Rengor Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Witam, ostatnio zaczął denerwować mnie głośniej pracujący łańcuch w moim rowerze więc pomyślałem, że miło by było sprawdzić jego stan po około 900-950 kilometrach. Zajechałem do serwisu i tam miły pran sprawdził przy mnie rozciągnięcie łańcucha, okazało się iż łańcuch jest rozciągnięty (przyrząd wpadał w całości w oczko). Tutaj pojawia się moje pytanie czy konieczna jest zmiana kasety wraz z łańcuchem czy może jednak moja kaseta przyjmie jeszcze nowy łańcuch i oszczędzę sobie troszkę dodatkowych kosztów. Aktualnie jeżdżę na łańcuchu Shimano HG53 9sp, kaseta natomiast to Shimano HG50 pod spodem wstawiam zdjęcie robione niestety telefonem komórkowym ale tylko to miałem pod ręką. W razie potrzeby postaram się załączyć lepsze zdjęcia o ile będzie to niezbędne. Wracając jednak do tematu łańcucha to na forum ogólnie polecany są łańcuchy Wippermann 908 bądź Campagnolo record c9, czy opłaca się kupować taki łańcuch czy będzie to przerost formy nad treścią? Zapomniał bym dodać napęd jest 9 rzędowy tylna przerzutka SLX, przednia Deore a korba Alivio M 4308 Octalink Link do zdjęcia kasety: http://i.imgur.com/B78sQ.jpg
Mod Team Puklus Napisano 18 Lipca 2012 Mod Team Napisano 18 Lipca 2012 Na tej kasecie nowy powinien działać bez problemów, ewentualne skoki na 11 i 12t ale myśle ze nie było by źle
Rengor Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 Ok a jaki łańcuch polecił byś do takiego zestawu bo coraz bardziej zastanawiam się nad http://www.cyklomania.pl/index.php?p463,wippermann-connex-904-9s tym modelem, lecz może w tej cenie jest coś innego wartego rozważenia. Wracając jeszcze do kasety to czy przy ewentualnych skokach można ją jakoś przeszlifować na tych ostatnich trybach czy lepiej jeździć i może się ułoży, bo aktualnie mam około 1000km na tym łańcuchu więc nie jest to jakiś ogromny przebieg a jest on już jak napisałem wcześniej ewidentnie rozciągnięty.
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2012 Mod Team Napisano 19 Lipca 2012 Connex jest jak najbardziej dobrym wyborem ma fajną spinke w zestawie a same lancuchy kręcą niezle przebiegi i powoli sie wyciagają.
tomekbb Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Witam, podłączam się pod temat, ponieważ również proszę o ocenę stanu mojej kasety. Nowo założony łańcuch (Campagnolo Record C9) przeskakuje na najczęściej jeżdżonych przełożeniach. Czy jest szansa, że po niedługim czasie to ustąpi, czy jednak kaseta do wymiany? Link i do zdjęć kasety: Picasa Web Albums - Tomasz Midor - kaseta
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2012 Mod Team Napisano 23 Lipca 2012 Z tego co widze to kaseta srama ostatnio był problem skakania C9 na nowej kasecie srama, a ta wygląda ładnie. Wydaje mi sie ze inny lańcuch nie powinien sprawiać problemów jednak kaseta jest w na tyle dobrym stanie ze powinno sie to dotrzeć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.