Skocz do zawartości

Tarcie? Tylko czego?

ataris69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio wymieniałem w serwisie swoją kasetę na hg41 oraz łańcuch na hg40

Po pierwszej jeździe zauważyłem dziwne uczucie podczas kręcenia, nie słychać tego ale jak mam ustawioną przerzutkę przód na 3 a tył n 5-7 to odczuwam wrażenie jak by coś ocierało się ale nie wiem co.

Czuć to poprostu jedynie jak się szybko jedzie i kręci pedałami takie jak by chrumkanie jak by ocierać oponę z dużym bieżnikiem o widełki taki jest tego "odgłos"

Jak by coś chropowatego siedziało mi gdzieś w kasecie albo korbie.

Pytanie co to może być jak to usunąć?

Napisano

Witam

Po pierwszej jeździe zauważyłem dziwne uczucie podczas kręcenia, nie słychać tego ale jak mam ustawioną przerzutkę przód na 3 a tył n 5-7 to odczuwam wrażenie jak by coś ocierało się ale nie wiem co.

Czuć to poprostu jedynie jak się szybko jedzie i kręci pedałami takie jak by chrumkanie jak by ocierać oponę z dużym bieżnikiem o widełki taki jest tego "odgłos"

Sprawdź czy kaseta jest dobrze dokręcona czy nie ma luzów i sprawdź czy łańcuch dobrze Ci się osadza na kasecie. sprawdź także czy nic Ci nie ociera o przerzutkę tylną :)

Napisano

Witam

może jakieś zwierze ci się zagniezdziło w rowerze ? i przy szybkiej jezdzie dostaje paniki?

a tak na serio to pomiędzy szprychami a kasetą/wolnobiegiem jest takie plastikowe przezroczyste kółko, u mojego kolegi było tak że to one obcierało o kasetę.

pozdrawiam :)

Napisano

może jakieś zwierze ci się zagniezdziło w rowerze ? i przy szybkiej jezdzie dostaje paniki?

a tak na serio to pomiędzy szprychami a kasetą/wolnobiegiem jest takie plastikowe przezroczyste kółko, u mojego kolegi było tak że to one obcierało o kasetę.

pozdrawiam :)

W tym rzecz, że ja tej osłony nie mam.

A wszystko wydaje się byc dobrze dokręcone.

Napisano

ataris69 pisze ze tego nie słuchać tylko czuć ...

Mowa o nowym napędzie ... więc łańcuch nasmarowany

Chrobotanie na nowym napędzie to bardzo częsty objaw, kwestia ułożenia się łancucha na zębatkach.

Pozdro

Napisano

Łańcuch nasmarowany a co do dotarcia się nowego osprzetu to zrobiłem już na nim ponad 100km więc powinien się już dotrzeć a tu lipa :-/

Napisano

CS-HG81 + CN-HG74 docierałem około 200 km

CS-HG30 + CN-HG53 na drugim rowerze ułożyło sie po około 150 km :)

Przy czym na najmniejszej zębatce motyw utrzymywał się dłużej bo ogniwa łańcucha odrobine opierały sie sewnetrzną częścią na tulejce zębatki.

Sytuacja powtarza się przy każdej kolejnej wymianie łańcucha (stosuje taktyke jazdy na 3 łańcuchy)

Jeżeli przerzutka jest dobrze ustawiona a chrobotanie jest odczuwane "pod pedałami" przy mocniejszym nacisku w rytm zabierania przez łańcuch kolejnych zębów zębatki nie ma sie co przejmować.

Takie jest moje zdanie

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...