mariusz87pl Napisano 12 Lipca 2012 Napisano 12 Lipca 2012 Witam jestem żółtodziobem i potrzebuje wasza pomoc chce kupić rower w przedziale 2-3 tys zl maksymalnie chce żeby jakościowo był najlepszy za te pieniążki , nie wiem z jakiej firmy go wybrać czy kross czy innej , sprawa wygląda tak ze zacząłem się interesować rowerami i maratonami przez siostrę i przyszłego szwagra którzy jeżdżą na maratony górskie np ostatnio byli w Wiśle i przyznam wrażenia były pozytywne nawet kibicując , chce kupić rower na którym wyrobie sobie technikę kondycje oraz z czasem na którym bym mógł wystartować w najmniejszym przedziale np 20 km z początku i poczuć urok ścigania się i współzawodnictwa uważam ze na początek lepszy rower nie jest potrzebny a nawet nie mam większych funduszy i tez bardzo mnie ciekawi z jakimi kolami kupić rower bo pani z rowerowego mówiła ze najlepsze są kola 29 jak to wygląda w praktyce czy się opłaca , oraz ważne pytanie kupić gotowca czy poskładać go z podstaw ?? i jeszcze ważne dane mam 187 cm wzrostu i 94 kg to tez będzie potrzebne pewnie przy doborze osprzętu
pentel Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Witam jestem żółtodziobem i potrzebuje wasza pomoc chce kupić rower w przedziale 2-3 tys zl maksymalnie chce żeby jakościowo był najlepszy za te pieniążki , nie wiem z jakiej firmy go wybrać czy kross czy innej , sprawa wygląda tak ze zacząłem się interesować rowerami i maratonami przez siostrę i przyszłego szwagra którzy jeżdżą na maratony górskie np ostatnio byli w Wiśle i przyznam wrażenia były pozytywne nawet kibicując , chce kupić rower na którym wyrobie sobie technikę kondycje oraz z czasem na którym bym mógł wystartować w najmniejszym przedziale np 20 km z początku i poczuć urok ścigania się i współzawodnictwa uważam ze na początek lepszy rower nie jest potrzebny a nawet nie mam większych funduszy i tez bardzo mnie ciekawi z jakimi kolami kupić rower bo pani z rowerowego mówiła ze najlepsze są kola 29 jak to wygląda w praktyce czy się opłaca , oraz ważne pytanie kupić gotowca czy poskładać go z podstaw ?? i jeszcze ważne dane mam 187 cm wzrostu i 94 kg to tez będzie potrzebne pewnie przy doborze osprzętu Prosze, o to kolejny przykład nie używania wyszukiwarki i dublowania postów. Stary, to że jesteś zółtodziobem nie zwalnia Cię z myślenia. Jaki rower ? Prosze czytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/117235-2000-2400-mtbxc/ wystarczy przejrzeć nawet pierwszą strone tego działu i już byś znalazł odpowiedz na wszystkie pytania...
mariusz87pl Napisano 13 Lipca 2012 Autor Napisano 13 Lipca 2012 Prosze, o to kolejny przykład nie używania wyszukiwarki i dublowania postów. Stary, to że jesteś zółtodziobem nie zwalnia Cię z myślenia. Jaki rower ? Prosze czytaj: [2000-2400] mtb/xc - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa wystarczy przejrzeć nawet pierwszą strone tego działu i już byś znalazł odpowiedz na wszystkie pytania... Witam to powiedz przynajmniej z jakiej firmy mam rozgladac sie oraz jakie kola 26 czy 29 bo tego nie pisza
CzarnyMario Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Zobacz sobie RockRidera 8.1 w decathlonie, bardzo dobry osprzęt w tej cenie: Decathlon - rowery rower górski B'TWIN - 8.1 2011 B'TWIN - dla kolarzy mających praktykę w każdym terenie i poszukujących roweru, który pozwoli na poprawę osiąganych rezultatów.
mariusz87pl Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Zobacz sobie RockRidera 8.1 w decathlonie, bardzo dobry osprzęt w tej cenie: Decathlon - rowery rower górski B'TWIN - 8.1 2011 B'TWIN - dla kolarzy mających praktykę w każdym terenie i poszukujących roweru, który pozwoli na poprawę osiąganych rezultatów. ciekawa opcja cenowa i części jak porównuje tez godne uwagi tylko jak z rama ?? dla początkującego lepsze będą kola 26 czy 29 ?? zacząwszy się rozglądać i znalazłem kilka rowerków w tym przedziale są one następujące : B'twin rockiem 8.1 Unibicke - flite , evo 29 Kross - level a5 , a6 , b3 Conway mountain sport 701 która opcja była by dla mnie najlepsza ??
dasaj Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy rower" - każdemu będzie pasować troszkę coś innego bo każdy ma trochę inne warunki fizyczne, przyzwyczajenia i gust. Skoro masz siostrę i przyszłego szwagra mocno w temacie, to najlepiej pogadaj z nimi, bo oni znają lepiej od forumowiczów Twoje możliwości i potrzeby. 26 czy 29 cali to temat rzeka, dyskusji jest od cholery i odpowiedzi jednoznacznej też nie ma (przynajmniej przy Twoim wzroście, jakbyś miał 150 albo 210 cm byłoby łatwiej). Zostaw też sobie trochę budżetu na ciuchy i inne wydatki typu wymiana łańcucha i podstawowe narzędzia.
mariusz87pl Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy rower" - każdemu będzie pasować troszkę coś innego bo każdy ma trochę inne warunki fizyczne, przyzwyczajenia i gust. Skoro masz siostrę i przyszłego szwagra mocno w temacie, to najlepiej pogadaj z nimi, bo oni znają lepiej od forumowiczów Twoje możliwości i potrzeby. 26 czy 29 cali to temat rzeka, dyskusji jest od cholery i odpowiedzi jednoznacznej też nie ma (przynajmniej przy Twoim wzroście, jakbyś miał 150 albo 210 cm byłoby łatwiej). Zostaw też sobie trochę budżetu na ciuchy i inne wydatki typu wymiana łańcucha i podstawowe narzędzia. tak ale ich widze 2-3 razy w roku bo pracują w nl i mieszkają w warszawie
mariusz87pl Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 szwagier mowil mi ze mam zainwestowac a kross level a7
dasaj Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 szwagier mowil mi ze mam zainwestowac a kross level a7 No to inwestuj Dobry rower jeśli myślisz o ściganiu, jak Ci się nie spodoba to najwyżej sprzedasz - z tym rowerem nie powinieneś mieć z tym problemu. Lada chwila powinny zacząć się wyprzedaże, rower z wyższej półki więc powinieneś urwać kilka stówek. Uwzględnij fakt, że szwagier zaraz namówi Cię na buty i pedały SPD, a to też parę stówek kosztuje
mariusz87pl Napisano 17 Lipca 2012 Autor Napisano 17 Lipca 2012 No to inwestuj Dobry rower jeśli myślisz o ściganiu, jak Ci się nie spodoba to najwyżej sprzedasz - z tym rowerem nie powinieneś mieć z tym problemu. Lada chwila powinny zacząć się wyprzedaże, rower z wyższej półki więc powinieneś urwać kilka stówek. Uwzględnij fakt, że szwagier zaraz namówi Cię na buty i pedały SPD, a to też parę stówek kosztuje to level a7 a co myslicie o 29 warto kupic do 3.5tys 29 ?
dasaj Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Ja się przesiadłem z 26" na 28" (cross) i bardzo sobie chwalę zmianę, ale ja się nie ścigam, tylko do pracy jeżdżę tak, żeby się trochę spocić. 29" łatwiej pokonuje nierówności, jest stabilniejsze, ale ma trochę większą wagę, mniejszą zwrotność i (w Polsce) trochę mniej dostępne i droższe części. Wg najnowszego BikeBoardu większość czołówki męskiej w MTB jeździ na 29", wśród kobiet króluje 26" ze względu na mniejszy wzrost dziewczyn. Na Twoim miejscu posłuchałbym szwagra A7 to na pewno nie będzie zły wybór, pojeździsz, wejdziesz w temat, poznasz ludzi i zobaczysz sobie ich rowery i sam dojdziesz do tego, co jest dobre dla Ciebie.
pentel Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Ja się przesiadłem z 26" na 28" (cross) i bardzo sobie chwalę zmianę, ale ja się nie ścigam, tylko do pracy jeżdżę tak, żeby się trochę spocić. 29" łatwiej pokonuje nierówności, jest stabilniejsze, ale ma trochę większą wagę, mniejszą zwrotność i (w Polsce) trochę mniej dostępne i droższe części. Wg najnowszego BikeBoardu większość czołówki męskiej w MTB jeździ na 29", wśród kobiet króluje 26" ze względu na mniejszy wzrost dziewczyn. Na Twoim miejscu posłuchałbym szwagra A7 to na pewno nie będzie zły wybór, pojeździsz, wejdziesz w temat, poznasz ludzi i zobaczysz sobie ich rowery i sam dojdziesz do tego, co jest dobre dla Ciebie. Też o tym słyszałem ale na zawodach MTB w Kielcach widziałem co innego.
mariusz87pl Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 co myslicie kross b6 29 vs cube acid 29 ktory byl by lepszy bo oba sa w cenie bardzo ciekawej
CzarnyMario Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Bardzo zbliżone osprzętowo rowery. Cube ma lepsze przerzutki (Deore XT, SLX) vs (SLX, Deore). Kross ma korbę ze zintegrowaną osią i ze względu na to wybrałbym właśnie jego.
mariusz87pl Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 czytałem różnice miedzy przerzutkami i inne różnice i za ta cenę chyba się skusze na któreś z 2 opcji Kross a7 lub Cube ltd pro bo 29 w tej cenie są słabe osprzetowo i ciężkie wiec wezne 26 tylko która była by bardziej kusząca ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.