Skocz do zawartości

[500-800] rowery na początek przygody dla mężczyzny i kobiety na asfalt, szutr i las

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po kilku/kilkunastu latach od dzieciństwa postanowiłem wrócić do jazdy na rowerze. A że jestem starszy i poważniejszy to nie kupię juz roweru w Makro bez sprawdzania jego osprzętu. Poza tym jak kupowałem pierwszego "górala" to nie było w Polsce Internetu o forach nie mówiąc :icon_cool:

Ale do rzeczy - wybraliśmy się wczoraj z żoną w dziewiczą podróż rowerową - na pożyczonych starych złomach, po parku krajobrazowym Dolinki Krakowskie. I tak nam sie spodobało, że zrobiliśmy jakieś 26 km, zamiast planowanych 5 km :woot:

Niestety jechaliśmy na koszmarnych rowerach, a chcielibyśmy jeździć regularnie takie trasy w związku z czym planujemy zakupy sprzętów.

Interesuje nas jazda głównie asfaltem, ale też przetykana trasami leśnymi, i nieutwardzonymi (trasy kamieniste, szutry) od 5 do 40 km dziennie, w miarę codziennie.

Ja mam 183 cm wzrostu i ważę 87 kg, a żona odpowiednio 175 i 53.

Szukamy niedrogich rowerów na początek, bo nie znamy swoich mozliwości i potrzeb, a gdyby się okazało, że taki amatorski sprzęt nam nie wystarcza to dopiero w ciągu 1-3 lat kupilibyśmy coś bardziej profesjonalnego.

Próbowałem szukać rowerów, ale kompletnie nie mam pojęcia o osprzęcie, ramach, markach i cenach. Kompletnie nie wiem jaki model byłby najlepszy do takiej jazdy jak planujemy. Czytałem poradniki, przeglądałem strony sklepów, allegro, ale tam z kolei było za dużo informacji.

Czy mógłbym zatem prosić na początek o konkretne wskazówki co do modelu? Jeśli bym miał takie informacje to już łatwiej byłoby mi szukać konkretnych rowerów

Napisano

Trzeba przyznać, że kolega podał naprawdę świetny sprzęt jak za tą cenę ale między 500, a 1050 jest spora różnica.

Między 800 a 1050zł już mniejsza ale to nadal jednak robi ponad 600zł na 2szt.

Proponuję - MTB SUPER ROWER 26 KANDS 700 BŁOTNICZKI!! STOPKA!! (2497178639) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

albo wyższy model - MTB KANDS ENERGY 1100 DAMSKI 26" ACERA RST al (2482730104) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Oba są w ramach damskich i męskich. Dla Ciebie 19-21", a dla żony 17-18" (gratuluję żonie współczynnika BMI, a Tobie żony o takich proporcjach :) ).

Nieco gorszy osprzęt ale tak jak pisałeś jeżeli się spodoba i złapiecie zajawkę to wtedy porządne rowery za 2k+ i na lata wystarczą.

Napisano

Moim zdaniem lepiej już zainwestować pare stów więcej i mieć koło pod kasetę niż wolnobieg :) Łatwiej będzie przy późniejszych modyfikacjach :D I mieć trzon 1 1/8 niż zwykły 1 na lepszy amortyzator można potem zmienić (Bo praktycznie wszystkie są robione na 1 1/8 niż na 1 )

Napisano

Dziękuję Panowie za szybki odzew, Młodziutki - sam mam takie podejście, i wolę kupic solidne rzeczy na lata, ale po pierwsze faktycznie muszę każdą różnice liczyć razy dwa, a po drugie solidne materiały na lata kupujemy do budowy domu bo jesteśmy mniej więcej w połowie, a jak się mozna domyślać koszty ida tam grube :icon_confused: Poza tym jeśli takie stare złomy dały nam sporo radości to na poczatek nawet te tańsze też moga wystarczyć

MTB SUPER ROWER 26 KANDS 700 BŁOTNICZKI!! STOPKA!! (2497178639) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ten jest chyba rozsądną opcją, czy siodełko nie będzie tu mocno uwierało?, i czy na wyprawy bardziej turystyczne ten rower się nada? bo pewnie lampę mozna na kierownicy zamontować, ale bagażnik, albo jakiś koszyk, czy torby?

koło pod kasetę niż wolnobieg

A z tym o co chodzi?

Pozdrawiam

Aha, bo właściwie te kands to fajne opcje, ale co z pozycją, czy nie za bardzo męcząca dla pleców? I czy nie bardzo się zgarbimy na nich? Zwłaszcza żona :w00t:

Napisano

To już musicie sobie sami odpowiedzieć na pytanie czy lepiej jakiegoś mtb, cross czy trekking.

Idźcie do sklepu i chociaż pozycję sprawdźcie jaką każdy rower oferuje i wtedy wybierajcie już konkretne modele na forum.

Napisano

A z tym o co chodzi?

Między innymi w kasecie zębatki można zmieniać bo nie są połączone na stałe ze sobą, wolnobieg wygląda identycznie jak kaseta z zewnątrz ale zębatki są razem złączone na stałe. Wolnobiegi są mniej wytrzymałe (podobno). Jest również różnica w budowie piasty. Rowery z kasetami są droższe i nie wiem czy ci się opłaca dopłacać za kasetę skoro kupujesz rower na ok 3 lata to wolnobieg spokojnie wytrzyma :)

Ja bym proponował coś kupić na kołach 28 cali. Dużo przyjemniej się jeździ.

Napisano

IMHO MTB nie. Szukaj roweru który będzie miał (po ustawieniu siodełka na odpowiednią wysokość) siodło i kierownicę mniej więcej na jednym poziomie, albo kierownicę wyżej. Dla kogoś kto nie przywykł, pochylona pozycja potrafi zabić całą przyjemność z jazdy

Napisano

Dla żony może być wolnobieg, ale ty masz większe BMI :laugh: i radzę poszukać czegoś na kasecie ,żeby się ośka nie krzywiła. A najlepiej crossa na kołach 28 cali. Ja kupiłem MTB a teraz wiem,że cross byłby lepszy.

Napisano

Tego się obawiałem - ale te trekkingowe wyglądają niepewnie - strach nimi do lasu wjechać. A jest coś pomiędzy MTB a trekkingowymi?

Napisano

Tego się obawiałem - ale te trekkingowe wyglądają niepewnie - strach nimi do lasu wjechać. A jest coś pomiędzy MTB a trekkingowymi?

Nie bój żaby, dadzą radę na luzaku

Napisano

Oczywiście przekraczam cenę, ale jak juz jesteśmy koło rowerów za mniej więcej 1000 zł to co powiecie o tych modelach:

http://allegro.pl/rower-kands-maestro-treking-meski-28-alu-i2410342289.html

http://cokupic.pl/produkt/Kross-Zone/informacje_o_produkcie#productNav

http://allegro.pl/mocny-kands1300-shimano-alivio-full-wypas-i2485166932.html (ten co się juz pojawił)

Wydaje się, że osprzęt solidny za tą cenę ale czy w miarę wygodne?

Napisano

Moim zdaniem najlepszy będzie ten Kands Maestro. Ma dobry osprzęt i jest bardzo lekki tylko 13kg a i naprawdę nie pożałujesz tych kół 28 cali bo sam się przesiadłem z 26 na crossa 28 i jest dużo lepiej. A ten Kross Zone ma bardzo dobry osprzęt 2 tarcze tektro i przerzutkę deore. Ale jedyny i największy minus to sztywny widelec, żona to poczuje na naszych dziurawych drogach i w lesie.

Napisano

No jak Cię stać na Kandsa Maestro to on bryluje osprzętem w swojej cenie na spółkę z Lazaro Integralem V (których już na allegro z 2012r nie ma - były o 50zł tańsze ale nie miały blokady widelca).

Coś pomiędzy mtb a trekingiem są właśnie crossy (nie myl z Kross - firma produkująca rowery).

Idealne połączenie roweru do miasta, na szosy i do lasku.

Napisano

kaMix, a według mnie żonie w zupełności wystarczy sztywny widelec. Przecież nie będzie jeździć z dużą prędkością po wertepach, tylko spokojnie po ścieżkach leśnych, mieście czy ścieżkach rowerowych. Dla żony zdecydowanie polecam Krossa. Hamulce hydrauliczne dość dobre, kobieta może swoimi delikatnymi rączkami naciskać bez problemu klameczki, lepiej wyczuje hamulce i

będzie się niej lepiej. Przerzutki bardzo dobre, nie będzie się musiała odwracać do tyłu na kasetę i patrzeć czy ten łańcuch został

zrzucony na niższy bieg czy też nie. Zaproponuj jej dwa rowery: Kandsa Maestro lub Krossa Zone. Który będzie się jej bardziej podobał to tego weź. Dołóż trochę do roweru, bo naprawdę warto. A dla Ciebie zdecydowanie polecam Kandsa Maestro. Widziałem

go na żywo i wygląda naprawdę fascynująca. Będziesz z niego zadowolony. Tyle ode mnie, mam nadzieję, że pomogłem :)

Napisano

Czyli szacowne grono uważa, że zarówno Kands Maestro jak i Kross Zone to dobre połączenie właściwości terenowych, szosowych i względnie komfortu? Bo wygląda na to że faktycznie dołożę kilkaset zł i kupie sprzęt w miarę solidny wg Waszych opinii.

Inna sprawa, że Kands Maestro jest łatwiej dostępny i tańszy o około 100 zł od Zone, którego nie ma na allegro i w sklepach internetowych, zatem możliwe że wziąłbym 2 razy Kands Maestro

Napisano

Moim zdaniem najlepszy będzie ten Kands Maestro. Ma dobry osprzęt i jest bardzo lekki tylko 13kg a i naprawdę nie pożałujesz tych kół 28 cali bo sam się przesiadłem z 26 na crossa 28 i jest dużo lepiej. A ten Kross Zone ma bardzo dobry osprzęt 2 tarcze tektro i przerzutkę deore. Ale jedyny i największy minus to sztywny widelec, żona to poczuje na naszych dziurawych drogach i w lesie.

Całe pokolenia jeździły bez amortyzatorów po bruku i nikt nie narzekał. Jakto się tyłek szybko przyzwyczaja do dobrego... :teehee:

A te hamulce, to bardziej dla lansu. Ja bym brał z v-kami. Mniej roboty przy ustawianiu i wymianie klocków.

edit.

Ale ogólnie to bardzo fajny jest ten maestro. :) Tylko faktycznie, rama alu, widelec alu, może być sztywno...

Napisano

Czyli szacowne grono uważa, że zarówno Kands Maestro jak i Kross Zone to dobre połączenie właściwości terenowych, szosowych i względnie komfortu? Bo wygląda na to że faktycznie dołożę kilkaset zł i kupie sprzęt w miarę solidny wg Waszych opinii.

Inna sprawa, że Kands Maestro jest łatwiej dostępny i tańszy o około 100 zł od Zone, którego nie ma na allegro i w sklepach internetowych, zatem możliwe że wziąłbym 2 razy Kands Maestro

Znalazłem go ! :)http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2495860313&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84

Napisano

Dziękuję wszystkim z wątku za życzliwe i fachowe podejście.

Na 99 % jestem zdecydowany na któryś z tych dwóch modeli, ale nie mogę wymyśleć który? Gdybyście kupowali to Kands czy Kross?

Napisano

Niestety zarówno Maestro, jak i Kross Zone i Lazaro Integrale są już praktycznie niedostępne. Pobrałem namiary na sklepy w okolicy, których były w dobrych cenach i może na miejscu wybiorę coś co będzie odpowiednie.

Dzięki wspólnemu wyszukiwaniu tutaj, mam już zdecydowanie więcej pojęcia czego chcemy i co powinnismy kupować :) Dam znać po wizycie w sklepie.

Napisano

lazaro integrale sa jeszcze dostepne (3 sztuki

) dlatego nie ma wystawionych na allego..,wiem bo pytalem o te rowerki;p

Napisano

lazaro integrale sa jeszcze dostepne (3 sztuki

) dlatego nie ma wystawionych na allego..,wiem bo pytalem o te rowerki;p

Tomek gdzie pytałeś o te rowerki? Do zobaczenia na ścieżce gdzieś nad Zalewem ;-)

Napisano

Niestety ale kupienie roweru Kands Maestro w wersji męskiej graniczy z cudem (w normalnej cenie), więc musze zrewidować swoje plany. Sam może bym się skusił na tego Kands Energy 1300

http://www.sportmonster.pl/kands-energy-1300-p-244.html

, ale dla żony on chyba nie bardzo będzie pasował. Za to jeśli zeszlibyśmy niżej z kosztami to co moglibyście powiedzieć o tych:

Dla mnie:

http://www.sportmonster.pl/lazaro-senatore-p-848.html

Dla żony:

http://www.sportmonster.pl/rower-trekkingowy-kands-alfa-city-p-246.html

Ewentualnie, ale to już chyba gorszy sporo sprzęt:

http://www.sportmonster.pl/kands-navigatorx-p-829.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...