Czajnikowiec Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Witam, mam problem z regulacją przerzutek Shimano Altus. Otóż podczas przejażdżki spadl mi łańcuch, tak po prostu, i zauważyłem że żeby nie spadał na niższy bieg, musze caly czas trzymać za manetkę przedniej przerzutki. w domu chciałem sie zająć tą sprawą, sprawdzałem w internecie, różne poradniki jak regulować przerzutki, no i starałem się dokręcać te dwie śrubki w odpowiedni sposób, naciągnąłem linkę, i kręciłem tą śrubką przy manetce. niestety teraz nawet ona odmówiła posłuszeństaw i gdy nią kręcę, nie widze zadnych efektów. Czyli punktem w jakim teraz jestem, są dwa biegi, 1 i 2, a 3 nie chce wejść, mimo tych wszystkich regulacji.
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2012 Mod Team Napisano 14 Lipca 2012 Z opisu wynika ze trzeba śruba baryłkowa pokręcić a raczej wykręcić, kręca w lewo aby przesunąć prowadnice w prawo czyli na zewnątrz. Jakie masz manetki ??
Czajnikowiec Napisano 14 Lipca 2012 Autor Napisano 14 Lipca 2012 Z opisu wynika ze trzeba śruba baryłkowa pokręcić a raczej wykręcić, kręca w lewo aby przesunąć prowadnice w prawo czyli na zewnątrz. Jakie masz manetki ?? Kręcę i kręce tą śrubą i nic sie nie dzieje, mam ją całą wykręcić z gwintu? http://sklepsportowy.pl/allegro_2/rowery_2012/rower_code_galactic_76/manetka.jpg Tylko czarne.
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2012 Mod Team Napisano 14 Lipca 2012 ustaw 1x1. odkreć linke. Śrubą L ustaw prowadnice blisko lancucha ale zeby nie tarło. Teraz śrube baryłkową wręć prawie całkiem, tak ok 2 obrotów zostaw. Naciąg linkę mocna i ją zakręć. manetką wrzuć 2 a nastpenie 1. Jak linka sie poluzuje baryłką ją napnij. Teraz o ile przerzutka jest prosto i na odpowiedniej wysokości powinno działać.
Czajnikowiec Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 No i naprawiłem , dzięki za poświęcony czas. Mam nadzieje że nie zniszczy mi sie na nastepnej przejażdżce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.