Skocz do zawartości

[luzy w pedałach] Można jeździć?

Jogurcik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, mam mały problem. Jutro wybieram się na pierwszy w tym sezonie maraton, a robiąc dzisiaj przegląd roweru wyczułem w lewym pedale (SPD, Shimano M530 ) delikatny luz. Nie mam klucza do osi SPD, serwisy już pozamykane, a w okolicy nie znam nikogo, kto posiada taki klucz, żeby to naprawić. Myślicie, że dam radę to 60km przejechać z luzem w pedale (chodzi mi o to, czy się nie rozpadnie i nie będę musiał potem szukać kulek po kałużach i biec do końca z rowerem :D , a nie o to, czy wytrzymam paskudny dźwięk jaki temu towarzyszy przez cały dystans ;) ) ? Z góry dzięki za pomoc, pozdrower ;)

Napisano

Ok, dzięki. Też tak mi się wydawało, ale wolałem się upewnić ;) Mam jeszcze jedno pytanie - czy do zrobienia serwisu tych pedałów ze specjalistycznych narzędzi potrzebuję tylko klucza do osi ( TL-PD-40) czy jeszcze TL-PD-73 (nastawny) ? Bo wiem, że ten nastawny nie jest potrzebny do wszystkich pedałów, a do M530 się przyda?

Napisano

Konstrukcja 530 wygląda mi na identyczną jak w pd-m520, mam na myśli ułożyskowanie i oś. M520 serwisowałem już kilka razy. Obyło się bez tych dziwnych dedykowanych kluczy. Używałem klucza oczkowego oraz płaskiego (jakieś stosunkowo nietypowe rozmiary, chyba 9/11 lub 7/11mm). Konusy bardzo łatwo ustawić gdy ma się dostęp do imadła- unieruchamiasz oś, kręcisz jedną nakrętką, kontrujesz drugą. Prosta robota, należy tylko uważać, aby nie zgubić malutkich kulek i nie pomylić rodzajów gwintów.

Jakbyś potrzebował klucza do osi- stalowego zamiennika tl-pd40, to zajrzyj do mojej sygnaturki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...