Nickson Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Witam Wielokrotnie poruszany temat ale poruszę jeszcze raz Która wg was linia łańcucha na przedzie bedzie lepsza 47.5 czy 50mm jeśli tylna dla kasety 8/9 ma 45.5 Niekiedy zalecane zestawy w grupach np deore (mega 9) maja linii 45.5 z linia 50 czy takie ustawienie nie sprawia problemów? Jeżdżąc na wyższych biegach domyślam się że sytuacja jest bardziej komfortowa dla zębatek i łańcucha. Ale zastanawiam się czy jednak nie zastosować lini 47.5 Co radzicie? Dodam jeszcze że u mnie bardzo prawdopodobne że zastosuje kasetę 8 rzędową z łańcuchem 9 wiec zastanawiam się czy takie zestawienie pozwala na wieksze przekosy niz łańcuch i kaseta 8 czy nie
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 A na jakich biegach jeździsz najczesciej ?
Nickson Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 jestem mieszczuch wiec 95% będzie 2 przód 4-8 tył
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Czyli używasz samego środka, wiec najlepsza linia to taka gdzie środkowa zębatka jest równo na środku kasety. Musisz to sobie zmierzyć.
Nickson Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 4-8 bieg w kasecie 8 rzedowej to raczej nie srodek ;)gdybym napisal 3-6 bieg to bym sie zgodził Wiec juz sam nie wiem jeżdził ktoś na lini 45.5-50mm?
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Kurde fakt zauwazyłem 2 i mi sie ubzdurało 2-8 Moja wtopa 4-8 to bardziej zewnętrzna cześć kasety więc linia wieksza czy 50 tego nie wiem bo nie moge tego zmierzyć natomiast ty tak wiec dokonaj pomiarów. Z tego co mi wiadomo mierzy się to o środka podsiodłówki do środkowej zębatki w korbie. Staraj sie dobrać linie tak by na najczęstszym zakresie używanych biegów łańcuch szedł po jak najmniejszych skosach.
Nickson Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Ok temat sie sam rozwiazał korba poza grupowa która chce kupić Shimano FC-M521 ma tylko linie 50mm tylko FC-M443 ma opcje 47.5 Poza tym cala grupa ALIVIO jedzie na 50mm z przodu wiec chyba jazda z linia 45.5-50 nie może być aż taka zła w końcu przesunięcie o 5mm lini łańcucha to mniej niż jeden bieg więc linia wypadnie na ciut więcej niż 5 bieg Puklus na razie to ja nic nie moge sobie mierzyć co najwyżej teoretyzuję składam rower i na dzień dzisiejszy posiadam hamulce i ramę
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 No wbrew pozorom to całkiem sporo. Łatwiej bedzie jak podasz rame i resztę komponentów napędowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.