Skocz do zawartości

[napęd] ile jeszcze pociągnie?

pawlik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Ostatnio zakupiłem rower dla mojej połowicy. Miał być w idealnym stanie, ale tak na moje nie wprawne oko napęd jest już mocno zużyty. Na razie nic nie przeskakuje, ale boję się nawet wymieniać sam łańcuch bo kaseta pewnie go nie przyjmie.

Nie mam prawie żadnego doświadczenia z rowerami dlatego proszę o Waszą pomoc!

Wymiana całego zestawu to horrendalny koszt dlatego proszę o poradę czy można zastosować to jakieś tańsze zamienniki, zwłaszcza blat lub blaty na przód

Na tył planuje kasetę HG50 + łańcuch HG53.

Zdjęcia napędu tutaj:

https://picasaweb.go...feat=directlink

Napisano

Witam wszystkich!

Ostatnio zakupiłem rower dla mojej połowicy. Miał być w idealnym stanie, ale tak na moje nie wprawne oko napęd jest już mocno zużyty. Na razie nic nie przeskakuje, ale boję się nawet wymieniać sam łańcuch bo kaseta pewnie go nie przyjmie.

Nie mam prawie żadnego doświadczenia z rowerami dlatego proszę o Waszą pomoc!

Wymiana całego zestawu to horrendalny koszt dlatego proszę o poradę czy można zastosować to jakieś tańsze zamienniki, zwłaszcza blat lub blaty na przód

Na tył planuje kasetę HG50 + łańcuch HG53.

Zdjęcia napędu tutaj:

https://picasaweb.go...feat=directlink

Napęd jest całkiem dobry! Kaseta ma kilka zadziorów, można delikatnie przypiłować i powinna przyjąc nowy łąńcuch :).

Co do blatu, jest troche mocniej zużyty. Można same tarcze wymienić, ale nie wiem czy to jest opłacalne. :)

Napisano

Napęd jest całkiem dobry! Kaseta ma kilka zadziorów, można delikatnie przypiłować i powinna przyjąc nowy łąńcuch :).

Co do blatu, jest troche mocniej zużyty. Można same tarcze wymienić, ale nie wiem czy to jest opłacalne. :)

To jestem zdziwiony! Myślałem, że przy takich zadziorach na zębatkach kasety i rozciągniętym łańcuchu to już koniec.

Co do korby to myślałem właśnie o wymianie tarczy, ale koszt dużej to i tak 250,- Można zamiast tarczy do XT zastosować tańszą od LX, nie wiem czy będzie pasować do tej korby?

Napisano

kółka w przerzutce są dead, lepiej je wymień ;)

Tak, wiem. Dlatego też dołożyłem to zdjęcie. Tacx to dobra firma czy lepiej założyć Shimano?

• Mod Team
Napisano

Kaseta widze XT 11-32 chyba, 8,7,6 śmierć reszta w przyzwoitym stanie. Korba pod pilnik, kółka do kosza, kaszeta na szlif i jeszcze spokojnie 5-7 tysiecy przegoni.

Napisano

Tacx jest okej, tylko nie wiem czy nie lepiej dopłacić i kupić całą przerzutkę nową, jaką masz teraz i w jakim stanie ?

No właśnie z tym dopłacanie to trochę licho. Na rower poszły wszystkie oszczędności. Przerzutka jest XT, a stanu niestety nie umiem określić. Bardziej myślałem o wymianie kasety, łańcucha i jednego albo dwóch blatów z przodu.

Napisano

Tak jak kolega wcześniej powiedział przeszlifuj kasete, nowy łańcuch kup powinien się z nią dogadać, a skoro przerzutka jest xt i nie ma luzów to kup kółeczka tacx-a są chyba po 40zł na maszynach komplet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...