Skocz do zawartości

[5000 - 7000] Rower na maratony 29er/26" hardtail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jaki byście rower polecili mieszczący się w budżecie 5-7 tys. zł na maratonów. Mój wzrost 178-180cm i około 72kg.

Rozważam opcję roweru 29er lub pozostania przy 26". Oprzęt koniecznie z tyłu 10tka, i tu raczjej chciałbym Shimano, amor Reba lub Fox najlepiej, rama alu porządna lub jakby trafiło się (może być oddzielnie do podmiany carbonowa). Dobrzeby było też uwzględnić to jak te ramy się sprawują (czy pękają czynie) oraz czas ich gwarancji co przy dzisiejszym "lajtowaniu" ram może być przydatne. Myślałem głownie o markach takich jak:

Trek

Specialized - może Carve?

Scott (Scale)

Cube

Kona

Giant

Kellys

Merida

Wheller

Author

Niestety Cannondale (tu by musiałbyć lefty) i S-works od speca mają takie ceny, że odpadają:(

Czekam na Wasze opnie, przy każdej propozycji bardzo mile widziane jej wady no i zalety! Teraz tyle tego jest, że głowa pęka!

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Wstrzeliłeś się z zakresem cenowym w test z kwietniowego Magazynu Rowerowego,

zwycięzcą został MBIKE Ultimate Carbon MBIKE - MBIKE ULTIMATE CARBON (zobacz sobie na stronie mbike-rowery.pl)

Napisano

Kurcze taki test przegapiłem... a teraz juz tego się nie kupi..;/ Sprawdziłem, to był dokładnie Majowy numer, nie wiecie gdzie można ściągnąć ten test, żeby wydrukować? Orientujecie się jak jest tam z gwarancją - jej okrest i to jak podchodzą do klienta? Miałem już raz nieprzyjemność z Krossem i tam tragednia - nigdy więcej nie kupie. Trek wiem, że podchodzi bardzo poważnie do sprawy.

Jeden kandydat jest już i to poważny, a z tych firm wymienionych czy bardziej rozpoznawalnych jak Spec, Trek?

Napisano

@Up

Jeśli szanowny kolega nie chce mieć problemów z gwarancją, to z listy już wykreśliłbym Gianta. :D

Pozdrawiam

Napisano

Swego czasu szukałem podobnie i wyszło że ideałem dla moich "wyścigów" jest 26", waga 9-10 kg, karbon, dożywotnia gwarancja co ważne obowiązująca także na zawodach i po selekcji został Flash z fattym bo lżejszy od lewych pomijąc oczywiście wersje karbon ale tu róznica byłaby i tak mniejsza niż 100 gramów a cena dużo mniejsza. Wtym wypadku zakup z drugiej ręki byłby opłacalny jak najbardziej, bo nowego Flasha nawet na podłym osprzecie nie kupisz za mniej niż 7k pln, ale używanego w tej cenie znajdziesz spokojnie.

Napisano

Oj, Flash to był mój wybraniec dopóki niezobaczyłem ceny:P

Jakbyś widział gdzieś ciekawe ich oferty, po jazdach testowych czy naprawdę w dobrym stanie to pisz koniecznie!;)

Jak kupuje się użwyanego to gwarancja na ramę dożywotnia nie przepada, jak w przypadku Treka?

Napisano

Coż - swoje kosztuje, ale wystarczy raz się przejechać na tej ramie, żeby wiedzieć że nawet taka cena:

http://allegro.pl/okazja-rama-cannondale-flash-carbon-r-m-r-l-i2456608969.html

to dobra cena. Rower na tej ramie z nędznym osprzętem kosztował prawie 10k pln w 2011, a oprócz fajnego "grubasa" dostawało się osprzęt na poziomie X7 za może 1k pln już z hamulcami plus 2 kg koła za kolejne kilkaset złotych. Fatty to amor którego kupić można spokojnie za 1,5k pln, czyli rama wychodziła duzo drożej niż w powyższej ofecie która i tak niska nie jest.

Napisano

Słabszy w sensie osprzętu? Bo rame samą która byście polecicli? Solidny trek czy tu (dla mnie) ekperymentalny carbon?

Może zajdzie się troszeczkę więcej opini na temat w/w producentów i rowerów?

Słabszy w sensie osprzętu, bo co do ramy dostajesz samą czołówkę ram alu ( może nie najlżejsza ) ale na pewno wytrzymała.

Ewentualnie podstawowy carbonik z Treka:

http://mybike.pl/row...012-p-1500.html

Tego też Ci powinni przecenić więc zbliży się do 7k:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Słabszy w sensie osprzętu, bo co do ramy dostajesz samą czołówkę ram alu ( może nie najlżejsza ) ale na pewno wytrzymała.

Ewentualnie podstawowy carbonik z Treka:

http://mybike.pl/row...012-p-1500.html

Tego też Ci powinni przecenić więc zbliży się do 7k:)

A te wymienione marki jak wyglądają z gwarancjami? Wiem, że Terek najlepiej, Scott ma 2 lata, ale uznaje, Giant - odpada, a reszta? KTM, Wheeler? Tych ostatnich coś w ogólę nie widać, nie wiem dlaczego.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...