piwalek Napisano 28 Marca 2006 Napisano 28 Marca 2006 Witam Zakupiłem ostatnio kółka nowe z Gianta NRS na piastach Formuli i Mavicach 117. Po przykręceniu kasety i zamontowaniu do roweru stwierdziłem że bębenek z kasetą pływa nieznacznie ale wyraźnie tzn jak koło się kręci a kaseta nie to porusza się ona nieznacznie na boki. Tak jakby piasta była krzywa i poruszała bębenkiem. Może tak ma być ale jakoś w poprzednich rowerach nie zwróciłem na to uwagi. Tzn przypominam sobie że w Passacie ( romecie ) tak było . Jakby co to muszę ścignąć gościa od kół . Pozdrawiam
jo_jacek Napisano 28 Marca 2006 Napisano 28 Marca 2006 Wiem ze jak miałem wolnobieg to tak było, teraz w piaście Lx to zjawisko nie wystepuje.
easyrider Napisano 28 Marca 2006 Napisano 28 Marca 2006 Ja też miałem kiedyś LX'a - kaseta pływała, bardzo pływała - ale na wrzucanie biegów nie miało to wpływu. W szosowym odpowiedniku LX'a - 105 też pływa, ale nieznacznie... Trochę to dziwne, taki brak precyzji i powtarzalności tego elementu... i to w stosunkowo wysokich grupach. Oczywiście w obecnie używanych XTR'ach nie ma śladu pływania kasety, ale nie ma się co dziwić - to już byłby wstyd...
deschek Napisano 28 Marca 2006 Napisano 28 Marca 2006 Kaseta plywa? Moze chodzi o to, ze jest wyprofilowana tak co by pomagac lancuchowi zmienic zebatke przy zmianie biegow?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.