best24 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Witam! Kupiłem Deorki M596. Mój obecny amorek to XTC V2. Jest on przeznaczony do słabych tarczówek albo do V'ek. Miałem słabe tarczówki(chińskie no name'ówki) zakupiłem M596 i zostawiłem tarcze 160mm. Chcę aby ten amorek ogarną te hamulce i nie złapał luzów.
best24 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Chciałbym nowy amorek który nie złapie mega luzów po miesiącu używaniach tych hamulców.
Vardal Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 A w jakim przedziale cenowym ten amorek ma być. Bo cenie XTC to raczej nic nie dostaniesz co by ogarnęło te hamulce. Najszybszym sensownym amortyzatorem był by Sr Suntour Epicon w cenie 600-800zł w zależności od rocznika. Albo ta świetna używka: Amortyzator SR Suntour Axon z manetką stan igła! (2472755166) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale musisz się spieszyc bo się aukcja juz kończy, albo złapać kontakt z gościem który sprzedaje bo oferta bardzo fajna a amorek leciutki, sztywny i super pracucjący.
best24 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Max 400zł i to jest MAX. Może coś sztywnego?
Fenthin Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Coś sztywnego? Mosso. Przygotuj się jednak na obniżenie przodu roweru. 160mm ogarnie spokojnie Raidon, za 450zł masz nowsze modele, z jasnymi goleniami.
best24 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 @up Ale amorek ma być do przodu. Mam amortyzator tylnego zawieszenia.
best24 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Troszkę jest to drogie. Opłacało by się przejść na sztywny widelec? Taniej by wyszło. Jednak przy jeździe po górach było by to chyba mniej komfortowo.
Vardal Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 A jeździłes kiedyś na sztywniaku w terenie? To jest zupełnie inna jazda pod wieloma względami. Masz tu Raidona, z przesyłką zamkniesz się w 400zł
Leszex Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Możesz licytować też tego "Drake" http://allegro.pl/nowy-manitou-drake-super-czar-n-sz-100-alu-bm-lic-i2497254061.html, cena może nie będzie niższa 400zł, ale jeżeli mógłbyś trochę dołożyć naprawdę warto. Sztywny widelec raczej słaby pomysł jeżeli jeździsz choć trochę w terenie, nawet w mieście (szczególnie na polskich drogach) jest to bynajmniej niewygodne.
Mod Team durnykot Napisano 20 Lipca 2012 Mod Team Napisano 20 Lipca 2012 . Opłacało by się przejść na sztywny widelec? Mam amortyzator tylnego zawieszenia. Chcesz z przodu sztywniaka mając amortyzowany tył????
paszczaq Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Chcesz z przodu sztywniaka mając amortyzowany tył???? To by był niezły "twór" 0o
Vardal Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Reasumując, masz niestety jedną sensowną opcję. Dozbierać do Raidona. Proponuje powietrznego - lepsza praca. Choć jeżeli mam być szczery to jeśli miałbym zbierać na nowy amortyzator, to zbierałbym na coś solidnego np. Epicon choć to wydatek około 200zł większy. W tej chwili ujeżdżam Epicona i gdybym go teraz zajeździł, to kupiłbym... znowu Epicona. Za jego cenę prawdopodobnie nie znajdziesz niczego lżejszego i lepiej pracującego. Może SR Suntour nie ma takiej renomy co Rock Shox, ale sprzęt robi solidny. Niestety żaden XCR Suntoura, ani Gila RST, ani Dart Rock Shoxa nie spełni twoich wymagań co do łapania luzów. Pojeździsz na nich co najwyżej sezon i amorek będzie do wymiany, a nie o to chyba chodzi. XCR mojego kolegi po trzech sezonach umiarkowanej jazdy na słabych V-brakeach łapie po około 200ml wody na jedną goleń po jeździe w deszczu. Podkreślam - na zwykłych podstawowych V-kach, a co dopiero hamulce hydrauliczne. Radzę przemyśleć na poważnie całą sprawę Pozdrawiam Znalazłem fajniutki, genialna cena + genialna waga (1690g) i zamkniesz się w 600zł z przesyłką... tak wiem że to sporo kasy, ale naprawdę warto. http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2445854991&ars_source=ars&ars_socket_id=5&ars_rule_id=72
PoleK Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 akuratnie nowe epicony maja wieksze luzy i szybciej je lapia niz te stare... btw. zmienilem epicona z "czarnymi" na "2010" (ale to tak naprawdę sf9...) ze złotymi lagami, i ma wieksze luzy niz ten czarny... jedyny plus to 15mm, i tylko dlatego zostanie. co do pracy, tez nie widze roznicy, to wszyscy chyba pisza Ci ktorzy nie mieli w reku epicona z 08, tylko "gdzies tam czytali" i powtarzaja...
Vardal Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 No to ja jeżdżę na Epiconie 2008, zdawało mi się że ten najnowszy to tylko odświeżony dizajn, ale skoro tak mówisz to nie będę się sprzeczał. Mój luzów zero. Kupiłem ostatnio hample Adid Elixir R. Zobacze jak Epicon je zniesie. Ale przy tych hamulcach Deore nie powinno być problemu, nie są to znowu nie wiadomo jak potężne hample.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.