Skocz do zawartości

[bębenek] chrobotanie po myciu karcherem

Zurth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety popełniłem poważny błąd i postanowiłem umyć rower myjką ciśnieniową. Od tego momentu słyszę chrobotanie w bębenku. Pedałując do tyłu słychać go dosyć głośno, jadąc w przód tylko przy średnim i lekkim obciążeniu. Rozumiem, że powinienem go rozebrać i wyczyścić? Czytałem już wiele tematów o tym i myślę, że powinienem sobie poradzić bo chyba wystarczy w tym wypadku odkręcić kasetę i wyczyścić go na zewnątrz? Nigdy tego nie robiłem i nie chciałbym czegoś spaprać. Jakieś rady od bardziej doświadczonych kolegów?

Napisano

Raczej trzeba go rozebrać całkiem. Pewnie wcisłeś piach i wodę do środka i dla tego chrobocze. Same przetarcie bębenka z zewnątrz nic da.

Napisano

Nic tam nie pryskałem, rower kupiony w połowie maja tego roku, przejechałem już 1200km. Jedyne co robiłem to smarowanie łańcucha olejem (po kropelce na ogniwo). Jak ostatnio pryskałem myjką to później czyściłem kasete bez rozkręcania. Robiłem to tak; na suchą szmatkę pryskałem troche WD-40 i przecierałem (naprawdę nie dużo i tylko na szmatkę). Niestety przekonałem się na własnej skórze, że się tam nie pryska wodą o wys. ciśnieniu :(

Napisano

Jutro spróbuję odkręcić tylko kasete i wyczyścić z zewnątrz nie chce wszystkiego rozkręcać bo mogę sobie nie poradzić. Dam znać jakie efekty.

Gość kometix
Napisano

Ostatnio maiłem podobny problem. ale po dokładnym rozebraniu bębenka, przeczyszczeniu łożysk i nasmarowaniu problem zniknął. Tylko przy demontażu łożysk z bębenka najlepiej użyj ściągacza. Pod żadnym pozorem nie wybijaj na siłę łożysk no chyba że planujesz zakupić nowe :D

Napisano

510__piasta_tyl.jpgs

Mam identyczną piaste i kasete. Ktoś posiada? Rozbierał? Jestem nowicjuszem więc boje się trochę rozbierania łożysk w bębenku.

Napisano

Bardzo dziękuje za ekstremalnie dokładną instrukcję. Oglądałem dziś z godzinę filmy na YT jak to robią mechanicy i nabrałem pewności siebie. Jeszcze tylko ten klucz do bębenka. . . Mam nadzieję że da rade kupić taki za 10-20 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...