bigwalus Napisano 8 Lipca 2012 Napisano 8 Lipca 2012 Witam! Jeżdżę Meridą 20-V. Rok temu ze względu na konieczność wymiary korby założyłem korbę 9-rzędową FC-M431 (48x38x28). Jeżdzę na starej danej przez producenta przerzutce FD-M310. I mam wrażenie że przerzutka tak nie współpracuje idealnie z korbą. Co rusz mam problem ze schodzeniem łańcucha na dolną zębatkę natomiast przy przełożeniu 3x7 i 3x8 pojawia się stukanie z napędu którego źródłem chyba właśnie jest przednia przerzutka a właściwie wózek (ma za małe wychylenie) Jest to o tyle dziwne że przecież zębatki na korbie są gęściej ułożone a przerzutka jest pod 8 rzędów wiec powinna mieć szerszy zakres regulacji. Ale czytałem też że topswingi (a takowym jest podobno też FD-310 mają problem z łapaniem luzów ale czy luzów regulacyjnych ?) Zastanawiam się nad wymianą przedniej przerzutki na 8 rzędową Alivio FD-M413 (chyba jest downswing) + wymiana klamkomanetek na klamki i manetki. Czy ta przerzutka jest w ogóle lepsza niż ta którą mam teraz założoną?
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 M431 prasuje na długości 123, i jak zmieniłeś korbę i masz nie dobrany suport moga sie pojawiać takie nie ścisłosci. Regulowałeś przerzutkę wg poradników ??
bigwalus Napisano 8 Lipca 2012 Autor Napisano 8 Lipca 2012 M431 prasuje na długości 123, i jak zmieniłeś korbę i masz nie dobrany suport moga sie pojawiać takie nie ścisłosci. Regulowałeś przerzutkę wg poradników ?? Korbę wymieniałem wraz z wkładem suportu - odpowiednim do korby wg zaleceń shimano wiec to nie to
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2012 Mod Team Napisano 8 Lipca 2012 No to regulacja sie kłania, i poprawny montaż i zakręcenie linki.
bigwalus Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 A myślicie że warto zmienić tego Alutsa co mam na Alivio o którym pisałem (+ zmiana klamkomanetki na klamkę oraz manetkę rapidfire) ??? Sam sprzęt to nie jest duży wydatek ok 150 zł ale pytanie czy warto? Czy zyskam na takim układzie ? To Alivio to na pewno downswing........
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 Czy opłaca sie altusa na alivio ... moim zdaniem średnio, lepiej coś takiego lekko uzywanego http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fd-m581a-i2470184373.html
bigwalus Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 No okej ale nie ma 8 rzędowych Deore. A wózek przedni pod 9-rzędowy napęd tylny będzie miał problem z obsługą 8 rzędowego łańcucha i 8-rzędowego tyłu. Jest chyba sporo węższy co ?
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 Jest delikatnie węższy ale spokojnie mozna to wyregulować. Można też sobie załozyć lańcuch 9 rzędowy. O alivio czesto pisali ze prowadnica jest tak duża ze zahacza o dolne tylne widełki, wiec najpierw wypadało by to sprawdzić.
bigwalus Napisano 9 Lipca 2012 Autor Napisano 9 Lipca 2012 Jest delikatnie węższy ale spokojnie mozna to wyregulować. Można też sobie załozyć lańcuch 9 rzędowy. O alivio czesto pisali ze prowadnica jest tak duża ze zahacza o dolne tylne widełki, wiec najpierw wypadało by to sprawdzić. dolne tyle widełki ? czego ? nie kumam..... Czy jakbym wcelował w deore 9 rzędowe i manetkę 9 rzędową (tzn pod napęd 3x9) będzie chodzić git ? szczeólnie na skrajnych wychyleniach - tj 1x4, 2x6, 3x5 ? (z tych akurat dość często korzystam)
Mod Team Puklus Napisano 9 Lipca 2012 Mod Team Napisano 9 Lipca 2012 manetki ruszać nie musisz. Ja swoją deore LX ustawiałem tak ze od 3x3 a nawet 3x2 do 3x8 nie tarło, da sie ale to wymaga długiej i precyzyjnej regulacji. http://www.probikeshop.com/images/products2/31/67321/67321-RD-M430-ARGENT.jpg http://images04.olx.pt/ui/16/78/68/1320151547_271597068_1-Fotos-de--Vendo-Desviador-da-frente-Shimano-Deore-FD-M511.jpg Niby dużej różnicy nie ma w starym deore a alivio jednak alivio ma wieksza prowadnice. Już było kilka postów ze zahacza o rame ale to tez zalezy od ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.