Skocz do zawartości

[1000-1400] rower górski dla laika na lekki teren

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nadzieję, że mają jeszcze te Univegi w tym sklepie za 1480 zł, bo za 1699 zł nie uśmiecha mi się kupować :icon_confused:

Co do hamulców to ja je wymienie z takiego powodu, iż czytałem, że są bardzo awaryjne. Gratulację dobrego wyboru roweru,

kupiłeś najlepszy osprzętowo za tą cenę :thumbsup:

Pierwszy zakup jaki planuję po zakupie tej univegi:

- http://allegro.pl/av...2464646399.html

- http://allegro.pl/kl...2462902131.html

Pare slow dla osob zainteresowanych zakupem Univegi

Rower przyszedl planowo w piatek.

Zapakowany przyzwoicie (typowy karton, zdjete przednie kolo, w jego miejsce plastikowa podporka, siodelko z pedalami, zafoliowane osobno, tak samo jak dodatkowe wyposazenie (dzwonek, odblaski). Kompletna dokumentacja (faktura, gwara, manuale bez jez polskiego do roweru, do amorka, shimano itd))

Kierownica jest fabrycznie juz dokrecona.).

Przy zakupie poprosilem wyraznie o podbicie gwarancji, bowiem arkus tego z automatu nie robi, tylko kaze wysylac sobie potem pusta do podbicia (nie otwieraja fabrycznie zamknietych rowerow).

Co do samego roweru.

Prezentuje sie godnie, dosc wygodne siodelko, orurowanie wyglada na dobrej klasy (na oko laika). Rama 55cm na moj wzrost 189 trafiona. Mam luz lekki jak stane przed siodelkiem o co sie obawialem.

Osprzetowo to znacie specyfikacje i jest zgodna z tym co pisza na stronie sklepu i na allegro.

Malutkie wady jak dla mnie:

- po montazu przedniego kola bilo mi troszke kolo na klocek hamulcowy i ocieralo sie. Wyregulowalem odrobinke napieciem sprezyny i jest lepiej ale musze sprawdzic czy to nie czasem wina opony i zaburzenia jej geometrii. Jako laik nie mam pojecia czy takie delikatne bicie opony jest dopuszczalne, czy tez to juz powazna wada. Probowalem osadzac roznie kolo, krecilem zakretkami, klinowalem hamulce przy dokrecaniu, ale i tak zawsze opona w jednym miescu ocierala delikatnie, a an reszcie obwodu plynnie pracowala.

- po malutkiej rundce po asfalcie wokol domu sprawdzalem przerzutki. Sa chyba do regulacji, bo zlecial mi lancuch dwa razy na srodkowej przedniej i najmniejszej z tylu (najciezszej). Byly momenty ze zmienialo ladnie, a byly ze troche to szwankowalo i na przyklad chrobotalo delikatnie zamiast przeskoczyc. Dzis przejade sie jeszcze i potestuje.

- jak dla mnie bardzo mocno przekrecone do przodu sa dzwignie hamulcow (trzeba rece mozna przekrecic do przodu by je siegnac. Jak na moj gust duzo za mocno.)

Pytania:

- czy kierownice mozna wyregulowac, zeby skorygowac te hamulce czy trzeba je inaczej zalozyc?

- czy przy takiej klasie osprzetu przerzutki powinny chodzic jak zegarek szwajcarski czy tez dopuszcza sie odchylenia?

- czy na srodkowej przedniej, tylna przerzutka powinna absolutnie bez problemu obsluzyc caly zakres, czy tez skrajne trzeba jednak obslugiwac zmieniajac tez przednia?

Rower oddam prawdopodobnie na przeglad zerowy do rometu zeby wszystko wyregulowali. Bede dzis tam dzwonil, jesli nie pracuja to w poniedzialek. Nawet gdybym mial zaplacic to chyba warto go dobrze ustawic.

Tak tez radzila mi Iza - dziekuje za wszelkie rady :)

Jeszcze raz dzieki za pomoc w doborze roweru - mysle ze bede zadowolony, tylko trzeba go ladnie wyregulowac. :)

Pozdrawiam

Napisano

brodziatko,

w specyfikacji nie ma podanej przedniej przerzutki - który model jest tam zamontowany?

Dałbyś radę zrobić kilka tzw real foto? ;)

Pozdrawiam

Napisano

• Rozmiar ramy 18
  • Rama Alu T6061
  • Widelec SUNTOUR XCM LockOut 100mm
  • Kierownica LONGUS
  • Mostek ZOOM
  • Sztyca ZOOM
  • Siodło VELO
  • Pedały STALOWE
  • Manetki SRAM X4
  • Przerzutka przednia SRAM X3
  • Przerzutka tylna SRAM X4
  • Hamulce TEKTRO V-brake
  • Dźwignie hamulca TEKTRO
  • Kaseta/wolnobieg SHIMANO ALIVIO
  • Łańcuch SRAM
  • Korba SUNTOUR 42/32/22
  • Suport NECCO
  • Opony DSI
  • Dętki KROSS
  • Rogi BRAK
  • Linki/pancerze TEFLONOWE
  • Stery LEADER FOX
  • Gripy GIANT

1450 zł

Napisano

Pytania:

- czy kierownice mozna wyregulowac, zeby skorygowac te hamulce czy trzeba je inaczej zalozyc?

Kiere można przekręcić, ale wtedy przekręcą sie również manetki i gripy, lepiej będzie przekrecić same klamki

- czy przy takiej klasie osprzetu przerzutki powinny chodzic jak zegarek szwajcarski czy tez dopuszcza sie odchylenia?

Powinny chodzić lekko, po prostu są rozregulowane

- czy na srodkowej przedniej, tylna przerzutka powinna absolutnie bez problemu obsluzyc caly zakres, czy tez skrajne trzeba jednak obslugiwac zmieniajac tez przednia?

Łańcuch będzie tarł o prowadnicę

Napisano

Przednie to Deore

tu masz lepsza specyfikacje i pare zdjec pogladowych.

Jak cos bedzie Ci brakowac to jutro strzele pare fotek przed domem

PRO MTB 26 UNIVEGA HT-510 DEORE SLX SUNTOUR OLEJ (2477617000) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Świetnie, tyle fot wystarczy.

Kurcze, naprawdę nieźle wyposażony rower jak za taką kasę! :woot: Zastanawiałem się nad Kandsem, ale teraz się zastanawiam czy nie dołożyć trochę i nie nabyć tego...

Jestem takiego wzrostu jak Ty - uważasz, że ta wielkość ramy była dobrym wyborem? Nie jest przy-duża?

Pozdrawiam

Napisano

Świetnie, tyle fot wystarczy.

Kurcze, naprawdę nieźle wyposażony rower jak za taką kasę! :woot: Zastanawiałem się nad Kandsem, ale teraz się zastanawiam czy nie dołożyć trochę i nie nabyć tego...

Jestem takiego wzrostu jak Ty - uważasz, że ta wielkość ramy była dobrym wyborem? Nie jest przy-duża?

Pozdrawiam

jak stane w swobodnym rozkroku przed siodelkiem to rama akurat siega mi do krocza. Mi tyle wystarczy zeby sobie krzywdy nie zrobic. Ja jezdze glownie dla przyjemnosci wiec taka wieksza rama daje mi wiekszy komfort i wiekszy zakres dopasowania siodelka. Na mniejszej bedziesz musial siedziec wysoko zeby odpowiednio dopasowac do pedalow.

Ciezko to opisac, ale mi po prostu na takim wiekszym jest wygodniej, choc jak sie szaleje to ponoc latwiej na ramie krotszej. Na razie jezdzilem wokol domu, zero terenu wiec ciezko mi cos powiedziec.

W przyszlym tygodniu oddaje rower na zerowy przeglad. bedzie platny 35 zlotych bo arkus romet nie przewiduja zerowego, ale wydaje mi sie ze warto. Kierka chyba nawet lekko krzywo skrecona jest fabrycznie albo mi sie na oczy rzucilo.

Generalnie rowerek naprawde fajny. Prezentuje sie elegancko i niebanalnie.

Powiem wiecej jak pojade w teren i jak wyreguluja go jak nalezy.

Wtedy powinien dopiero pokazac skrzydelka.

Pozdrawiam

Napisano

I jak pobrykałeś już w terenie ? Możesz coś więcej napisać ?

Z braku czasu jeszcze nie bylo przegladu, wiec przerzutki dzialaja dosc dziwnie. Na wzniesieniach potrafia zgubic bieg.

Ogolnie przejechalem niewiele ale moge powiedziec, ze jak dla mnie:

amortyzator zbiera ladnie, mam ustawiony na najwiekszy skok i w lekkim terenie jestem bardzo zadowolony. Siodelko wygodne. Opony przyzwoite, uniwersalne. Estetycznie rower przekonuje mnie coraz bardziej. Wiecej powiem po regulacji.

Napisano

I jak pobrykałeś już w terenie ? Możesz coś więcej napisać ?

Ze wzgledow rodzinnych spozniona odpowiedz:

Poki co przejechalem Univega ponad 200km, z czego dzis prawie 50.

Rower dzis przeszedl platny przeglad zerowy. Wyregulowano hamulce, przerzutki, zcentrowane lekko kolo przednie, nieco nasmarowano. Wpisujac przeglad w karte gwarancyjna serwisant widzac fakture nie wierzyl wlasna oczom, ze z takim osprzetem rower kosztowal tylko 1500 zl.

Moje wrazenia:

Regulacja przerzutek zdecydowanie poprawile kulture pracy przedniej przerzutki. Tyl na wiekszosci zakresu tez pracuje lepiiej, jedynie na najwiekszej z przodu i 3 najmniejszych z tylu zdarza sie ze lanuch nie zaskoczy na zmiane biegu lub zareaguje z opoznieniem. Tylko gdy przekladam z lzejszej na ciezsza z tylu , mimo trzymania sie zakresu 3x3. Mysle ze da sie to wyregulowac jeszcze. Poczytam i sam lekko sie pobawie.

asfalt: 9 biegowa kaseta daje nieco wieksza elastycznosc i bardzo ja cenie, szerokie opony 2,1 sa dosc glosne, ale bieznik jest dosc uniwersalny, opory toczenia nie sa jak dla mie zle.Przy moim 190 i 55cm ramie dokupuje niedlugo rogi. Zestawowe odblaski dosc rachityczne, odbiegaja klasa od reszty roweru, ale nadaja sie na poczatek, zeby spelnic wymogi poriszania sie na drogach. Siodelko mimo zrobionych dzis prawie 50 km zarowno na asfalcie, jak i lekkim i srednim terenie nie daje sie we znaki. Sztywnosc amortyzatora da sie dopasowac do asfaltu bardzo przyzwoicie.

lekki teren: na ubitych drogach , szutrowych czy lekkim piachu rower sprawuje sie bardzo dobrze. Fabryczny smar lapie mocno piach, amorek ustawiam na maksymalna miekkosc. Opony swietnie radza sobie z piaskami i blotem. Na wzniesieniach przerzutki gubia sie nieco mimo regulacji, ale bez tragedii.

teren sredni: na duzych przeszkodach brakuej mi nieco wiekszej miekkosci amortyzatora, ale nie mam porownania, bo nie jezdzilem za duzo na innych rowerach. Przenoszenie drgan nieco mnie hamuje psychicznie i mimo woli zwalniam :)

Opony fajnie lapia, hamulce po regulacji budza zaufanie, rower jest przy moich rozmiarach wystarczajaco zwrotny. Mala waga ulatwia male skoki.

Dodatkowe uwagi:

- opony maja zakres od 2,5-4 barów cisnienia. Reczna pompka nie da rady.

- brak numeracji biegow, jesli ktos przywiazuje do tego wage. Podzial biegow jest na 3 strefy (podzialki) co ulatwia pilnowanie 3x3

- przy zakupie w arkus romet proscie od razu o podbicie gwarancji, standardowo nie otwieraja pudel z rowerami od Univegi z Niemiec

- Univega mna swietne wsparcie emailowe na niemieckiej stronie, napisalem do nich w nocy, mialem rano do razu odpowiedz i potem wymienlem jeszcze pare emaili. Uzyskalem bardzo fachowa porade.

- poznanski oficjalny serwis Arkus Romet nie budzi z zewnatrz zaufania,ale Pan jest rzeczowy i mily i chyba zna sie na rzeczy. Za malo wiem by ocenic jego prace, ale dosc konkretnie odpowiadal na pytania, a ceny niewygorowane. Nie probowal mnie tez naciagac na dodatkowe koszty.

- Arkus Romet soprzedaje oficjalnie na allegro pod dosc dziwnym nickiem uzytkownika, ale to oficjalny sprzedawca tej grupy. Te same rowery mozna zamowic u nich na stronie

- pojawily sie nowe modele w korzystnych promocjach ze stajni Univegi z roku 2010, pilnujcie strony arkusa, bo wczoraj na przyklad cos bylo, a dzis juz nie ma. Univegi tez szybko schodza na allegro.

Generalnie jestem bardzo zadowolony i polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...