mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów, mam problem polegający na tym że, na ostatnich zebatkach (sram x0- nowa kaseta "9") przeskakuje mi łańcuch (campagnolo record c9- też nowy) i korba accent sonora (po jednym łańcuchu) . I teraz nie wiem co ma winę. Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 Jak wszystko nowe daj czas aby sie dotarło ... lancuch masz dobrej długości ??
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Martwi mnie to, bo mam przeczucie że wywaliłem kasę w błoto- taki sprzęt i kicha. Tak łańcuch nie zwisa- jest napięty.
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 To ze jest napięty nie znaczy ze ma dobra długość. Jak skacze na najmniejszych to tak wygląda na za długi łańcuch lub kupiłeś coś używanego, kasetę lub łańcuch. Poczekaj ok 100-200km powinno sie już doi siebie przyzwyczaić.
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 tak to wygląda przód na małej zębatce i tył też. Kaseta i łańcuch są nowe.
Mod Team durnykot Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 Jeżdżę na podobnym zestawie ( kaseta X0 i C9) od kilku lat i nie spotkałem się z "przepuszczaniem" łańcucha na ostatnich zębatkach. W Twojej sytuacji sprawdziłbym poprawność regulacji przerzutki ( zakres pracy i odległość górnego kółka od zębatek ,która IMO jest za duża). Polecam zapoznać się z z pkt 2i Regulaminu
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 Czy mi sie wydaje czy masz spinke connexa ? poprawnie ją założyłeś bo odwrotne załozenie może powodować nie porzadane zachowania napędu.
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Tak to connex, jest to możliwe że to jest powodem przeskakiwania łańcucha? a to korba
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 NO blat w stanie kiepskim ale pisałeś ze tylko na końcowych ... sprawdź też na środkowej zębatce. Jak nic sie nie stanie to pora wymienić blat to tego to juz nawet nie ma co naprawiać
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 No tak ale na mniejszych jest podobnie, chyba sie wybiore do serwisu z tym bo szału dostaje, poprzedni zestaw tego nierobił (kaseta+ łańcuch deore xt). na oku mam takie cuś Aerozine XC 44/32/22T
beskid Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 tak to wygląda przód na małej zębatce i tył też. Kaseta i łańcuch są nowe. Nikt nie zwrócił uwagi po jakim przekosie idzie łancuch???
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 A pytanie spinka usmiechem do góry czy w dół ? To ze na zdjęciu jest 1x9 nie znaczy ze na takim jeździ
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Nikt nie zwrócił uwagi po jakim przekosie idzie łancuch??? teraz juz zrobiłem na maxa blisko do dużej zębatki A pytanie spinka usmiechem do góry czy w dół ? To ze na zdjęciu jest 1x9 nie znaczy ze na takim jeździ tak jak na instrukcji spinki w dół, teraz już, i tak samo jest, a nawet gożej (z lewej przerzutka, a z prawej korba).
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 a nie masz jednego ogniwka lekko zapieczonego ?
mateo23 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 a nie masz jednego ogniwka lekko zapieczonego ? nie, dziś zestaw był założony
mateo23 Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Co mam teraz zrobić z tym, bo ręce mi opadają (może kupię jeszcze nowe blaty na korbę)
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2012 Mod Team Napisano 10 Lipca 2012 Nie ma sensu wywalać kasy w błoto choć twoje blaty pamiętają lepsze czasy ... Skoro skacze tylko na ostatnich biegach, tam jest problem. A może daj zdjęcia tych zębatek na których skacze, moze jakieś wadliwe czy coś...
Spekulant Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 obróć tą spinkę i będzie ok, jeśli to nowa kaseta, to jest jedyny logiczny powód przeskakiwania łańcucha, jeśli oczywiście masz dobrze wyregulowaną przeezutkę
mateo23 Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 Nie ma sensu wywalać kasy w błoto choć twoje blaty pamiętają lepsze czasy ... Skoro skacze tylko na ostatnich biegach, tam jest problem. A może daj zdjęcia tych zębatek na których skacze, moze jakieś wadliwe czy coś... puklus wejdz na gg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.