Skocz do zawartości

[do 1300] Scott Scale JR 20 czy Cube Kid 200 dla 6 latka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 16.07.2012 o 14:11, Antoos napisał:

Witam,

Po sprawdzeniu wielu ofert pozostały te dwa do wyboru.

Wagowo zblizone , różnice w osprzęcie , scott z amortyzatorem droźszy o 150zł.

Do jazdy po pagórkach w beskidach

który wybrać?

specyfikacje na stronach

http://www.scott.pl/...95&id_prod=3147

http://bikecenter.pl...race-green-2012

Czyli z rowerami dla dzieci jest jak z ciuchami.

Kosztują tylko co dla dorosłych pomimo, że idzie na to połowę materiału :)

Tych powyżej raczej bym nie kupił dziecku......6 letniemu.

Napisano

Bo dzieci szybko rosną :)

A co do wyboru rowerów to chyba najlepiej pociechę posadzić na każdym z nich :)

Ile Twój Młodzian ma wzrostu, rower na 20 calowych kółkach nie będzie za duży?

Mój jest rok młodszy i przy 110cm przesiadł się dopiero na 16''. W przyszłym roku spokojnie jeszcze na nim będzie śmigał.

20 to już kobyła się wydaje.

Nie kupujesz za bardzo na wyrost?

Napisano
  W dniu 16.07.2012 o 20:42, SteveY napisał:

Bo dzieci szybko rosną :)

A co do wyboru rowerów to chyba najlepiej pociechę posadzić na każdym z nich :)

Ile Twój Młodzian ma wzrostu, rower na 20 calowych kółkach nie będzie za duży?

Mój jest rok młodszy i przy 110cm przesiadł się dopiero na 16''. W przyszłym roku spokojnie jeszcze na nim będzie śmigał.

20 to już kobyła się wydaje.

Nie kupujesz za bardzo na wyrost?

Ma 126 cm siedział na kid'zie 20" i jak go żona zobaczyła pytała czy nie za mały ten rower :) , scott'a nie było w sklepie ale rama bardzo podobna, więc moje pytanie dotyczy bardziej osprzętu

Teraz na 16" mbike'u kierownica wysunięta max , siodło również i widzę, że się męczy bo mu ciasno.

Napisano

No to kawaler sporo wyższy od mojego brzdąca :)

Ja bym brał po prostu ten który bardziej się podoba dziecku.

Aczkolwiek zastanowił bym się nad sensownością amortyzatora i tylu biegów.

Rower i tak góra na dwa lata, więc gwarancja będzie obowiązywać do końca.

Napisano

rower przejdzie na młodszego który zabiera się powoli za 16" , więc wole wydać na coś porządnego a nie kupować drugi nowy bo ten w 2 lata sie rozleci

Napisano

Dorzucę swoje 2 grosze do tematu. Mój "młody" własnie skończył przedszkole (6lat), może jest nieco wyrośnięty, ale w maju wymieniłem mu rower z 16" na 20". Bałem się, że 20" będzie dla niego za duże. Co się okazało? że po 2 miesiącach wymieniłem znów rower na 24". Młody szczęśliwy, że mało ze spodni nie wyskoczy. Rower ma "na styk". Kiera i siodełko opuszczone na max, jak tyłkiem się opiera na siodełku, to stoi na pacach na ziemi. Troszeczkę jest wyciągnięty na rowerze, ale w wakacje dzieciaki rosną i wydaje mi się że za 2-3 miesiące, góra pół roku powinien heblować na nim jak "stary".

Napisano

Ja bym wziął Scott, komfort jazdy zawsze będzie większy z amorem, a waga tylko nieznacznie wyższa (0,4 kg). Ponadto rower z amorem i z przerzutą z przodu, to już taki jak ma tata. Mój Timi (5lat) śmiga na kołach 16" (bez przerzutek i bez amora) i czasami "każe" mi blokować amor i nie używać przerzutek, cobyśmy mieli "tak samo".

Napisano

Nie wiem o czym mówicie.

Mój 7 letni syn przy wzroście 132cm jeździ na rowerze (koła) 20" i siodełko ma w niemal najniższej pozycji (przy prawidłowej pozycji oczywiście).

Do 140cm spokojnie rowerek starczy

Dlaczego bym nie kupił rowerku za 1300zł ?

Bo go nie wykorzysta, wyrośnie, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczam na ochraniacze i kask.

Kands Kevin full amor + tarcze - ma wyglądać bo chłopaki na dworze też mają takie i kosztuje 3 krotnie mniej.

Spisuje się świetnie, a jak wyrośnie to się sprzedaje i kupuje większy bo dzisiaj to dzieciakom nawet kolor może nie odpowiadać i kupowanie rowerków dla kilku dzieciaków mija się z celem.

Oczywiście to jest moje zdanie ale wywołany do tablicy odpowiadam.

Napisano

:D he he autor wątku pyta który z dwóch rowerów lepiej wybrać, a widzę, że dyskusja toczy się w okół ceny i rozmiaru roweru ;)

Teoretycznie, na plus Cube'a przemawia wolnobieg z megarange'em - 34z w Scott'cie największa zębatka 28... to tak apropos

Cytat
Do jazdy po pagórkach w beskidach
z drugiej strony koszt takiego wolnobiegu to 30 zł.
Napisano

Ok, trochę porządku musze w prowadzic bo się nam temat rozłazi jak szprychy w Pelikanie.

Dowiedziałem się, że rower za drogi, za mały, za duży, dla szpanu itp itd a dalej nic na temat różnicy w osprzęcie.

Panowie rower kupuję tak czy siak i tu nie czekam na poradę. Chciałem poznac czy są jakieś znaczące różnice w osprzęcie, które by pozwoliły zdecydować o wyborze.

scott z amorem a cube z megarange'm (dzięki Czarny Mario)

czy są jeszcze jakieś ważne różnice w jakości osprzętu ?

dzięki

Napisano
  W dniu 18.07.2012 o 08:40, Antoos napisał:

czy są jeszcze jakieś ważne różnice w jakości osprzętu ?

dzięki

Oczywiście, że są.

Scott jest sprzętowo sporo lepszy (Alivio + przerzutka przód) (w Cube z tego co widzę to nie ma przerzutki z przodu).

Napisano

Niewiele mówi mi nazwa "scape", którą to są opatrzone komponenty w Cube'ie. W Scott'ie już bardziej znane, bo pedały VP, piasty JoyTech.

Wspomniana przez KAERES'a przerzutka tylna Alivo w Scott'ie sporo lepsza niż ta w Cube'ie, chociaż moim zdaniem wrzucona tu na wyrost.

Cube ma wymienny hak przerzutki, zastanawiam się tylko, jak często może dochodzić do awarii tego elementu w dziecinnym rowerze? Z jednej strony dzieci jeżdzą w łatwiejszym terenie, z drugiej przerzutka jest bliżej ziemi więc łatwiej o nią zawadzić, no i dzieci chyba mniej zważają żeby nie uszkodzić sprzętu ... temat do przemyślenia.

Tak czy siak, zdania nie zmieniam, ja wziąłbym Scott'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.