KornFanHead Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Temat i samo pytanie z nim związane może wydawać się dziwne, ale taki jest fakt. W piątek jadę do dziewczyny pociągiem i zabieram rower. Oprócz tego normalnie biorę torbę podróżną sportową tak jak zwykle. Problem jest w tym, że zanim odjadę pociągiem z peronu, muszę na dworzec dojechać. Na co dzień dystans w to miejsce pokonuję bez problemu. ok 17km w linii prostej drogą krajową. Problem w tym, że teraz muszę się tam dotoczyć z ową torbą. Myślę o tym jak ją zainstalować. Obecnie na bagażniku mam założony koszyk, który w każdej chwili mogę zdjąć. Myślałem o dwóch rozwiązaniach z zainstalowanym koszykiem. Pierwsze. Wkładam torbę pionowo do koszyka i górną część zapinam paskiem w okół tułowia. Może nie najszczęśliwsze to rozwiązanie, ale jeśli uda mi się uzyskać w miarę sztywne trzymanie to w miarę stabilnie dojadę na dworzec. Rozwiązanie drugie. Do koszyka wkładam plecak tak jak zwykle a na to na górze torbę i mocuję ją gumami bagażowymi. Jednakże to wysokie ryzyko wywrotki. Wysoki środek ciężkości plus spora waga mogąca pogiąć niezbyt wysokiej jakości koszyk. Rozwiązanie bez koszyka. Mocuję torbę na bagażniku, zaciskam sprężyną i gumkami. Torba jest niżej ale i tak wystaje na boki i środek ciężkości wysoko. Jednakże to chyba najlepsza opcja. Mam pytanie do doświadczonych bikerów. Czy ktoś z was koledzy już miał podobna sytuację i musiał pokonać pewien odcinek z tym dość niezbyt komfortowym bagażem na pokładzie? Może jest jeszcze jakaś inna metoda zamontowania torby na rowerze. Faktem jest, że chcę by było jak najbezpieczniej i torba zamontowana najpewniej. Będę wdzięczny za rady.
Kaszter Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Cześć nie miałem ,,przyjemności'' jechać z takim ładunkiem ale wybrał bym drugą opcję , tym że torbę postawić równolegle do roweru (jeśli będzie się giąć lub znacznie pochlać się do ziemi to można pod nią podstawić jakąś grubszą listewkę. Jeśli to rozwiązanie ci nie dopowiada to po prostu oznacz krawędzie torby czymś jaskrawym żeby nikt cię nie zahaczył(pod warunkiem że torba wystaje naprawdę wystaje naprawdę sporo)
mklos1 Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Rozwiązanie bez koszyka. Mocuję torbę na bagażniku, zaciskam sprężyną i gumkami. Torba jest niżej ale i tak wystaje na boki i środek ciężkości wysoko. Jednakże to chyba najlepsza opcja. Chyba sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Nie widzę tego inaczej. Rozumiem, że torba jest za długa, by ją zamocować wzdłuż...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.