Jogurcik Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Cześć wszystkim, mam mały problem. Jutro wybieram się na pierwszy w tym sezonie maraton, a robiąc dzisiaj przegląd roweru wyczułem w lewym pedale (SPD, Shimano M530 ) delikatny luz. Nie mam klucza do osi SPD, serwisy już pozamykane, a w okolicy nie znam nikogo, kto posiada taki klucz, żeby to naprawić. Myślicie, że dam radę to 60km przejechać z luzem w pedale (chodzi mi o to, czy się nie rozpadnie i nie będę musiał potem szukać kulek po kałużach i biec do końca z rowerem , a nie o to, czy wytrzymam paskudny dźwięk jaki temu towarzyszy przez cały dystans ) ? Z góry dzięki za pomoc, pozdrower
Piksel Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Spokojnie, nie ma się czym martwić, przejedziesz maraton.
Jogurcik Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Ok, dzięki. Też tak mi się wydawało, ale wolałem się upewnić Mam jeszcze jedno pytanie - czy do zrobienia serwisu tych pedałów ze specjalistycznych narzędzi potrzebuję tylko klucza do osi ( TL-PD-40) czy jeszcze TL-PD-73 (nastawny) ? Bo wiem, że ten nastawny nie jest potrzebny do wszystkich pedałów, a do M530 się przyda?
M333 Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 Konstrukcja 530 wygląda mi na identyczną jak w pd-m520, mam na myśli ułożyskowanie i oś. M520 serwisowałem już kilka razy. Obyło się bez tych dziwnych dedykowanych kluczy. Używałem klucza oczkowego oraz płaskiego (jakieś stosunkowo nietypowe rozmiary, chyba 9/11 lub 7/11mm). Konusy bardzo łatwo ustawić gdy ma się dostęp do imadła- unieruchamiasz oś, kręcisz jedną nakrętką, kontrujesz drugą. Prosta robota, należy tylko uważać, aby nie zgubić malutkich kulek i nie pomylić rodzajów gwintów. Jakbyś potrzebował klucza do osi- stalowego zamiennika tl-pd40, to zajrzyj do mojej sygnaturki.
Xanagaz Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 http://www.banachbrothers.pl/index.php/serwis-rowerowy/112-kasuj-luzy-shimano
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.