Skocz do zawartości

[Łańcuch] Terkotanie łańcucha na korbie

Reynevan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak w tytule mam problem z terkotaniem łańcucha na korbie. Od razu zaznaczę, że to nie jest problem przerzutki bo jest dobrze wyregulowana oraz dźwięk jest inny. Mój napęd to truvativ firex, przerzutki shimano slx, łańcuch shimano hg 53, nie jestem pewien kasety bo nie mogłem znaleźć napisów, ale z internetowej specyfikacji miałby to być Sram PG-950 9-speed.

Teraz moje zasadnicze pytanie, czy to terkotanie może być spowodowane taką mieszanką sram i shimano? Dźwięk jest jednostajny (taki sam w każdej fazie obrotu korby) i się nasila wraz ze wzrostem prędkości (korby, nie roweru), występuje na wszystkich możliwych przełożeniach.

Inne tematy o podobnej tematyce radziły wyczyścić łańcuch, regulować przerzutki ale żadna z tych czynności nie wyeliminowała, ani nawet zmniejszyła mojego problemu,

Napisano

Ja mam podobnie mam truvativ firex gxp 3.3. Po wymianie łańcucha z hg 53 na hg 73 i kasiecie deore na lx występuję takie terkotanie w korbie znaczy tak jakby huczy. Przez 100-200km było ładnie a potem zaczeło huczeć niewiem dlaczego teraz będę przekładał łańcuch to zobaczymy

Napisano

Widzę że nie jestem sam z problemem "terkotania" Mam tak samo jak autor łańcuch hg53 oraz przerzutki Shimano slx kaste jedynie mam inną niż autor bo jakaś shimanoska, wiec może przyczyny trzeba szukać w przerzutce lub łańcuchu skoro mamy takie same komponenty i terkocze? Ja na razie odpuściłem u siebie ten problem bo zgłupiałem z tym i nie wiem co już sprawdzać, wiec rower czeka na wizytę w serwisie

• Mod Team
Napisano

Mi też dziwnie lańcuch na 2 zębatce śpiewał ale po kilki grubszych km sie dotarł, u mnie to wynkiało z tego ze 2 rzadko używałem teraz czesciej.

Napisano

Może to dziadostwo (HG 53) się rozciągnęło już po tym czasie i stąd to terkotanie. Mam taką teorię, że to ogniwa łańcucha nie dopasowują się dobrze do koronki. Jeżeli kręcę powoli to odgłos nie występuje, tylko przy wyższej kadencji. Ja z kolei najwięcej jeżdżę na 2, czyli na środkowej tarczy, więc nie ma opcji żeby to się jeszcze nie dotarło, zwłaszcza że na początku albo nie występował ten problem, albo nie był tak donośny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...