pabis1979 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Witam posiadam krossa hexagon v3. Oto jego specyfikacja: Hexagon V3 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie Troszkę na nim pojeździłem i chciałem ciut go ulepszyć. Nie mam na tyle gotówki, żeby kupić lepszy rower. Na sprzęcie aż tak bardzo się nie znam. Stąd moja prośba do forumowiczów. Czy jest możliwość wymiany na lepsze przerzutki. Jeśli tak, to na jakie, żeby to współgrało ze sobą. Z tyłu chciałbym mieć z 8 biegów. Uzasadniam to tym,że podczas pościgów niestety wszyscy mi umykają. Liczę się z tym że pewnie będę musiał wymienić i klamkomanetki itd. A może ktoś pokusi się o przykładowe zestawienie... Koszta: na każdy z elementów chciałbym przeznaczyć max 100zł (zakupy robiłbym co jakiś czas np. co miesiąc) P.S. Wiem, że to w innym dziale, ale przy okazji też myślałem o zmianie amora na jakiś regulowany i ciut lepiej pracujący. Z góry dziękuję
qwaq Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Nie możesz zakładać, że na każdy z elementów będziesz wydawał 100 zł, bo korba jest znacznie droższa od np. przedniej przerzutki, moim zdaniem całkowity napęd Alivio + Derore z tyłu będzie dobrze współdziałał, choć nie jestem pewien co do współpracy manetki Alivio pod 8s z przerzutką Deore pod 9s
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2012 Mod Team Napisano 15 Lipca 2012 Koło z kaseta 150zł korba alivio z suportem ok 120zł tylna alivio 410 60zł przerzutka przednia ja bym wzią coś używanego za ok 30zł łańcuch ok 50zł manetki alivio 8s ok 100zł wychodzi ok 510zł Manetki z przerzutką deore będą działać bez problemowo.
elton29 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Kolega chyba nawet nie wie że ma wolnobieg ni kasetę wiec dlatego powinien kupić nową piastę pod kasetę wtedy może zamontować kasetę gdzie będzie miał najmniejszą zębatkę z 11 zębami a nie jak ma teraz 14 w wolno biegu albo całe koło piastą. Manetki nawet tańsze możesz wziąć sram x4 69zł komplet Tył takze x4 przód jak już kolega dodał moze uzywkę nawet altus nowy sie sprawdzi. Korba alivio jest o tyle lepsza że ma wymienne blaty ale waży chyba tyle samo co twoja ok 1200g z suportem
pabis1979 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 te 100zł na element to tak uśredniłem. Wiem,że niektóre części będą kosztowaływięcej a inne mniej. Wiem, że mam wolnobieg, bo tyle już zdarzyłem rozeznać się. Chcę sobie powoli modernizować rower. Oczywiście niektóre elementy mogą być używane. Warunek,żeby współgrało i było lepiej jak jest
beskid Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Wszystko zależy od funduszy. Jeśli nie kupujesz wszystkiego od razu to jeszcze lepiej bo morze się wtedy zwiększy budżet i zakupisz jeszcze coś lepszego. Co ma nie współgrać?? Przy każdej części masz podaną specyfikację a jak czegoś nie będziesz pewien to zawsze jest możliwość zapytać. Pełne Alivio jest wystarczające.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2012 Mod Team Napisano 15 Lipca 2012 Kolega chyba nawet nie wie że ma wolnobieg ni kasetę wiec dlatego powinien kupić nową piastę pod kasetę wtedy może zamontować kasetę gdzie będzie miał najmniejszą zębatkę z 11 zębami a nie jak ma teraz 14 w wolno biegu albo całe koło piastą. Manetki nawet tańsze możesz wziąć sram x4 69zł komplet Tył takze x4 przód jak już kolega dodał moze uzywkę nawet altus nowy sie sprawdzi. Korba alivio jest o tyle lepsza że ma wymienne blaty ale waży chyba tyle samo co twoja ok 1200g z suportem Dlatego podałem cenę najtańszego koła z kaseta, dodatkowo kupi manetki x4 musi kupić przerzutke x4 bo srama z shimano mieszać nie nada
elton29 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Zgadza się pisząc żeby kupił przerzutkę x4 na tył i manetki x4 mogłem dodac że sarm i shimano nie bangla nie dotyczy to jednak przodu tu moż ebyć np. altus (cena),czy aliwio bądź też x4 Ale chyba najważniejsza uwwaga to rób UPGRADAE PO SEZONIE A NIE W TRAKCIE!!!, jeśli nie musisz wymieniac napędu czy jakiś uszkodzonych części to poczekaj do listopada, ceny będą przynajmniej o 20% niższe. Poczujesz różnice:)
Mlodziutki Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 A ja się przyłączę nie będę zakładać nowego tematu i tu się spytam . Czy przerzutka przednia która ma specyfikacje 3x9 będzie działała na napędzie 8 rzędowym ?
PoleK Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 najpierw koło + kaseta na 8, i wszystko będzie działało, tył ustawisz by ogarniał od 2 do 8 i nie widzę problemu. koło 100zł, kaseta 50zł.
pabis1979 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 dziękuję za istotne i pomocne dla mnie informacje. Pytanie kolejne zatem. Sram x4, alivio czy deore? teren nie za wymagający, żadne extremalne wyjazdy
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Napisano 16 Lipca 2012 Ja bym wzią X5 i manetki już do wyboru albo gripy albo cyngle srama wydaje mi sie to lepszą opcją.
PoleK Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 a czemu X5 a nie X4, bo ja nie widze roznicy procz ceny...
elton29 Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Zgadza się a x4 wyjmiesz za naprawdę małe pienądze
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Napisano 16 Lipca 2012 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x4-rear-derailleur#/path/term-id/381 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x5-rear-derailleur#/path/term-id/381 Niby nic ale w x4 wg strony srama jest trochę grillonu a w x5 juz go nie ma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.