danekjt Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Witam, Chciałbym kupić nowy rower, gdyż mam stary, który już ma 11 lat i nadaje się już do wyrzucenia. Tym razem chciałbym kupić rower, który nadaje się na dłuższe trasy zarówno na asfalcie jak i na różnego rodzaju drogach. Chciałbym jeździć po okolicach zamieszkania, gdzie jest nie tylko asfalt, ale i gorsze nawierzchnie. może nawet po górach gdyż mieszkam około 40 km od Wisły. Jeśli rower trekkingowy to jakie marki lub modele polecacie? Szukać w sklepach rowerowych czy na allegro? Przepraszam za tak dużą liczbę zapytań, ale na tym się zbytnio nie znam i dopiero teraz chciałbym regularnie zacząć jeździć na dobrym sprzęcie.
mklos1 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Jeszcze dwa dni temu poleciłbym Ci Kross Trans Alp, ale po tym jak po 4500 km pękła mi obręcz, odradzam. Widzę, że Kross wciąż montuje te same obręcze do modeli 2012 co w 2011 roku, więc odradzam. Może Unibike Voyager? Co do poruszania się rowerem trekingowym, to raczej szosa, ewentualnie szutr lub ubite ścieżki. Ze względu na pozycję i środek ciężkości podjazdy pod duże stromizny też nie są wygodne.
Tomek21001 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Mieszkasz w górach.Odpuśc sobie typowego trekkinga takiego jak Voyager.Rozważ albo crossa ( Unibike Viper,Zethos itd, Cube Nature i podobne) albo,co bedzie optymalne - rower mtb i dwa komplety kół (na szose i w góry). Bedziesz miał ciastko i jadł ciastko.
danekjt Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Mieszkasz w górach.Odpuśc sobie typowego trekkinga takiego jak Voyager.Rozważ albo crossa ( Unibike Viper,Zethos itd, Cube Nature i podobne) albo,co bedzie optymalne - rower mtb i dwa komplety kół (na szose i w góry). Bedziesz miał ciastko i jadł ciastko. a ten rower polecalibyście http://allegro.pl/niemiecki-hercules-jump-shimano-acera-model-2012-i2466170828.html
danekjt Napisano 22 Lipca 2012 Autor Napisano 22 Lipca 2012 już jestem prawie zdecydowany waham się miedzy trekkingowym a crossowym. Chcę jeździć co jakiś czas na trasy 50/60 km może dłuższe. Dużo po szosach chodź mogą się zdarzyć nie asfaltowe trasy i małe podjazdy. Jeśli trekkingowy rower to myślę o Kross Trans Syberian, a jeśli crossowy to tu waham się nad czterema modelami dwoma Krossami Hexagonem X5 lub Kross Evado 2.0 lub Author Classic lub Author Horizon. Który rodzaj mi polecacie i, który z tych rowerów się nadaje. I pytanko czy do tych crossowych idzie dołożyć z tyłu bagażnik aby na dłuższe trasy się nadawał?
ksawcio97 Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Z crossów najlepiej za taką cenę wg mnie wypada Unibike Crossfire. jest bardzo wygodny bo jechałem na nim i w górach będzie ci się na nim bardzo dobrze jeździło. Bagażnik na pewno będzie się mogło dołożyć.
mansua Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Odpuść Krossa, Unibike zdecydowanie lepiej wypada . Idzie zamontować bagażnik w crossie, idąc dalej fabryczne bagażniki w tanim trekingu, za bardzo nie nadają się do jazdy z sakwami mimo że ich kształt by to sugerował. Kub bagażnik i sakwy CROSSO najlepszy stosunek ceny do jakości.
stach34 Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam panów. Podepnę się pod temat. Mam podobny problem co autor tematu- szosa czy treking- z tym że chcę kupić jakąś używkę. Rowerek ma służyć w dużej mierze do treningu na szosie (będą też ostre i długie podjazdy po asfalcie) i również będę chciał na nim jeździć na wycieczki długodystansowe, kilkudniowe (czyli bagaznik i sakwa, również szosa). Musi być w miare wygodny podczas tych dwóch różnych typów jazdy - na obydwu mi równie bardzo zależy. Myślałem o trekingu z założonymi wąskimi oponami, ale nie wiem jak będzie się na nim podjeżdzać (środek cięzkości itp, itd.) Co radzicie ? Ktory typ roweru wybrać ? Na razie nie chodzi mi o konkretne modele tylko wogóle o typ.
nemo2009 Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Jeśli trekkingowy rower to myślę o Kross Trans Syberian, Kub bagażnik Bagażnik na pewno będzie się mogło dołożyć. Romet Wagant(dostępne wersje 1.0,2.0,3.0)spełnia wszystkie wymagania.Test roweru,BikeBoard.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.