masza2 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Witam. Mam pewien problem z jednym rowerem. Otóż w żaden sposób nei moge wyregulować tylnej przerzutki. (shimano sis 7 speed) Wszystko ładnie chodzi od 7 do 4. Powyżej 4 zaczyna się jazda. Gdy manetką dam na 3, przerzytka wskakuje na 3 ale chrobocze strasznie. Gdy manetką dam na 2, przeskakujena 1, gdy dam na 1 to przeskakuje całą kasetę i łańcuch wpada w szprychy. Gdy próbowałem ograniczac odchylenie za pomocą śrubek, (ustawilem idealnie jedynkę pod jedynką) to niestety nie można wrzucić już 2. Przerzutka po zmianie biegu z 1 da 2 prawie wcale się nie ruszy. Dopiero przy ustawieniu manetki na 3, przerzuca mi na 2. Tak się przyglądam całemu temu mechanizmowi i takie mam wrażenie, że chyba rower ma skrzywiony hak (niestety zintegrowany z ramą) lekko w stronę koła. Nie wiem czy to było już tak od początku, czy tak to powinno być ? Czy ten hak musi być idealnie prosto ? (równolegle do koła) Nie pamietam kurcze, żeby ktoś w ten rower czymś "przywalił". Może przy wkładaniu do auta sie wygioęło...hmmm... Załączam zdjęcie, wydaje mi się, że ta żółta część haka jest wykrzywiona, co wy na to ? Da się to wyprostować? Pozdrowionka !!!
sosna119 Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 Wykręcasz przerzutkę i w hak wkręcasz oś z piasty i ciągniesz gdzie potrzeba. Te haki są całkiem miękkie. Wyprostuj tak by było równolegle. Powinno pomóc
PoleK Napisano 14 Lipca 2012 Napisano 14 Lipca 2012 on nie jest krzywy, tylko widły są źle pospawane i kiedy zaciskasz piaste, dół się schodzi ku sobie... daj na ośkę jakąś podkładkę tak 1-2mm (obojętne z której strony) i będzie ok.
masza2 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 A co masz wrzucone z przodu przy tych 3-1? z przodu mam wtedy wrzuconą 2, środkową. Powinny wtedy wszystkie wchodzić prawda? Jak ostatnio sobie poskładałem/ulepszałem swój marketowy rower (tam dałem altusa z tyłu) i ustawiałem przerzutki, to trwało to może ze 3 minuty...i z przerzutkami wszystko ok, wszytskie ładnie wskakują tak jak powinny...no i tam przerzutka jak i hak, widać że sa idealnie prosto... tylko na tym rowerze coś jest nei tak, jako że nie był to rower kupowany z marketu sie zdziwiłem, że jest bardziej krzywy niż mój:) spróbuje z tymi podkładkami, a jak się nie uda, to zrobie eksperyment z ta ośką i ustawieniem/wyprostowaniem równolegle do osi koła. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. edit: niestety podłożyłem nawet dwie podkładki, przerzutka się co prawda przesuneła trochę, ale neistety nadal jest "krzywo" w stosunku do kasety - rezultacie ten sam efekt, tylko przy innym naciągu linki. Spróbuje teraz z tą ośką ... obym za bardzo tego nie wygiął pozdrawiam. edit: niestety podłożyłem nawet dwie podkładki, przerzutka się co prawda przesuneła trochę, ale neistety nadal jest "krzywo" w stosunku do kasety - rezultacie ten sam efekt, tylko przy innym naciągu linki. Spróbuje teraz z tą ośką ... obym za bardzo tego nie wygiął edit: Wyprostowałem ten hak i przerzutka działa prawidłowo ale tylko w jedną stronę...kurcze chyba trzeba przerzutke wymienić... Gdy przerzucam od 7 do 1, wszystko ładnie działa i wchodzą po kolei. Gdy próbuje odwrotnie od 1 do 7, niestety robi się kaszana..z 1 na 2 nie chce w ogole wejsc, jak dam na 3, wchodzi na 2 itp. Zauwazylem tez ze juz te koleczka przerzutki mają luzy, moze tez sprężyna jest już za stara i nie "powraca" dobrze (nie odbija) Myślę nad zmianą przerzutki...na np. altusa... pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.