dp90 Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Witam. Ostatnio trochę zmodyfikowałem rower i spowodowało to, że podczas jazdy mam bardzo pochyloną pozycję, co z kolei skutkuje okropnym bólem szyi podczas dłuższych wypraw w terenie. Wydaje mi się, że rozwiązaniem problemu byłby krótszy i wyższy mostek. Obecnie mam Truvativ Team 110. Chicałbym prosić o radę jaki mostek powinienem wybrać. Czy na przykład zmiana na 60-70mm będzie odczuwalna? Czy lepiej kupić mostek wyższy czy po prostu kótszy? Jaki mostek warto wybrać jeśli chcę wydać max około 100-120zł? Czy miał ktoś w ogóle podobny problem? Być może przyczyną jest coś innego, na przykład nieodpowiedni kask (Northtec F44R Raden)? Bardzo proszę o pomoc
redbull1 Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 bóle w szyi to masz trochę za długi mostek lub za nisko ,jeśli masz teraz 110 to 90 albo 100m 1 cm to duża różnica ,miałem podobny problem zmieniłem 1 cm któtszy i pozycja ok ,kask nic do tego nie ma ,jaką masz ramę i ile masz wzrostu ?,najlepiej by było foto roweru jak teraz jest ,mostków jest dużo od koloru do wyboru
dp90 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 Wysyłam więc zdjęcie swojego roweru. Niestety słabej jakości, ale jako nowy użytkownik mam ograniczenie do 200kb. Kross lvl a6 19 cali, RS Tora, mostek jak wyżej, kierownica prosta Truvativ... Swoją drogą chciałem początkowo przy okazji serwisu zwiększyć skok amortyzatora z 10 do 13cm, żeby zmienić trochę tę geometrię, ale niestety okazało się, że w mojej wersji nie można tego zrobić mimo naklejek i specyfikacji, która to sugeruje ;/ Aha, mam 182cm wzrostu.
Fenthin Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Zawsze zostają zewnętrzne serwisy, tam możesz spokojnie wrzucać większe zdjęcia. Masz mocno wyciągnięte siodełko, nie masz zbyt "przeprostowanych" nóg podczas jazdy? Druga sprawa, co modyfikowałeś w rowerze, że zmieniła Ci się pozycja? Kask sam w sobie nie może przeszkadzać, daszek... może się zdarzyć. Jeśli masz, możesz spróbować go zdjąć. A że nie zmieniłeś skoku, ciesz się. 3cm to sporo i zamiast poprawić pozycję, schrzaniłbyś tylko geometrię.
Qamal Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 a szyja boli cie z tylu czy z przodu? w sumie z tylu jest kark
dp90 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 Dziś było mokro i jeżdziłem po ulicy, stąd siodło jest bardzo wysoko. W teren trochę obniżam, ale szyja i tak boli. Ogólnie wiem, że sztyca jest dość mocno wysunięta, tylko że kiedyś to nie przeszkadzało, było bardzo wygodnie wygodnie. To znaczy też mnie szyja bolała, tak to już chyba bywa przy takiej geometri w xc, ale po 100km a nie po 10 jak teraz. Ze zmian to po pierwsze buty Lake, które mają bardzo grubą podeszwę i siodło też musiało iść trochę do góry. A po drugie nieco mniejsze ciśnienie w amortyzatorze (wcześniej miałem za twardo, nieodpowiednio do wagi), więc wyjściowo jest z centymetr niżej. Niby drobiazgi, ale jak widać wystarczyło. Skok chciałem zwiększyć również z uwagi na to, że planuję wyjazd na parę dni w trudniejszy niż zwykle teren. No i fakt, tę część ciała należałoby nazwać karkiem Dla jeszcze większej precyzji Wujek Google podpowiada, że to dźwigacz łopatki lub mięsiń czworoboczny, a w każdym razie ta okolica
afly Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Skoro siodło poszło do góry, przez zmianę butów, to pewnie teraz kierownica jest zbyt nisko - mostek z większym wzniosem pasowałoby sprawdzić, a najlepiej dać podkładke 1cm pod mostek i zobaczyć co z tego będzie.
dp90 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 W serwisie powiedziano mi, że żadnej podkładki niestety nie da się założyć...
afly Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Da się, tylko wtedy rura sterowa nie będzie całkowicie "złapana" przez mostek. Niektórzy użytkownicy tego forum (sam tego nie testowałem), z krótkimi rurami sterowymi są zmuszeni do takiego rozwiązania. Z drugiej strony u Ciebie mostek trzyma się na jednej srubie, ale na pewno śruba będzie na sterówce, bo mostek ma około 3,5cm.
dp90 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 Hmm... chyba jednak poszukam mostka. Z Waszych porad wynika, że około 9cm długości i ewentualnie nieco większy wznios. Jakieś sugestie co do konkretnych modeli lub ich parametrów? Poza wagą, wiadomo...
dp90 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 W końcu okazyjnie kupiłem mostek Race Face evolve 70mm zdjęty z nowego roweru. Po przejechaniu jakiś 200km stwierdzam, że jest trochę lepiej, ale niestety kark dalej boli. W poniedziałek wyjeżdzam na rower na Jurę i nie chciałbym żeby mnie ciągle bolał, więc chciałbym zmienić jeszcze kierownicę na wyższą i wygodniejszą. Tylko że niestety dziś i jutro raczej nic nie kupię ;/ Chyba że ktoś zna jakiś sklep w Łodzi otwarty w niedzielę? A może ktoś ma do sprzedania jakąś kierownicę o takiej na przykład geometrii: http://allegro.pl/kierownica-truvativ-xc-riserbar-650mm-i2450642923.html ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.