Skocz do zawartości

[łańcuch]montowany fabrycznie czy może inny,prośba o pomoc

pawcioxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Na wstępie powiem że to będzie pierwsza(nie licząc dętki i opony;) ) rzecz jaką będę wymieniać w rowerze i jakoś nie specjalnie się znam na osprzęcie..

Rower mam od ponad miesiąca i przejechałem na nim ok 1100km,chciałbym już zmienić łańcuch na nowy w celu oszczędzania napędu kłopot w tym że nie mam pojęcia czy kupić taki sam jak mam teraz Shimano HG74(moja kaseta Shimano SLX HG81-10 11-34T i korba Shimano Deore M590 2-częściowe 44/32/22T jeśli ma to jakieś znaczenie) czy może jakiś inny np connexa,który z nich mi dłużej posłuży? . Na łańcuch planuje przeznaczyć ok 100-130 zł z przesyłką ,zamawiać będę jutro albo jeszcze dziś.

Proszę o jakieś podpowiedzi;) pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Nie nie musisz kupować takiego samego, poczytaj sobie o łańcuchach przeanalizuj ich ceny i dobierz taki jaki będzie ci pasował. Z opisu wynika ze masz napęd 10s ?

Napisano

Nie nie musisz kupować takiego samego, poczytaj sobie o łańcuchach przeanalizuj ich ceny i dobierz taki jaki będzie ci pasował. Z opisu wynika ze masz napęd 10s ?

tak napęd 10 rzędowy mam.Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy tymi dwoma; http://allegro.pl/wippermann-connex-10s8-2012-30-10-rzedowy-i2428496188.html http://www.karbonowy.pl/lancuchy/87-lancuch-wippermann-connex-10sg.html który jest lepszy? i jakie ma to znaczenie czy pokryty niklem czy mosiądzem

Napisano

Jak dbałeś o łańcuch/napęd w trakcie użytkowania przez te 1100km?

łańcuch/napęd czyściłem na sucho szmatka i szczoteczką ;) dodatkowo łańcuch smarowałem rohloffem co jakieś 200km. jeżdżę w suchych warunkach 60% asfalt 40% polne drogi,ubite ścieżki itp

Napisano

To dlaczego chcesz go wymieniac 1100 km to jest nieduuużo :)

łańcuch chce zmienić by oszczędzać napęd ;) w przyszłym miesiącu dokupię jeszcze jeden i będę jechał na 2-3 łańcuchy..

• Mod Team
Napisano

Miedzy tymi connexami poza kolorem nie ma totalnie żadnej różnicy ;) oczywiście mechanicznej bo oba maja inne powłoki srebny niklowa a złty mosiężną.

Napisano

łańcuch chce zmienić by oszczędzać napęd ;) w przyszłym miesiącu dokupię jeszcze jeden i będę jechał na 2-3 łańcuchy..

a już kumam myślałem że chcesz wymienic na nowy :D

Napisano

Miedzy tymi connexami poza kolorem nie ma totalnie żadnej różnicy ;) oczywiście mechanicznej bo oba maja inne powłoki srebny niklowa a złty mosiężną.

ok dzięki :thanks: poczekam do rana z zamówieniem może padną jakieś inne propozycje a tym czasem lecę do pracy :bye2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...