Skocz do zawartości

[do 1200zł] Do pracy (10km) + wypady weekendowe w górach.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Pojeździłem ostatnio na swoim leciwym staruszku i postanowiłem kupić sobie jakiś rowerek.

Cel główny - dojazd do pracy (10km) przez Kraków, a więc sam asfalt, tudzież bruk :P

Cel dodatkowy - wypady weekendowe na górskie (lekkie) szlaki, czysto turystycznie, nie wyczynowo.

Wiem, że za takie pieniądze nie dostanę nic nadzwyczajnego, ale chciałbym chociaż dobrze trafić z osprzętem (np. przerzutki w tyle Alivio). Dotychczas na swoim staruszku miałem Siskę Megarange'a (przód też Sis), manetki Gripy, amortyzator jakiś JTS (czy JST), zwykła sprężyna (teraz przy hamowaniu mam wrażenie, że się amorek złamie w połowie).

Co byście mogli mi polecić w tej cenie? MTB czy Crossa szukać?

Dzięki!

Napisano

Do twojej jazdy lepszy byłby rower crossowy. Od siebie polecam krosa evado 1.2: http://www.rowerybmk...2_2011-274.html

Dzięki wielkie!

Problem jest jeden - chciałbym osobiście odebrać rower w Krakowie, a z Evado 1.2 będzie to ciężkie :)

Czy w ogóle jest szansa znaleźć jakiś rower mtb/cross na alivio z tyłu? A może Acera/Altus mi wystarczą? Ale nie ukrywam, że bardziej chciałbym Alivio :P

Napisano

Dzięki wielkie!

Problem jest jeden - chciałbym osobiście odebrać rower w Krakowie, a z Evado 1.2 będzie to ciężkie :)

Czy w ogóle jest szansa znaleźć jakiś rower mtb/cross na alivio z tyłu? A może Acera/Altus mi wystarczą? Ale nie ukrywam, że bardziej chciałbym Alivio :P

Alivio jest o wiele lepsze, bo ta przerzutka da radę wszędzie; pod góre, w błocie, na mieście, a altus czy acera są to przerzutki niskiej klasy shimano ... Myśle, że znajdziesz w krakowie jakiś dobry sklep, gdzie będą mieli rower na alivio. Nie bierzesz pod uwagę wysyłki roweru? Od siebie mogę Ci jeszcze polecić http://allegro.pl/rower-kands-maestro-treking-28-alivio-bidon-gratis-i2468867073.html.

Napisano

Alivio jest o wiele lepsze, bo ta przerzutka da radę wszędzie; pod góre, w błocie, na mieście, a altus czy acera są to przerzutki niskiej klasy shimano ... Myśle, że znajdziesz w krakowie jakiś dobry sklep, gdzie będą mieli rower na alivio. Nie bierzesz pod uwagę wysyłki roweru? Od siebie mogę Ci jeszcze polecić http://allegro.pl/ro...2468867073.html.

Na razie celuję w odbiór osobisty, ale jeśli niczego nie znajdę, to skorzystam z wysyłki.

Znalazłem jeszcze taki rowerek:

http://www.sportmonster.pl/rower-gorski-kands-energy-1300-p-244.html

Bardzo się różni od tego Maestra? :)

Napisano

No różni się przede wszystkim tym, że ten jest górski, a tamten crossowy/szosowy :)

A osprzętowo to tylko amorek nex, a reszta to takie pierdoły jak siodełko. Tylko musisz się zdecydować czy wybierasz rower górski, czy crossowy.

Ja bardziej wolę górskie, bo mogę nimi pojechać wszędzie, a takim crossem na cienkich oponkach w lekkim terenie, na piasku itp będzie naprawdę ciężko. Sam chciałem kupić tego kandsa, lecz znalazłem lepszą ofertę w nie dużo większej cenie.

Napisano

Z rowerów crossowych bierz pod uwagę tylko Kandsa Maestro, Krossa Evado 1.1, Unbike'a Flasha GTS. Z tych rowerków Kands miażdży pod względem osprzętu pozostałe rowery, więc jak chcesz crossa to bierz jego. Jeżeli jednak zdecydujesz się na górala, to wybierz między Kandsem 1300 i Unibike'em Missionem, ale tutaj też Kands wypada znacznie lepiej.

Napisano

W kandsie masz alivio, a tym hexagonie większość osprzętu jest tourney, trzy grupy niżej. Bierz tego kandsa, bo za taką cenę nic lepszego nie dostaniesz ;) Co do rozmiaru to bierz 19'. Ja mam 163 cm i bez problemu jeżdzę na 20' taty :woot: Myślę, że temat już wyczerpany ;)

PS Dzięki za dwa punkty reputacji :thumbsup:

Napisano

Dzięki za cenne porady :)

Dzwoniłem do monstera i Kandsa brak - dojadą dopiero za miesiąc -.- Będę szukać dalej albo czekać.

Napisano

Hehe udało się! Znalazłem sklep, gdzie mieli 1300tkę w rozmiarze 19". Brało mnie jeszcze na lepszą wersję z tarczówkami, ale odpuściłem, bo tarczówki mechaniczne, a z Vkami mam większe obycie.

Ze sklepu do domu przejechałem jakieś 9km - powiem jedno ... bajka :) Z bólem sentymentu odstawiłem starego Superiora Barracudę do piwnicy, ale jazda tym Kandsem to naprawdę czysta przyjemność :)

Chciałbym jeszcze jednej opinii zasięgnąć - jako, iż dziennie będę pokonywać dystans 20km po asfalcie i chodnikach, chciałbym wiedzieć czy powinienem jakoś spokojniej się zachowywać przy wjeżdżaniu/zjeżdżaniu z krawężników, dziur, etc.? Trochę tego badziewia w Krakowie mam po drodze i jako, iż są to moje pierwsze Alivio, chciałbym, aby posłużyły mi jak najdłużej :)

Edit:

Oponki ciut węższe od starych, tj. 1.95 i ciekawie się sprawują :) Jakoś tak lżej się jeździ ;)

Napisano

hej...masz gwarancje??ja tam sprzetu ani rowerku nie załuje...wiadomo ,ze na beszczela w kraweżnik o wysokosci 15cm nie przywale bezposrednio bo to sla mnie po promo zle by sie skonczyło <_< ..ale normalnie go uzytkuj i ciesz sie z jazdy :thumbsup:

Napisano

hej...masz gwarancje??ja tam sprzetu ani rowerku nie załuje...wiadomo ,ze na beszczela w kraweżnik o wysokosci 15cm nie przywale bezposrednio bo to sla mnie po promo zle by sie skonczyło <_< ..ale normalnie go uzytkuj i ciesz sie z jazdy :thumbsup:

Na osprzęt rok, na ramę 2 lata. :)

O przywalaniu nie ma mowy, ale wiadomo, że z jakąś tam prędkością wjeżdżać będę :P Tylko nie chciałbym sobie tych moich cudnych Alivek rozwalić po tygodniu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...