Skocz do zawartości

[wolnobieg] Zuzycie

Mcmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jedno proste pytanie. Czy jak mam krzywe zeby w wolnobiegu ( wiekszosc na 3 kolach zebatych pod katem 45 st.) to nalezy go wymienic ? Kupilem ostatnio nowy lancuch i dalej przeskakuje, przerzutki wyregulowane, korba ok. Przymierzam sie do kupna jutro nowego wolnobiegu a nie chce kasy w bloto wywalac :)

Przepraszam za brak polskich znakow, ale mam Angielska wersje XP.

Napisano

Zasadniczo to oczywiście, że wolnobieg do wymiany. Powód? Zapewne kolego dość długo go eksploatowałeś, co oznacza, że łańcuch się mocno rozciągał i tym samym wyrabiał zęby na zębatkach. Sam miałem taki przypadek. Nie jest powiedziane, że korba też nie pójdzie do wymiany. Ale najpierw założyłbym nowy wolnobieg.

Napisano

Wolnobieg dostalem od kolegi uzywany bo w poprzednim zapadki sie rozlecialy. Ja na nim moze ze 40 km zrobilem wiec skoro tak, to jutro pewnie kupie nowy :)

Napisano

Widzisz kolego, nie minęło parę dni a u mnie to samo się zrobiło. Po zmianie łańcucha, na zębatkach skakało aż miło. Zmieniłem wolnobieg i jest dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...