Skocz do zawartości

[całkowita wymiana napędu] kross hexagon V3

pabis1979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

posiadam krossa hexagon v3. Oto jego specyfikacja: Hexagon V3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Troszkę na nim pojeździłem i chciałem ciut go ulepszyć. Nie mam na tyle gotówki, żeby kupić lepszy rower. Na sprzęcie aż tak bardzo się nie znam. Stąd moja prośba do forumowiczów. Czy jest możliwość wymiany na lepsze przerzutki. Jeśli tak, to na jakie, żeby to współgrało ze sobą. Z tyłu chciałbym mieć z 8 biegów. Uzasadniam to tym,że podczas pościgów niestety wszyscy mi umykają. Liczę się z tym że pewnie będę musiał wymienić i klamkomanetki itd. A może ktoś pokusi się o przykładowe zestawienie...

Koszta: na każdy z elementów chciałbym przeznaczyć max 100zł (zakupy robiłbym co jakiś czas np. co miesiąc)

P.S. Wiem, że to w innym dziale, ale przy okazji też myślałem o zmianie amora na jakiś regulowany i ciut lepiej pracujący.

Z góry dziękuję

Napisano

Nie możesz zakładać, że na każdy z elementów będziesz wydawał 100 zł, bo korba jest znacznie droższa od np. przedniej przerzutki, moim zdaniem całkowity napęd Alivio + Derore z tyłu będzie dobrze współdziałał, choć nie jestem pewien co do współpracy manetki Alivio pod 8s z przerzutką Deore pod 9s

• Mod Team
Napisano

Koło z kaseta 150zł

korba alivio z suportem ok 120zł

tylna alivio 410 60zł

przerzutka przednia ja bym wzią coś używanego za ok 30zł

łańcuch ok 50zł

manetki alivio 8s ok 100zł

wychodzi ok 510zł :P

Manetki z przerzutką deore będą działać bez problemowo.

Napisano

Kolega chyba nawet nie wie że ma wolnobieg ni kasetę wiec dlatego powinien kupić nową piastę pod kasetę wtedy może zamontować kasetę gdzie będzie miał najmniejszą zębatkę z 11 zębami a nie jak ma teraz 14 w wolno biegu albo całe koło piastą.

Manetki nawet tańsze możesz wziąć sram x4 69zł komplet

Tył takze x4 przód jak już kolega dodał moze uzywkę nawet altus nowy sie sprawdzi.

Korba alivio jest o tyle lepsza że ma wymienne blaty ale waży chyba tyle samo co twoja ok 1200g z suportem

Napisano

te 100zł na element to tak uśredniłem. Wiem,że niektóre części będą kosztowaływięcej a inne mniej. Wiem, że mam wolnobieg, bo tyle już zdarzyłem rozeznać się. Chcę sobie powoli modernizować rower. Oczywiście niektóre elementy mogą być używane. Warunek,żeby współgrało i było lepiej jak jest

Napisano

Wszystko zależy od funduszy. Jeśli nie kupujesz wszystkiego od razu to jeszcze lepiej bo morze się wtedy zwiększy budżet i zakupisz jeszcze coś lepszego. Co ma nie współgrać?? Przy każdej części masz podaną specyfikację a jak czegoś nie będziesz pewien to zawsze jest możliwość zapytać. Pełne Alivio jest wystarczające.

• Mod Team
Napisano

Kolega chyba nawet nie wie że ma wolnobieg ni kasetę wiec dlatego powinien kupić nową piastę pod kasetę wtedy może zamontować kasetę gdzie będzie miał najmniejszą zębatkę z 11 zębami a nie jak ma teraz 14 w wolno biegu albo całe koło piastą.

Manetki nawet tańsze możesz wziąć sram x4 69zł komplet

Tył takze x4 przód jak już kolega dodał moze uzywkę nawet altus nowy sie sprawdzi.

Korba alivio jest o tyle lepsza że ma wymienne blaty ale waży chyba tyle samo co twoja ok 1200g z suportem

Dlatego podałem cenę najtańszego koła z kaseta, dodatkowo kupi manetki x4 musi kupić przerzutke x4 bo srama z shimano mieszać nie nada :P

Napisano

Zgadza się pisząc żeby kupił przerzutkę x4 na tył i manetki x4 mogłem dodac że sarm i shimano nie bangla nie dotyczy to jednak przodu tu moż ebyć np. altus (cena),czy aliwio bądź też x4

Ale chyba najważniejsza uwwaga to rób UPGRADAE PO SEZONIE A NIE W TRAKCIE!!!, jeśli nie musisz wymieniac napędu czy jakiś uszkodzonych części to poczekaj do listopada, ceny będą przynajmniej o 20% niższe.

Poczujesz różnice:)

Napisano

A ja się przyłączę nie będę zakładać nowego tematu i tu się spytam . Czy przerzutka przednia która ma specyfikacje 3x9 będzie działała na napędzie 8 rzędowym ?

Napisano

najpierw koło + kaseta na 8, i wszystko będzie działało, tył ustawisz by ogarniał od 2 do 8 i nie widzę problemu.

koło 100zł, kaseta 50zł.

Napisano

dziękuję za istotne i pomocne dla mnie informacje. Pytanie kolejne zatem. Sram x4, alivio czy deore? teren nie za wymagający, żadne extremalne wyjazdy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...