Skocz do zawartości

[1700 max] mega zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chyba lepiej założyć gładkie opony do mtb takie jak w rowerach miejskich niż opone terenową i jeździćrowerem miejskim w takimi oponami po lasach i terenie :/

No nie lepiej. Bo rower crossowy, na jakichś semi-slick'ach choćby, będzie się spisywał lepiej zarówno na asfalcie, jak i w terenie w rozumieniu autora - czyli parkowe ścieżki, czy ubite szutrowe ubite leśne dróżki. Autor nie będzie jeździł w typowym terenie, gdzie lepiej spisywałby się MTB.

Kiedyśjak był góral to był i na długie wycieczki,teren,miasto itd. a teraz...Ja osobiście mam w starym rowerze MTB opony gładkie(sliki) i jeździ się bardzo lekko :) a w razie czego zmieniam koła(mam drugie) i jade w teren

A jeździłeś na crossówce, że masz porównanie? Raczej nie, bo wtedy zrozumiałbyś, że na kołach 28'' jednak jeździ się lepiej po niż z MTB, nawet na slick'ach. Kiedyś to "górale" to było jedyne sensowne rozwiązanie jak się chciało mieć rower w miarę uniwersalny. Teraz wybór jest dużo większy i można lepiej maszynę pod siebie podpasować.

Byłem pojeździłem choć jak to mozna nazwać jazdą przejechanie kilkudziesięciu metrów. Sprzedawca zaproponował mi Leaderfox Viatic- osobiście najbardziej komfortowo mi się na nim jechalo mimo jak dobrze juz dostrzegam ma chyba dość słaby osprzęt, następnie Hercules Jump, później byl tez Trek 7300 z 2011 za 1700 do wzięcia i Merida Crossway 20V. No i teraz chyba zacznę losowanie hhehehe

Z tych rowerów Trek 7300 rocznik 2011 najlepszy według mnie. Porozglądałbym się jeszcze ewentualnie za jakimiś Unibike'ami, które mają bardzo dobry stosunek cena/osprzęt. Coś jak tu: Rower crossowy Unibike Viper Gts 2011 | Sklep Rowerzysta.pl rowery Viper GTS z 2011 za 1700 zł, ale brak już. Może jeszcze gdzieś mają.

Napisano

No nie lepiej. Bo rower crossowy, na jakichś semi-slick'ach choćby, będzie się spisywał lepiej zarówno na asfalcie, jak i w terenie w rozumieniu autora - czyli parkowe ścieżki, czy ubite szutrowe ubite leśne dróżki. Autor nie będzie jeździł w typowym terenie, gdzie lepiej spisywałby się MTB.

A jeździłeś na crossówce, że masz porównanie? Raczej nie, bo wtedy zrozumiałbyś, że na kołach 28'' jednak jeździ się lepiej po niż z MTB, nawet na slick'ach. Kiedyś to "górale" to było jedyne sensowne rozwiązanie jak się chciało mieć rower w miarę uniwersalny. Teraz wybór jest dużo większy i można lepiej maszynę pod siebie podpasować.

Z tych rowerów Trek 7300 rocznik 2011 najlepszy według mnie. Porozglądałbym się jeszcze ewentualnie za jakimiś Unibike'ami, które mają bardzo dobry stosunek cena/osprzęt. Coś jak tu: Rower crossowy Unibike Viper Gts 2011 | Sklep Rowerzysta.pl rowery Viper GTS z 2011 za 1700 zł, ale brak już. Może jeszcze gdzieś mają.

Dzięki za podpowiedź z tym, ze tego treka nie wiem gdzie trzymali bo jak go dokładnie pooglądałem to był dość sporo jak na mój gust poobijany. Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak ten Trek ma się do rowerków Merida crossway 40v lub 100v??. Jeśli by sie oplacało to byłbym w stanie dolożyć do tej 100v bo i tak biorę go na raty więc różnica w miesiącu byłaby nieduża.

Napisano

Jeśli znalazłem dobre specyfikacje, to dla mnie i tak Trek najlepszy. Merida daje generalnie słaby osprzęt w porównaniu do ceny. Trek, Giant i inne tego typu zachodnie marki też tyłka w tej kategorii nie urywają, ale ten rocznik 2011 obniża cenę dość znacząco.

http://www.ssc.pl/trek2011/7300.html - specyfikacja Treka 7300 na 2011

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-100-v-2012.html#fragment-2 - Merida 100-V

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-40-v-2012.html#fragment-2 - Merida 40-V

Wielkich różnic nie ma, porównywalne rowerki. W Treku masz Alivio z przodu i z tyłu plus korba, to plus. Manetki i klamki Acery, dadzą radę spokojnie. Amory porównywalne, szału nie ma, ale przy Twojej jeździe nie powinieneś odczuwać żadnej różnicy. Największa różnica to mechaniczne tarczówki Tektro w Treku i V-ki w Meridzie. Są zwolennicy i przeciwnicy obydwu opcji. Generalnie lepsze są dobre V-ki od słabych tarczówek. Problem w tym, że te V-ki w Meridzie wcale nie są takie dobre. Takżę dla Ciebie może i te tarcze będą lepszą opcją, na pewno będą lepiej hamowały w deszczu. A gdybyś chciał zmienić hamulce w przyszłości na tarcze hydrauliczne, to nie czeka Cię wymiana kół, etc. Ale może niech się jeszcze ktoś inny wypowie, dla większej przejrzystości opinii.

Napisano

Jeśli znalazłem dobre specyfikacje, to dla mnie i tak Trek najlepszy. Merida daje generalnie słaby osprzęt w porównaniu do ceny. Trek, Giant i inne tego typu zachodnie marki też tyłka w tej kategorii nie urywają, ale ten rocznik 2011 obniża cenę dość znacząco.

TREK ROWERY GORSKIE,SZOSOWE, TREKINGOWE 2011 - specyfikacja Treka 7300 na 2011

Rower crossowy Merida Crossway 100-V 2012 + MIX GRATISÓW | Sklep Rowerzysta.pl rowery - Merida 100-V

Rower crossowy Merida Crossway 40-V 2012 + MIX GRATISÓW | Sklep Rowerzysta.pl rowery - Merida 40-V

Wielkich różnic nie ma, porównywalne rowerki. W Treku masz Alivio z przodu i z tyłu plus korba, to plus. Manetki i klamki Acery, dadzą radę spokojnie. Amory porównywalne, szału nie ma, ale przy Twojej jeździe nie powinieneś odczuwać żadnej różnicy. Największa różnica to mechaniczne tarczówki Tektro w Treku i V-ki w Meridzie. Są zwolennicy i przeciwnicy obydwu opcji. Generalnie lepsze są dobre V-ki od słabych tarczówek. Problem w tym, że te V-ki w Meridzie wcale nie są takie dobre. Takżę dla Ciebie może i te tarcze będą lepszą opcją, na pewno będą lepiej hamowały w deszczu. A gdybyś chciał zmienić hamulce w przyszłości na tarcze hydrauliczne, to nie czeka Cię wymiana kół, etc. Ale może niech się jeszcze ktoś inny wypowie, dla większej przejrzystości opinii.

Oj coś nie tak z tym Trekiem chyba. Ten na ktorym jeździłem nie miał tarcz na pewno. A model na pewno był7300. Chyba, że gosciu naklejke dla takich jak ja zielonych przykleił. Jade za godzinkę pojeździć tą Meridą v100. Wieczorem zdecyduję co i jak.

Napisano
Oj coś nie tak z tym Trekiem chyba. Ten na ktorym jeździłem nie miał tarcz na pewno. A model na pewno był7300. Chyba, że gosciu naklejke dla takich jak ja zielonych przykleił. Jade za godzinkę pojeździć tą Meridą v100. Wieczorem zdecyduję co i jak.

Różne cuda w sklepach robią, więc nie wiadomo. Często jest tak, że próbują wciskać to co im nie schodzi. Ale też niby ten sam rower może się zdecydowanie różnić w osprzęcie. Ja sam kupiłem Krossa Level A4, który kompletnie się różnił od specyfikacji producenta. Najlepiej gdybyś poprosił sprzedawcę o dokładną specyfikację tego co Ci proponuje, abyś mógł podjąć bardziej świadomą decyzję, jeśli samemu się nie wyznajesz na częściach. Jeśli jest normalny i zależy mu na kliencie, a nie na zepchnięciu towaru z magazynu, to powinien Ci to umożliwić.

Nie wiem jak oni to robią, że mają takie ceny.

Na przykład Kross Evado 2.0 za 1599, czyli dokładnie tyle samo co na stronie producenta. Ale faktycznie, parę promocji jest ciekawych.

Napisano

To chyba już chyba ostatni mój post w temacie wyboru. Pojeździłem na Meridzie Crossway 100V, bardzo fajne odczucia, ale gostek zaraził mnie jeszcze innym modelem. Otóż za 1799 jest do wzięcia CUBE LTD CLS. Również bardzo fajne odczucia z jazdy jak i z samej prezentacji tego rowerku. Możecie mi szanowni ekserci po raz ostatni jeszcze doradzić??? Cube czy Merida??? Te 2 modele zostaly mi na placu boju.

Napisano

Cóż, za te pieniądze jak dla mnie, żaden z nich osprzętowo nie prezentuje się wybitnie. Nie ma też jakichś ogromnych różnic, które byś odczuwał. Na pewno będziesz zadowolony, choć ja raczej starałbym się ustrzelić coś lepszego za tą kwotę mimo wszystko. Z tego placu boju wybrałbym Cube, ale nie ukrywam, że to tylko moje odczucia wewnętrzne, estetyka ich ram, która do mnie trafia, a nie jakieś szczególnie obiektywne argumenty. I oponki Schwalbe. ;) Także w tej konfrontacji już idź za głosem serca, bo logika Ci wiele nie podpowie. ;)

Napisano

Cóż, za te pieniądze jak dla mnie, żaden z nich osprzętowo nie prezentuje się wybitnie. Nie ma też jakichś ogromnych różnic, które byś odczuwał. Na pewno będziesz zadowolony, choć ja raczej starałbym się ustrzelić coś lepszego za tą kwotę mimo wszystko. Z tego placu boju wybrałbym Cube, ale nie ukrywam, że to tylko moje odczucia wewnętrzne, estetyka ich ram, która do mnie trafia, a nie jakieś szczególnie obiektywne argumenty. I oponki Schwalbe. ;) Także w tej konfrontacji już idź za głosem serca, bo logika Ci wiele nie podpowie. ;)

Tak jak pisałem już to są moje odczucia jedynie z komfortu jazdy po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Jestem zupełnym laikiem(mam nadzieje że juz niedługo) w sprawach sprzętowych.

Chyba jednak będę rzucał monetą :laugh:

Napisano

Miłego kręcenia. Daj znać w przyszłości jak Ci się sprzęt sprawuje.

Dzieki dzięki. Na pewno napiszę co i jak. Mysle, że ten rower to bedzie wreszcie dobry bodziec do rzucenia fajek. Pozdrawiam

Napisano

Dzieki dzięki. Na pewno napiszę co i jak. Mysle, że ten rower to bedzie wreszcie dobry bodziec do rzucenia fajek. Pozdrawiam

Do rzucenia palenia nie jest potrzebna ani silna wola ani tym bardziej bodziec.

Wystarczy zrozumieć jakie to głupie czytając książkę Allena Carr`a "Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie".

Polecam, to sam z siebie się będziesz śmiał jak sobie przypomnisz, że paliłeś papierosy.

Napisano

Do rzucenia palenia nie jest potrzebna ani silna wola ani tym bardziej bodziec.

Wystarczy zrozumieć jakie to głupie czytając książkę Allena Carr`a "Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie".

Polecam, to sam z siebie się będziesz śmiał jak sobie przypomnisz, że paliłeś papierosy.

Czytałem czytałem. I nawet to nie pomogło. Choc wiele rzeczy z niej zrozumiałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...