zefciu Napisano 7 Lipca 2012 Napisano 7 Lipca 2012 Złamałem dziś ząb w zębatce przy piaście Shimano Nexus 7 biegów. Czy mogę wymienić samą zębatkę (gdzie mogę takową znaleźć?), czy muszę całą piastę? Na ile trudna jest wymiana? Czego potrzebuję?
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2012 Mod Team Napisano 7 Lipca 2012 Bez jednego zęba śmiało możesz jeździć, jednak jak chcesz ją wymienić nie stanowi to problemu Nie wiem jaki to model piasty, ale zębatke chyba w kazdej wymienia sie tak samo http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Nexus/InternalHub/SG-7R46-7R45/SI-7R45E-POL_v1_m56577569830672015.pdf to ci powinno pomóc.
zefciu Napisano 7 Lipca 2012 Autor Napisano 7 Lipca 2012 Bez jednego zęba śmiało możesz jeździćProblem w tym, że przy większej prędkości spada łańcuch. Możliwe, że powód jest inny (łańcuch za luźny?), a ja źle skojarzyłem to z wyłamanym zębem. Rower jest niedawno kupiony, używany, być może od początku ten ząb był wyłamany i nie zwróciłem uwagi. Za pdf-a bardzo dziękuję, przyda się.
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2012 Mod Team Napisano 7 Lipca 2012 Jak łacuch spada to na pewno jest za luźny. Mnie kiedyś tam uczono że w napędach typu singiel czy jak u ciebie prawidłowy luz na łańcuchu to ok 10 - 15mm. Jak sie sprawdza ? otóż na środku górnego że tak powiem łańcucha naciskamy palcem czy czymkolwiek do oporu. ugięcie ma mieć właśnie ok 10 - 15mm. Jak masz wiecej naciąg łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.