczem potrzebny jest kolejny klucz płaski/oczkowy lub uchwyt z trzpieniem na hm - nie pamiętam jak oznaczony jest rozmiar :)

Zależnie od stanu miejscowego może być ci potrzebna jeszcze przedłużka żeby ruszyć miski, ewentualnie możesz potrzebować wspólnika do kręcenia.

Jeśli całość jest konkretnie nieruchawa to może okazać się konieczna interwencja warsztatu rowerowego - oceń sam ile czasu ma suport. Jeśli spodziewasz się trudności lepiej pieniądze przeznaczone na zakup narzędzi wydaj na usługę serwisową - bo demontażu wkładu nie robi się zbyt często (przeanalizuj ile lat i km minęło od zakupu roweru/poprzedniej wymiany wkładu)

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Oddam do serwisu. Jak mam wydawać kilkadziesiąt złotych na narzędzia, które użyje raz na kilka lat to się nie opłaca. W dodatku ten suport to pewnie jakiś no-name, a ma 8 lat...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...