Skocz do zawartości

[napęd] wymiana całego napędu

rn6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym zmienić przerzutki i w dalszym etapie całą resztę. Rama merida matts 100.

W chwili obecnej mam zamontowane

wszystko 3x8

fcmc08 korba

st ef50 klamkomanetki

cs hg30 kaseta

przerzutka tył deore

przerzutka przód acera

i chciałbym to systematycznie wymienić na taki zestaw

3x9

DEORE XT FD-M771 przód

DEORE XT RD-M771 gs tył

DEORE FC-M590 korba

Deore ST-M590 klamki

kaseta 9 i łańcuch

Na pierwszy ogień chciałbym rzucić przerzutki tył przód

a dopiero w przyszłym roku ze względów finansowych - korbe kasete matetki i łańcuch.

pytanie czy te przerzutki zagrają mi ze starymi klamkomanetkami i korbą na kwadrat ? niby sa do napędów 7,8,9 ale to jednak różnica pokoleń ;)

• Mod Team
Napisano

z korbą i przednią przerzutką będzie ok z tyłem już nie, oczywiście po zmianie manetek, po zmiane samych przerzutek wszystko bedzie ok.

Wg mnie lepiej by było zostawić deore i przednią przerzutkę i zainwestować z dużo lepsze manetki XT. Ale to jak już uważasz. W każdym bądź razie manetka 9s tylko z kaseta 9s bedzie działać.

Napisano

czyli nie będzie problemu jeżeli teraz wymienię sobie przerzutki świetnie :)

Cena manetek XT przerasta moje moje możliwości finansowe.

• Mod Team
Napisano

Wiem ze to tania rzecz nie jest dlatego pisałem ze zamiast przerzutek XT manetki. Ta deore co masz to zła ? ma luzy nie działa precyzyjnie ?

Napisano

słabo napina łańcuch , do tego stuka o rame ( mam tam przymocowony kawałek gumy i niby jest lepiej ) . Druga rzecz że jak zmienie manetki na XT pod 9x3 to i tak ta deorka która jest pod 8 chyba sie nie nada.

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze każda przerzutka shimano tzw. classic czyli przed shadow tłukła w rame to normalne, druga sprawa deore było od samego początku na 9 zaprojektowane. Jeżeli przerzutka nie ma luzów i nie jej nie dolega szkodą ją ruszać ale zrobisz jak uważasz.

Napisano

To mi panowie rozjaśniliście temat z tym deore , to że puka to akurat wiedziałem ale z tym że spokojnie styknie do 9 tego już nie , w terenie daje sobie ona nawet rade ale przód acera już nie bardzo a w szczególności pod obciążeniem. Zmiana manetek realnie da jakąś poprawę ? jaki model brać ?

Napisano

Zmiana samych manetek nic nie poprawi w pracy przerzutek (no morze poza precyzją pracy). Niezłym rozwiązaniem mogą być manetki SLX

• Mod Team
Napisano

jak byś miał sramowskie x7 lub rockety pod shimano myślę żebyś zmienił zdnaie ;) no ale skoro nie lubisz to nie lubisz:D ja tez nie lubiłem :D co do manetek albo kupić alivio m430 albo odrazu XT.

Napisano

a jak takie połączenie się sprawdzi alivio m430 i przerzutki XT ? warto się w to pakować ?

• Mod Team
Napisano

Będzie działać bardzo dobrze ale praca przerzutki jest zdeterminowana manetką. CO z tego ze masz prawie najwyższą półke czyli XT skoro sterować nią będzie najniższa 9 rzędowa manetka. To będzie działać bardzo ładnie ale pełnego efektu XT nie uzyskasz raczej.

W każdym bądź razie nie ma żadnych przeciwwskazań do takiego setu.

Napisano

chyba do konca sezonu nie ujade na tym co mam ( suport coś zaczyna strzelać a łańcuch też już rozciągnięty ) . Jaki suport na kwadrat do tej korby fcmc08 ? mufa 68.

i jaki łańcuch teraz jest tam IG-31 na korbie pisze że tylko IG do niej , stąd pytanie jaki można dać zamiennik bo nigdzie takiego cuda IG31 znalesc nie mogę. Ogólnie to chyba dziwne połączenie kaseta HG i korba IG ?

Albo z innej beczki , czy jak wrzuciłbym teraz FC-M590 i zostawił tą kasetę 8 którą mam bo jest w dobrym stanie , to jaki wtedy łańcuch do tego wrzucić i czy to zagra razem wogole ?

• Mod Team
Napisano

To chyba stara korba alivio fcmc08 ale tylko tak gdybam, pokaż jej foto, ale spokojnie możesz zastosować lancuch HG. Korba M590 spokojnie będzie współpracować ale weź pod uwage ze nowy lancuch będzie skakał po kasecie/wolnobiegu z tyłu, no prawie na pewno będzie.

Napisano

Nigdy nie będziesz do końca wiedział czy kaseta jest w dobrym stanie dlatego zawsze powtarzam kupić najpierw nowy łańcuch i dopiero wtedy decyzja odnośnie nowej kasety. Rozumiem sentyment do starej kasety ale jeśli wymieniasz napęd to nie warto tego robić bez jej wymiany.

• Mod Team
Napisano

Ja jeżeli mi już coś powoli zdycha w napędzie a jest raczej cenne np klasy XT to ratuje, kasete szlifuje, korbe poprawiam pilnikiem. CO jak co ale nowa to 200 zł ponad ... ale przy kasetach za 50zł to nie warte zachodu bo to dosć pracochłonne zajęcie.

Napisano

Powoli kompletuje cały sprzęt i przy tylnej przerzutce zastanawiam się czy nie lepiej kupić deore xt rd-m772-gs shadow ? czy będzie ona grała z napędem 3x8 ? mam meride matts 100 i naprawdę walenie w ramę mnie już dobija !

na razie zostaje przy 8 brak kasy na manetki

jak myślicie warto inwestować w deore xt rd-m772-gs shadow ? Wiem że to może chore ale zależy mi na cichej pracy przerzutki a deorka którą mam już cała się poobijała i ramę również. Pomocy czekam z kliknięciem zakupu :D

a i jeszcze wózek GS czy SGS ? nigdy nie zamierzam mieć z tyłu większych blatów jak 32 z tyłu i z przodu 44. GS to ogarnie ?

Napisano

Tak i tak. Możesz sobie załozyć XT i moze to być GS.

A czy aktualny napęd jest tak zużyty że nie można go sprzedać i za uzyskaną kaskę kupić komplet tego co chcesz??

Napisano

aż tak zużyty nie jest bo cały sprawny i działa z tym że ile można dostać kaski za takie starocie , stara deorka itd grosze na nic się nie uzbiera.

Napisano

zamówiłem 772 gs na tył i deorke na przód.

Z tego co wyczytałem shadow niema baryłki do regulacji naciągu linki , a tak się jakoś niefortunnie złożyło że mi akurat brakuje baryłki do regulacji przy manetce - można to czymś zastąpić ew dokupić taką baryłkę osobno ? bo nie wiem czy ogarnę regulacje bez tego maleństwa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...