Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Problem z montażem XT

grzechu83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio, za przysłowiową "flachę" dostałem używaną przerzutkę XT FD-M771 i niestety mam problemy z montażem. Nawet po wykręceniu całej śrubki L, bez zakładania linki, na najmniejszej przerzutce z przodu i największej z tyłu, łańcuch lekko ociera o prowadnik przerzutki. Dodatkowo wczoraj zauważyłem, że ruszając prowadnikiem bez podpiętej linki ma on nieco luzu :/ Porównałem do mojego X-Gena i ten nawet nie drgnie.

Przerzutka wyglądała na świetny stan, gdyby nie otarcie na prowadniku od łańcucha, powiedziałbym, że jest nowa.

Korbę mam Truvativa 42-32-22. W opisie przerzutka obsługuje max 44z i pojemność 22, więc powinna pasować.

Czy ten luz generalnie oznacza, że to złom i dać sobie spokój?

Napisano

weź przerzutkę i przykręć lekko ale nie za mocno, palcem popchnij ją do ostatniej największej tarczy i ustaw tak aby krzywizna tarczy była około 5mm nad tarczą następnie ją puść dokręć mocniej i ustaw tak aby przerzutka na największej tarczy był lekko wychylona ( jak masz tarcze to prawa krawędź przerzutki powinna byś jak patrzysz z góry jakieś 5mm od tarczy największej. Pamiętaj że Tarcza środkowa obejmuje wszystkie zębatki z tyłu i przy skrajnych zębach czyli 1-8 lub 1-9 lub 1-10 zawsze bedzie lekko ocierać tarcza najmniejsza obsługuje lewą stronę zębatek tylnich (kasety) a tarcza największa prawą stronę kasety sprawdź jeszcze czy przerzutka nie jest czasem gdzieś wgnieciona lub krzywa. Jak to nie pomoże to pojedź do najbliższego sklepu rowerowego i daj im do zamontowania jakieś 10zł

• Mod Team
Napisano

To zależy jak duży luz. Jak dzwoni podczas jazdy to już jest trochę zużyta. Jednak luz sam w sobie nie powinien wplynąć znacząco na możliwość jej poprawnego wyregulowania. Jak kolega wyżej wspomniał na skrajnych przełożeniach może być słyszalne lekkie tarcie.

• Mod Team
Napisano

Z tego co piszesz wniskuje ze masz wersje top swing czyli bodajże 770, a to zmienia trochę sytuacje, bo top nie cofa sie tyle co down, dlatego może ci trzeć lańcuch.

• Mod Team
Napisano

Ta przerzutka jest dedykowana do suportów HT2 i to moze być właśnie problemem, choć na chłopski rozum jeżeli korba a raczej zębatki są w tym samym położeniu nie ma być prawa nie działania chyba ze masz nieodpowiedni suport ?

Napisano
chyba ze masz nieodpowiedni suport ?

Tak rozległej wiedzy to ja nie posiadam. Suport mam taki Truvativ Power Spline

A czy fakt, że wszędzie piszą, że obsługuje 44z na największej tarczy, a ja mam 42 to nie problem? Bo nie wiem czy tam podają max obsługiwane, czy dokładną wartość.

Napisano

Właśnie zauważyłem, że ta przerzutka ma podaną minimalną ilość zębów między największą a średnią tarczą 12T (instrukcja shimano) a u mnie jest to 10 (42-32-22), może w tym jest problem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...