Skocz do zawartości

[przerzutka tył]Czy to normalne, czy hak musi byc idealnie prosty ?

masza2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pewien problem z jednym rowerem. Otóż w żaden sposób nei moge wyregulować tylnej przerzutki. (shimano sis 7 speed)

Wszystko ładnie chodzi od 7 do 4. Powyżej 4 zaczyna się jazda.

Gdy manetką dam na 3, przerzytka wskakuje na 3 ale chrobocze strasznie.

Gdy manetką dam na 2, przeskakujena 1, gdy dam na 1 to przeskakuje całą kasetę i łańcuch wpada w szprychy.

Gdy próbowałem ograniczac odchylenie za pomocą śrubek, (ustawilem idealnie jedynkę pod jedynką) to niestety nie można wrzucić już 2. Przerzutka po zmianie biegu z 1 da 2 prawie wcale się nie ruszy. Dopiero przy ustawieniu manetki na 3, przerzuca mi na 2.

Tak się przyglądam całemu temu mechanizmowi i takie mam wrażenie, że chyba rower ma skrzywiony hak (niestety zintegrowany z ramą) lekko w stronę koła.

Nie wiem czy to było już tak od początku, czy tak to powinno być ? Czy ten hak musi być idealnie prosto ? (równolegle do koła)

Nie pamietam kurcze, żeby ktoś w ten rower czymś "przywalił". Może przy wkładaniu do auta sie wygioęło...hmmm...

Załączam zdjęcie, wydaje mi się, że ta żółta część haka jest wykrzywiona, co wy na to ? Da się to wyprostować?

krzywaprzerzutka222.jpg

Pozdrowionka !!!

Napisano

Wykręcasz przerzutkę i w hak wkręcasz oś z piasty i ciągniesz gdzie potrzeba. Te haki są całkiem miękkie. Wyprostuj tak by było równolegle. Powinno pomóc

Napisano

on nie jest krzywy, tylko widły są źle pospawane i kiedy zaciskasz piaste, dół się schodzi ku sobie...

daj na ośkę jakąś podkładkę tak 1-2mm (obojętne z której strony) i będzie ok.

Napisano

A co masz wrzucone z przodu przy tych 3-1?

z przodu mam wtedy wrzuconą 2, środkową. Powinny wtedy wszystkie wchodzić prawda?

Jak ostatnio sobie poskładałem/ulepszałem swój marketowy rower (tam dałem altusa z tyłu) i ustawiałem przerzutki, to trwało to może ze 3 minuty...i z przerzutkami wszystko ok, wszytskie ładnie wskakują tak jak powinny...no i tam przerzutka jak i hak, widać że sa idealnie prosto...

tylko na tym rowerze coś jest nei tak, jako że nie był to rower kupowany z marketu sie zdziwiłem, że jest bardziej krzywy niż mój:)

spróbuje z tymi podkładkami, a jak się nie uda, to zrobie eksperyment z ta ośką i ustawieniem/wyprostowaniem równolegle do osi koła.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

edit:

niestety podłożyłem nawet dwie podkładki, przerzutka się co prawda przesuneła trochę, ale neistety nadal jest "krzywo" w stosunku do kasety - rezultacie ten sam efekt, tylko przy innym naciągu linki.

Spróbuje teraz z tą ośką ... obym za bardzo tego nie wygiął :)

pozdrawiam.

edit:

niestety podłożyłem nawet dwie podkładki, przerzutka się co prawda przesuneła trochę, ale neistety nadal jest "krzywo" w stosunku do kasety - rezultacie ten sam efekt, tylko przy innym naciągu linki.

Spróbuje teraz z tą ośką ... obym za bardzo tego nie wygiął :)

edit:

Wyprostowałem ten hak i przerzutka działa prawidłowo ale tylko w jedną stronę...kurcze chyba trzeba przerzutke wymienić...

Gdy przerzucam od 7 do 1, wszystko ładnie działa i wchodzą po kolei.

Gdy próbuje odwrotnie od 1 do 7, niestety robi się kaszana..z 1 na 2 nie chce w ogole wejsc, jak dam na 3, wchodzi na 2 itp.

Zauwazylem tez ze juz te koleczka przerzutki mają luzy, moze tez sprężyna jest już za stara i nie "powraca" dobrze (nie odbija)

Myślę nad zmianą przerzutki...na np. altusa...

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...