Skocz do zawartości

[przerzutka przód] ciągłe rozregulowanie

magnum146

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim Krossie Hexagonie V3 mam przerzutki Shimano Altus (przednia, tylna, manetka) i mam mały problem z regulacją przodu.

Już wiele razy wraz z poradnikami krążącymi w sieci wyregulowałem je i chodziły idealnie - za każdym razem rozregulowują się i nie chcą zbijać w dół albo wbijać na wyższą zębatkę.

• Mod Team
Napisano

Dobrze dokręciłeś obejme - nie przesuwa sie? linka dość mocno ciagnie w gore lub w dół - zależy od ramy. Sprawdź czy gwint w manetce o śruby baryłkowej nie jest uszkodzony i pancerz sie sam nie przesuwa. Przerzutka sama z siebie by sie nie rozregulowała. Chyba ze linka była za słabo zakręcona i sie delikatnie wysuwała z pod nakrętki.

Napisano

Nie przesuwa się, linka jest naciągnięta.

Sprawdź czy gwint w manetce o śruby baryłkowej nie jest uszkodzony i pancerz sie sam nie przesuwa

Musze to sprawdzić, bardzo prawdopodobne.. Co wtedy zrobić ze śrubą baryłkową?

• Mod Team
Napisano

Tutaj pojawa sie problem, nie wiem co to za manetki możliwe ze jeżeli tam jest problem to można to naprawić jezeli nie to regulacja przerzutki będzie prawdziwym wyzwaniem

Napisano

Od razu przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem komórkowym.

Wydaje mi się, że czegoś takiego jak na 1 zdjęciu być nie powinno, ale czy to jest przyczyną?! Pierwszy raz spotkałbym się z czymś takim..

post-117995-0-79598200-1341311201_thumb.jpg

post-117995-0-29920100-1341311221_thumb.jpg

post-117995-0-33098500-1341311228_thumb.jpg

post-117995-0-91132000-1341311234_thumb.jpg

Napisano
Wydaje mi się, że czegoś takiego być nie powinno, ale czy to jest przyczyną?! Pierwszy raz spotkałbym się z czymś takim..

No jasne że nie powinno czegoś takiego być. Uszkodzony pancerz, prawdopodobnie dla tego że nie było zakończenia lub się uszkodziło. Wymień wszystkie pancerze i linkę. Poprowadź staranie pancerze, ponieważ widzę ze przy manetce jest trochę zagięty i naciągnięty.

• Mod Team
Napisano

Też tak miałem ostatnio i tez mi sie przerzutka rozegzaltowywała, wymień lub skróć pancerz, załóż końcówkę i problemy powinne ustać.

Napisano

Wczoraj kupiona nowa linka i pancerz i od wczoraj męka z regulacją tej przedniej przerzutki. Cały czas dochodzę do momentu - nie mogę wbić z 2 na 3 bo już przy manetce mało brakuje do złamania mojego kciuka. Linkę naciągam mocno i postępuje wg poradników.

• Mod Team
Napisano

Trzeba lekko bardziej napiąć linke, Jeżlei baryłką nie możesz z róznych przyczyn, trzeba iść dłuższa droga. odkręć linkę. z tyłu ustaw np na 2 zębatce albo na 1. śruba L ustaw prowadnice tak by było możliwie blisko lancucha. Następnie wkręć śrube L jeszcze z 1-1.5 obrotu. Teraz na manetce lewej od przedniej przerzutki ustaw 1. Mocno naciąg i zakręć linkę, cofnij śrubę L o tyle samo 1-1.5 obrotu, to wstępnie napręży linke ( ilość obrotów dobierz tak by odkręceniu o tyle samo prowadnica nie tarło o lancuch).

Teraz o ile wszystko masz sprawne powinno działać.

Napisano
Trzeba lekko bardziej napiąć linke

Bardziej? Linka jest już napięta na maksa a kiedy zaciągnąłbym ją jakimś cudem bardziej = wtedy manetka będzie jeszcze twardsza. Na chwilę obecną samym kciukiem nie mogę jej wcisnąć tylko muszę siłą całej ręki a łańcuch na 3 zębatkę i tak nie wskakuje :D

Jeżlei baryłką nie możesz z róznych przyczyn

Możesz mi przybliżyć co mi pomoże w moim problemie baryłkowa?

Dzięki za pomoc Kamil

• Mod Team
Napisano

Chodzi o to że napinanie linki a raczej przesuwanie linki w pancerzu przesuwa prowadnice. Śruba baryłkowa niejako wydłuża pancerz o te milimetry, co przekłada sie na ruch prowadnicy przerzutki. jezęli wrzucasz 3 i niezaskakuje wiec brakuje mu ładnych kilka mm.

Może być tak ze prowadnice blokuje śruba H, spróbują ją wykręcić o np 2 obroty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...