Skocz do zawartości

[napęd] Linia łańcucha w praktyce dla kaset 8/9 (45.5mm) przód 47.5 czy 50mm

Nickson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wielokrotnie poruszany temat ale poruszę jeszcze raz

Która wg was linia łańcucha na przedzie bedzie lepsza 47.5 czy 50mm jeśli tylna dla kasety 8/9 ma 45.5

Niekiedy zalecane zestawy w grupach np deore (mega 9) maja linii 45.5 z linia 50 czy takie ustawienie nie sprawia problemów? Jeżdżąc na wyższych biegach domyślam się że sytuacja jest bardziej komfortowa dla zębatek i łańcucha. Ale zastanawiam się czy jednak nie zastosować lini 47.5 Co radzicie?

Dodam jeszcze że u mnie bardzo prawdopodobne że zastosuje kasetę 8 rzędową z łańcuchem 9 wiec zastanawiam się czy takie zestawienie pozwala na wieksze przekosy niz łańcuch i kaseta 8 czy nie

• Mod Team
Napisano

Czyli używasz samego środka, wiec najlepsza linia to taka gdzie środkowa zębatka jest równo na środku kasety. Musisz to sobie zmierzyć.

Napisano

4-8 bieg w kasecie 8 rzedowej to raczej nie srodek ;)gdybym napisal 3-6 bieg to bym sie zgodził :) Wiec juz sam nie wiem jeżdził ktoś na lini 45.5-50mm?

• Mod Team
Napisano

Kurde :P fakt zauwazyłem 2 i mi sie ubzdurało 2-8 :P Moja wtopa

4-8 to bardziej zewnętrzna cześć kasety więc linia wieksza czy 50 tego nie wiem bo nie moge tego zmierzyć natomiast ty tak wiec dokonaj pomiarów. Z tego co mi wiadomo mierzy się to o środka podsiodłówki do środkowej zębatki w korbie. Staraj sie dobrać linie tak by na najczęstszym zakresie używanych biegów łańcuch szedł po jak najmniejszych skosach.

Napisano

Ok temat sie sam rozwiazał korba poza grupowa która chce kupić Shimano FC-M521 ma tylko linie 50mm tylko FC-M443 ma opcje 47.5

Poza tym cala grupa ALIVIO jedzie na 50mm z przodu wiec chyba jazda z linia 45.5-50 nie może być aż taka zła w końcu przesunięcie o 5mm lini łańcucha to mniej niż jeden bieg więc linia wypadnie na ciut więcej niż 5 bieg

Puklus na razie to ja nic nie moge sobie mierzyć co najwyżej teoretyzuję :) składam rower i na dzień dzisiejszy posiadam hamulce i ramę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...